Navijačke tribine ispunjene knjigama? Piknik na travi po kojoj su nekada trčali najveći fudbalski asovi? Novi projekat turskih arhitekata dokazuje da je sve to moguće postići uz pametan (re)dizajn.

Stadioni su se uvek smatrali izazovnom temom u arhitekturi. Danas se najveći biroa na svetu bukvalno utrkuju u projektovanju što kompleksnijih i ekološki održivijih sportskih igrališta. Ali, društvo i kritičari arhitekture nikada zapravo nisu bili na strani ovih grandioznih građevina – i to upravo zbog njihove ekonomske i ekološke neodrživosti i ogromnog javnog troška koji prati njihovu izgradnju i održavanje.

Iz tog razloga, sve češće se priča o prenameni starih, retko funkcionalnih stadiona koji su ispunili svoju svrhu, a sada građanima ne donose apsolutno nikakvu korist. Takva je sudbina zadesila i nekada spektakularni stadion Antakya Atatürk u turskom vilajetu Hataj, a kojem je lokalni biro ONZ Architects osmislio potpuno novu, korisniju, neki bi rekli i značajniju ulogu.

Mapa novog javnog prostora u Hataju

Stadion će biti pretvoren u prijatno mesto u kojem možete da se sakrijete od gradske vreve, a da opet ostanete u strogom centru.

Oni su, naime, ovaj stari stadion zamislili kao ušuškano, prijatno mesto u kojem možete da se sakrijete od gradske vreve, a da opet ostanete u strogom centru. Velika površina ovog otvorenog objekta omogućava da se od njega napravi javni park s jedne, galerijski prostor sa druge i kulturni centar sa treće strane.

Izdignuti uglovi odvajaju površinu parka od ulične buke i gužve.

Kontura u funkciji odmora

Kako prenosi ArchDaily, neobična geometrija originalnog objekta u velikoj je meri doprinela konačnom projektu. Naime, kako je stadion prati blago trouglastu formu, sva tri njegova kraka ovde se lagano uvijaju ka unutrašnjosti i time zaklanjaju zone odmora od ostatka grada.

Plan novog centra Hataja noću.

Trgovi na stadionu

Posmatrajući objekat sa ulice, vidi se da je ostavljeno dovoljno prostora za formiranje manjih javnih trgova u svakom uglu, dok se pešačke i biciklističke staze spajaju na raskrsnici gradskih saobraćajnih linija. Glavni trg u središtu projekta predstavlja još jednu centralnu javnu površinu i obogaćuje urbani život u Hataju.

Boksovi za umetničke izložbe

Stadion će dobiti biblioteku, boksove za izložbe, javne trgove ali i zeleni krov zahvaljujući kojem će on postati prava gradska oaza.

Arhitekte su istakle da je najveći izazov pri dizajniranju novog kulturno-ekološkog gradskog haba predstavljalo proširenje zelene površine, kao i implementacije pasivnog hlađenja i prirodne ventilacije kroz zelene krovove.

Evo kako bi park mogao da izgleda iz visine.

Srećom, Hataj važi za inače važi za jednu od „najzelenijih“ pokrajina u Turskoj gde je učestala praksa da se solarni paneli montiraju na krovove komercijalnih zgrada, pokrivajući veliki deo energetskih potreba.

Stari stadion u odnosu na gradsko okruženje.

U narednoj galeriji pogledajte i deo zvanične prezentacije projekta:

Vizuelizacije: ONZ Architects

Kad ste već ovde…