Svetski projekti

Švajcarski satovi dobijaju spiralni muzej

Muzeja organizovan spiralno vodiće posetioce kroz 139 godina dugu istoriju švajcarskog brenda Audemars Piguet poznatog po luksuznim satovima.

Projekat izložbenog objekta, koji će za javnost biti otvoren narednog maja, potpisuje renomirani arhitektonski biro BIG. Objekat muzeja luksuznih satova brenda Audemars Piguet ima za cilj predstavljanje nasleđa zanatske izrade satova kroz istoriju dugu 139 godina.

Spiralni stakleni paviljon postavljen u prirodnom pejzažu, zapravo će biti aneks na zgradu u kojoj se nalazi sedište ovog čuvenog brenda u švajcarskom selu Le Brassus. Dizajn objekta inspirisan je mehanizmom sata, pa je tako forma dobijena kroz dve spirale koje se međusobno zavijaju poput opruge sata.

Objekat je inspirisan mehanizmom časovnika, pa je tako forma dobijena kroz dve spirale koje se međusobno zavijaju poput opruge sata.

„Pri prvoj poseti fabrici, video sam sat koji zovu Montre Mystérieuse, kod kog vam nije jasno šta drži minutni brojčanik na mestu. To nam je poslužilo kao inspiracija da osmislimo objekat koji deluje poput mesingane opruge koja lebdi.“ – rekao je Bjarke Ingels.

Spiralna forma odgovara programskim zahtevima, tako da će narativni put kroz objekat bili sličan kao onaj u njujorškom Gugenhajmu.

Šetnja po krovu

Ono što posebno oduševljava jeste činjenica da će muzej sastavni deo prirodnog pejzaža. Krov je potpuno ozelenjen tako da se posetioci mogu napraviti kratku šetnju po njemu i baciti pogled na idilično švajcarsko selo.

Broznano saće

Fasada muzeja satova urađena je od stakla kao i perforiranog lima u saćastoj strukturi u bronzanoj boji tako da se što bolje uklapa s prirodom.

Projektom je uključeno i formiranje galerijskog prostora, radnih prostora, kao i kuće za goste.

Rendering: Bjarke Ingels Group, foto: Giulio Ghirardi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *