Stepenasti volumen prati zahtevne urbanističke parametre
Domaći projekti, Izdvojeno

Arhitektura maksimalnih volumena u Lozničkoj ulici na Vračaru

Ova neobična zgrada u neo-internacionalnom stilu primer je koji svedoči umešnosti arhitekata da zadovolje apetite tržišta, uklope tražene strukture u raspoloživi gabarit osnove i dodaju svoj lični pečat autentičnosti.

Već duže vremene, Vračar je deo Beograda sa intenzivnom stambenom izgradnjom. Gradi se mnogo i u različitom stilovima  – od neuspelih pokušaja neoklasike do neumerene eklektike.

Ali, zgrada u Lozničkoj ulici, čiji su autori Jasna Pavlović i Nataša Đurić svojim neobičnim izgledom privlači pažnju prolaznika, ali i stručne javnosti.

Na ovo ukazuje i činjenica da je ovo jedan od retkih stambenih objekata izloženih na 45. Salonu arhitekture u Beogradu, gde je prikazano svega deset realizacija.

Ova neobična stambena zgrada u neo-internacionalnom stilu nalazi se u mirnom i rezidencijalnom delu Vračara. No, njena fasada i volumen više su nego dinamični.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Neobična stambena zgrada u neo-internacionalnom stilu

Prepoznatljivost zgrade gradi se kao veza minimalne fasade i maksimalnog volumena.

Autorke projekta ističu da je ovaj objekat rezultat zahtevnog urbanizma u smislu uklapanja u okvir traženih parametara, odstojanja i osunčanosti.

Prepoznatljivost zgrade gradi se kao veza minimalne fasade i maksimalnog volumena. „Složenost je postignuta podržavanjem čvrstih mnogobrojnih pravaca mikro okruženja, ali i mekim i oblim linijama“ – ističu Pavlović i Đurić.

Složenost je postignuta podržavanjem čvrstih mnogobrojnih pravaca mikro okruženja, ali i mekim i oblim linijama

Pomirenje starog i novog

Svojim nestandardnim oblikovanjem zgrada u Lozničkoj ulici pokušala da pomiri staro i novo. To su, pre svega, nasleđeni elementi kuća i zgrada sagrađenih početkom 20. stoleća u stilu moderne i postojeći ambijent koji se ubrzano transformiše i menja.

Veliki beli volumeni postepeno se smanjuju po vertikali, a njihovu masu razbijaju sekundarni elementi, fasadni otvori i naglašeni horizontalni potezi.

Rezultat ove logike oblikovanja je asimetrična kompozicija koja pokušava da ublaži naglašenu vertikalnost.

Iako je po svojoj materijalizaciji fasada više nego skromna (kontakt fasada) – njena izlomljena geometrija i nepravilnost stvaraju složeni vizuelni efekat.

Presek 1-1

Strukturu zgrade čine 8 stanova koji su oblikovani po principu jedan stan-jedan sprat.

Ovaj objekat stambene novogradnje ima 1.500 metara kvadratnih BRP, dok spratnosti iznosi P+5+Ps.

Strukturu zgrade čine 8 stanova koji su oblikovani po principu jedan stan-jedan sprat.

Izuzetak je prizemlje gde je osnova presečena jezgrom i ulazom. Tu su mesto našle dve stamene jedinice – jedan studio apartman i jedan dvosoban stan.

Zgrada ima jednu podzemnu etažu. U garažu se pristupa car-liftom. Ulaz u objekat nalazi se sa bočne strane i vodi u prostrani prisutni hol.

U garažu se pristupa car-liftom

Dvostruka orijentacija stanova

Jasne funkcionalne zone sa terasama iz dnevnog i/ili spavaćeg bloka, ispraćene su istim tretmanom na svim etažama. No, gabariti stanova se kao rezultat uklapanja u urbanističke parametre postepeno menjaju.

