Klasične sijalice odlaze u penziju; Foto: Ashes Sitoula on Unsplash
Aktuelno

Zbogom klasičnim sijalicama! Srbija ih izbacuje iz upotrebe do sredine 2020.

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na panelu pod nazivom „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“ u organizaciji dnevnog lista Blic.

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost – istakao je Banjac.

Pomoćnik ministra najavio je formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja ove godine, što je i jedan od uslova da od Evropske unije dobijemo dodatna sredstva.

Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica.

– Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra evra, trenutno smo na cifri od oko 10 miliona, na koju ćemo od EU dobiti dodatnih 10. Ova sredstva biće usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica, vrtića – najavio je Banjac uz napomenu da bi ovaj fond mogao da zaživi već početkom 2020. godine.

On je podsetio da je potrošnja energije u stambenim objektima u Srbiji čak tri puta veća nego i Evropi (160 kWh po kvadratnom metru, u odnosu na 50 kWh), ali i da se u preduzećima uvodi sistem energetskog menadžmenta koji podrazumeva da veliki potrošači svake godine podnose izveštaje ministarstvu o svojim uštedama energije.

Smanjivanje računa za struju

Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), rekao je da
EPS ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer je glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da mu je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet.

– Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15%, pa mislim da je očigledno interes obostran – ocenio je Stanić.

Stanić je napomenuo da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

– Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od šest dinara – rekao je Stanić.

Smanjenje neracionalne potrošnje

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.

– Prvi način je nabavka energetski efikasnijih uređaja, pre svega energetske klase A, AA ili AAA, a druga opcija je smanjenje neracionalne potrošnje. Mi radimo i na edukaciji potrošača, pa tako se na sajtu EPS-a nalaze saveti za racionalnu potrošnju, a u jednom periodu smo čak i štampali te savete uz račun za struju, tako da EPS stimulativno deluje na smanjenje potrošnje – naveo je za eKapiju.

Stanić se složio sa ostalim sagovornicima da će razvoj nekih novih tehnologija dovesti do povećanja potrošnje, odnosno potrebe za energijom u nekim drugim sektorima, ali će zato s druge strane taj isti razvoj dovesti do smanjenja potrošnje nekih konvencionalnih aparata koje smo do sada imali.

– EPS je sa svoje strane radio na povećanju energetske efikasnosti tako što je povećao stepen korisnog dejstva u termoelektranama, uloženo je dosta u distributivnu mrežu, tako da moramo svi iz svog ugla da radimo na uštedi – istakao je Stanić.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *