Ovaj projekat pokazuje da se uz malo para i veliku posvećenost radnika može srediti skoro svaki javni napušteni prostor.

Pametan redizajn može da pruži sasvim novi duh napuštenim objektima, pogotovo ako od njih dobijete nove javne prostore u kojima se svi posetioci osećaju prijatno. Takav je slučaj i sa starim napuštenim bioskopom u madridskom kvartu Duque de Alba kojeg je nedavno preuredio arhitektonski biro PLANTEA.

Bioskop je, naime, nekoliko godina zvrjao potpuno prazan, a umesto da ga sruše i od njega naprave novi komercijalni objekat, gradske vlasti su otvorile javni konkurs za njegovo preuređenje. Danas Sala Equis funkcioniše ne samo kao bioskop, već zajednički prostor u kome se održavaju razne aktivnosti poput koncerata, cirkuskih performansa, predstava, konferencija i drugih javnih okupljanja. U okviru objekta nalazi se i nekoliko šankova sa pićem i restoran.

Sala Equis je za kratko vreme postala vrlo popularna među turistima, ali i Madriđanima.

Centralna sala je tokom dana osvetljena sunčevom svetlošću koja dopire s velikog krovnog prozora i na sve strane se nalaze različiti tipovi sedišta poput ligeštula za plažu, klupa, mreža za ležanje i ljuljaške dugačke 11 metara. Većina sedišta okrenuta je ka glavnom baru i velikom bioskopskom platnu ne kojem se tokom čitavog dana prikazuju stari filmovi.

Klasičan bioskopski doživljaj

U posebnoj prostoriji smeštena je mala bioskopska sala sa 64 sedišta, opremljena vrhunskom audio-vizuelnom opremom. Sav nameštaj u sali i predvorju obložen je tamno crvenim i zelenim somotom, a ispred sedišta se nalaze i stolovi, svi pričvršćeni na glavnu čeličnu šipku, tako da se postigla nešto opuštenija atmosfera. Odmah do ove prostorije nalazi se i koktel bar sa još intimnijom atmosferom.

I staro i novo

Zanimljivo je da je studio PLANTEA ponegde odlučio da zadrži originalne, sada već poprilično oronule delove građevine, zbog čega njen enterijer deluje još fotogeničnije. To se najviše vidi po zidovima i ostalim elementima u enterijeru poput šankova, rukohvata i nekih neobičnih ornamenata.

Takođe, primetan je i veliki broj fotelja i stolova koji datiraju od sredine prošlog veka kada je bioskop prvobitno otvoren. U bioskopu sada ima i puno zelenila, kako  u saksijama, tako i po čeličnoj konstrukciji u glavnoj sali, za šta se pobrinula firma Rent a Garden.

Bogat kulturni sadržaj

Sala Equis je za kratko vreme postala vrlo popularna među turistima, ali i stanovnicima Madrida, i sada se tamo već redovno organizuju različiti događaji. Ovaj projekat pokazuje da se uz minimalan budžet i veliku posvećenost radnika može oživeti skoro svaki javni napušteni prostor.

Projekat je ušao u finale za nagradu Surface Travel u kategoriji Mixed-Use Space gde ćete naći još neobičnih projekata, održivih javnih prostora i zanimljivih turističkih destinacija. Neke od njih, kao što su drvena ostrvca u Kopenhagenu, smo već predstavili na našem sajtu.

Foto: Alicia Macias za studio PLANTEA, SalaEquis.se

Kad ste već ovde…