Stanovi su prostrano i skladno organizovani oko središnjeg bloka servisnih prostorija i prostranog hodnika u obliku latiničnog slova „L“.

Kao i kod klasičnih salonskih stanova, zona zajedničkih sadržaja okrenuta je prema ulici. Dnevna soba, trpezarija i kuhinja formiraju jednu objedinjenu prostornu celinu.

Međutim, najveći kvalitet ovih stanova jeste dvostruka orijentacija, što pruža dobru prirodnu osunčanost i provetrenost – koji su na Vračaru sve veća retkost.

Osnova četvrtog sprata

Nove stambene tipologije

Slično kao i u međuratnom periodu, savremena stambena arhitektura Beograda razvija se između dve određenosti i krajnosti.

Sa jedne strane, insistira se na maksimalnim volumenima. Sa druge strane, zahteva se da struktura stanova bude standardna – jasno podeljena na dnevnu i noćnu zonu.

Kada se ova dva polazišta uzmu u obzir, reklo bi se da su arhitektama vezane ruke. No, upravo ova značajna ograničenja nude nove kreativne mogućnosti.

Stambena zgrada u Lozničkoj ulici na Vračaru jedan je od novijih primera koji svedoči o umešnosti arhitekata da zadovolje apetite tržišta, uklope tražene strukture u raspoloživi gabarit osnove i dodaju svoj lični pečat autentičnosti.

Upravo ovakve reakcije arhitekata na složene zahteve tržišta kreiraju nove stambene tipologije koje je potrebno bolje razumeti i detaljnije istražiti.

Foto-album

Grafička dokumentacija

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata
Presek 1-1
Presek 1-1
Fasada 1
Fasada 1
Faktografija:
objekat:

Stambena zgrada u Lozničkoj ulici

mesto:

Vračar (Beograd)

autori:

Jasna Pavlović i Nataša Đurić

investitor:

L13 doo

saradnici:

Lea Pavlović, Filip Jočić i Bojan Đekić

površina:

1.500 m2 BGRP

spratnost:

P+5+Ps

Kratka ponuda samo za vas

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Kolega arhitekta

  E ovo je za mene projekat vredan publikacije na nekom strucnom sajtu.
  Moze da vam se svidja ili ne, ali definitivno je autentican, zanimljiv i ima vise kvaliteta. Needless to say, apsolutno odudara od mora invrstitorskih gluposti kojih nazalost cesto ima I na ovom sajtu .
  Bravo zene, koleginice, ovo je dovoljna doza inspiracije ponedeljkom!

 2. Gordana

  Zgrada savrsena….

 3. miki

  mora se reći da je vrlo zanimljiv projekat vizuelno, osnove dobre ,a kako izgleda uklopljen u celinu, odnosno mikro sredinu to ću morati sam da vidim, a brate preteraste ga sa reči “ volumen“ nema tehničkih podataka dakle recimo visine spratova, nema kota na presecima, materijalizacija takođe ne postoji, kako te neobične fasade odnosno spolja, tako je moglo više detalja i teksta o unutrašnjosti objekta

 4. Milos

  Lijepo je. Estetika prati funkciju kao npr. ova bočna terasa. Suptilna stilizacija podsjeća na internacionalni stil kasnijih godina kraljevine Jugoslavije. I racionalan je, nema bahaćenja ali možemo malo estetike.

  Ono što zamjerim svim novim projektima pa i ovom je što mora na vrhu da bude mini sprat i na minispratu mini terasa. Piramidalno iskorištavanje svakog kvadrata koji gravitacija dozvoljava, umjesto da puste arhitekti da se vodi estetikom u završetku krova.

 5. Maja

  Loše rešene osnove, ovako projektuju investitori, ne arhitekte (mada, danas..)

  1. Kolega arhitekta

   E ako su ovo lose resene osnove, Vi onda niste videli 85% projekata u Srbiji danas. Renomiranih arhitekata.

 6. Uros

  Fasada je kriminalna za ovakvu zgradu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *