Ceo kvart u Moskvi dobio je potpuno novi izgled; Foto: Mosproekt-3
Arhitektura

Kako je sivi betonski blok zgrada u Moskvi oživljen koloritnim fasadama

Osim igrališta koje se nalazi u centralnom delu stambenog bloka, živopisan izgled ovoj četvrti daju i obnovljene fasade u živopisnim bojama.

Socrealistični blokovi koji su rasli duž celog Istočnog bloka ne mogu se pohvaliti svojom arhitekturom koja usled sivila i monotonije ne pruža satisfakciju ljudima koji u njima žive – pogotovu u današnje vreme. Međutim, to ne znači da ovi betonski blokovi ne mogu da se barem malo osavremene.

Lep primer stiže nam iz Rusije, tačnije iz Moskve gde je u četvrti Dmitrovskoe Shosse stambeni kompleks od 47 visokih zgrada sa zajedničkim dvorištem, renoviran do neprepoznatljivosti. Italijanska arhitektonska firma Ghini Associati radila je na ovom projektu u saradnji s ruskom firmom Mosproekt-3, te su zajedno uspeli da primenom raznobojnih fasadnih panela učine ovaj stambeni blok veoma živopisnim.

Raznobojne fasade dobijene su kroz kombinaciju „Kabanchik“ pločica i savremenih ploča na bazi vlakana i cementa.

Dok je firma Mosproekt-3 bila zadužena za tehničke detalje, Italijani su se bavili, a čime drugim nego, dizajnom i to odabirom boje fasada kao i uređenjem pejzaža.

Prema rečima arhitekata, raznobojne fasade i dvorišta kreirani su tako da se suprotstave osećaju „monotonije“ koji vlada u moskovskim predgrađima i da zajedno unesu više živosti u životno okruženje.

Kontrast moskovskim blokovima

„Kreativan „šareni sloj“ na fasadama stvara zanimljiv kontrast monotoniji moskovskih prigradskih područja, dok otvorena dvorišta poboljšavaju kvalitet života nudeći veliki broj rekreativnih funkcija.“, rekle su arhitekte iz Ghini Associati.

Poznati materijali

Raznobojne fasade dobijene su kroz kombinaciju Kabanchik“ pločica, koje su se često koristile tokom sovjetske ere prefabrikovanih objekata, i savremenih ploča na bazi vlakana i cementa, te se na taj način stvorila mogućnost nijansiranja fasada.

Naglašeni ulazi

U podnožju svakog objekta nalazi se portal jarke boje koji predstavlja ulaz, ali i mesto zaklona od sunca ili kiše.

Osim fasada, i parteru je intervenisano bogatim koloritom i upotrebom dvorišne opreme u živopisnim bojama.

Dvorišta ovog stambenog bloka izdeljena su na različite funkcionalne zone koje su povezane mrežom pešačkih i biciklističkih staza.

“Više od 22 hektara javnog dvorišta uređeno je kroz sistem zelenih površina i kolektivnih prostora, gde svako ima specifičnu namenu.“, istakle su arhitekte iz italijanskog studija za Dezeen.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *