Svetski projekti

Ekološki objekat inspirisan oblikom vodene pare od kuvanja

Restoran Garden Hotpot poštuje originalnu ekološku strukturu lokacije, a istovremeno odiše modernim dizajnom.

Arhitektonska firma MUDA-Architects, poznata po projektu najlepše biblioteke, krajem godine je počela projekat transformacije restorana u kineskom Šanšengu – gradu koji važi za mesto čiji građani veoma neguje kult hrane i teže opuštenom i lagodnom životu. Ovo je novi mamac za njih!

Poštujući prirodno okruženje, arhitekte su odlučili da eliminišu klasična arhitektonska pravila, izbacujući zidove, i ostavljajući samo stubove, zahvaljujući kojima se objekat lagano i pažljivo integriše sa lokacijom. Međutim, ono po čemu je ovaj projekat zanimljiv nije samo činjenica da se on prostire preko jezera, već da on svojom formom imitira vodenu paru koja izlazi iz posude u kom hrana ključa.

Objekat svojom formom imitira vodenu paru koja izlazi iz posude u kom hrana ključa.

Vijugava struktura je postignuta kolonama tankih stubova koji nose krovnu ploču, dok donja ploča prati ovo razigrano kretanje objekta, što demonstrira konzistentnost i integritet čitavog prostora.

Objekat ima obim od 290 metara, a njegova visina je tri metra, dok širina varira od uslova koje je zadala okolna priroda. Platforma je izvedena od drveta koje je otporno na vodu, dok je krov od pocinkovanog čeličnog lima, u završnom sloju bele boje, piše ArchDaily.

Stubovi kao eukaliptusi

Serija čeličnih stubova prečnika 88 milimetara, vizuelno se uklapa sa okolnim stablima eukaliptusa. Zapravo, stubovi izgledaju baš kao ova karakteristična stabla.

Drvena ograda, u formi kontinuirane klupice, omogućava gostima da se još više približe prirodi i uživaju u pogledu.

Slobodna vijugava forma objekta zapravo je osmišljena prema karakteristikama lokacije tako da se nijedno stablo ne poseče.

Velika pažnja je usmerena na poštovanje i očuvanje lokacije, odnosno drveća eukaliptusa i jezera, tako da je na slobodna vijugava forma objekta zapravo dizajnirana prema karakteristikama lokacije. Oblik vodene pare je poslužio za oblikovanje krajnje konture.

Smanjivanje troškova

Istovremeno, ovaj projekat je bio eksperiment što većeg smanjenja troškova izgradnje. Većinu građevinskog tima činili su lokalci bez adekvatnog stručnog znanja i opreme. Kako bi osigurali kvalitet izgrađene strukture, arhitekte su pojednostavile složene strukturalne elemente i kreirali prikaze koji bi bili lako razumljivi za radnike.

Prvobitni izgled objekta
Osnova restorana

Foto: Arch-Exist

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *