Omladinska kulturna stanica u Kineskoj četvrti u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti, Izdvojeno

Kineska četvrt: Od plana do realizacije novosadskog kreativnog distrikta

Umesto umetnika i zanatlija, poznati kvart u Novom Sadu zaposeli su radnici i kranovi, a prvi rezultat njihovog rada jeste Omladinska kulturna stanica s perforiranom aluminijumskom fasadom.   

Ima jedan deo Novog Sada u kojem je donedavno vladao jedan poseban duh – buntovnički, alternativni i pre svega kreativni. On je bio pravi magnet ne samo za ljude koji su njemu nalazili prostor za svoje zanate i umetničke aktivnosti, već i za one željne kulturnih dešavanja i dobre zabave. To je Kineska četvrt smeštena između Limana 2 i 3 na obali Dunava koje je sada jedno veliko gradilište. Ali ne samo budućih novih objekata već i gradilište koje opsežnim projektom rekonstrukcije i obnove, onog što vredi, treba da omogući da se održi vatra i duh mesta koji se tako snažno osećao među kreativnom gradskom scenom.

Ideja za preoblikovanje Kineske četvrti došla je još 2013. godine kroz Platformu 2021 koja je za imala za cilj dobijanje titule Evropske prestonice kulture, kada se projektu priključio i arhitekta Darko Polić koji je kroz analizu tipologije projekata koji poštuju nasleđe u gradovima srednje veličine poput Maribora, Graca i Pečuja – nekadašnjim prestonicama kulture – došao do zaključka da napuštene fabrike, skladišta, mlinovi ili stare bolnice imaju veliki potencijal ukoliko se na ispravan način revitalizuju i ponude građanima na korišćenje.

Ideja je bila održi vatra i duh mesta koji se tako snažno osećao među kreativnom gradskom scenom.

Osvajanjem titule Evropske prestonice kulture u oktobru 2016. na čelu sa Nemanjom Milenkovićem, pristupilo se realizaciji čitavog niza projekata kulturne infrastrukture iz aplikacione knjige – bid buka Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Realizacije ovih ideja uključivale su ne samo planiranje i realizaciju urbanih džepova kroz konkurs Nova mesta, već i formiranje više Kulturnih stanica kao agregatora kulturnih dešavanja u različitim delovima Novog Sada. Prvo je u oktobru 2018. godine realizovana stanica Svilara, nekadašnja fabrika svile u Almaškom kraju, koja je već postala omiljeno mesto za kulturna dešavanja u gradu.

I dok se na Novom naselju planira izgradnja kulturnog centra po projektu Slobodana Jovića i Dragane Konstantinović, u Kineskoj četvrti jedan objekat zanimljive fasade se polako privodi kraju. U pitanju je Omladinska kulturna stanica po projektu arhitekte Tamare Đujić iz Studija K, kojem je prizemlje potpuno renovirano ali je pridodat sprat.

Omladinska kulturna stanica u Kineskoj četvrti; Foto: Gradnja.rs  

Opeka i perforirani aluminijum

Originalna opeka sa naglašenim nadprozorskim gredama u prizemlju je zadržana, dok je objekat nadgrađen primenom drugog materijala, odnosno okačena je pikselasto perforirana aluminijumska fasada koja ima boju rđe dok su na krov postavljeni solarni paneli.

Uz uvođenje izduženih prozorskih otvora, koji se mogu zatvoriti šalonima i tako dobiti neprekinuta fasadna celina, dobijena je atraktivna zgrada koja na dobar način kombinuje tradicionalno i savremeno, staro i novo.

Pikselasta fasada boje rđe; Foto: Gradnja.rs

Cilj je da se slikarima, zanatlijama i omladincima omogući da nastave da rade na ovom prostoru ali i da se privuče nova kreativna scena.

Kombinacija starog i novog je upravo ono što je predviđeno urbanističkim planom za Kinesku četvrt, a to je da se prepoznaju aktivnosti i ljudi koji su činili ovu gradsku celinu posebnom – slikari, zanatlije, omladinci, kreativci – i da im se u objektima, kojima će biti dodata vrednost, omogući da nastave da rade ali i da se pritom privuče nova kreativna scena.

U cilju realizacija ovih ambicioznih ideja, za koji sada ne postoji jasno utvrđen rok za završetak posebno imajući u vidu da Novi Sad neće biti Evropska prestonica kulture 2021. već najverovatnije 2022. godine zbog pandemije koronavirusa, pored pomenute Omladinske kineske stanice, započeti su i radovi na brojnim drugim pozicijama u okviru Kineske četvrti. Zgrada na Bulevaru despota Stefana, u kojoj je nekada bio kultni Route 66, uveliko se rekonstruiše, a u njoj su predviđeni pre svega komercijalniji sadržaji. Zamisao je da se u njoj nalazi sedište upravljača Kineske četvrti, ali i neki zanimljivi sadržaji poput kulinarske akademije s restoranom, kao i Francuski kulturni centar.

Zgrada na Bulevaru despota Stefana se uveliko rekonstruiše; Foto: Gradnja.rs

Zgrada na Bulevaru despota Stefana uveliko se rekonstruiše, a u njoj su predviđeni pre svega komercijalniji sadržaji.

Izvođenje fasade na zgradi na Bulevaru despota Stefana; Foto: Gradnja.rs

Šarm testerastog krova

Pored pozorišta koje je planirano da se useli u najvišu zgradu u Kineskoj četvrti (objekat broj 10), jedan drugi objekat je mnogo izvesniji da će uskoro otvoriti svoja vrata za korisnike i posetioce. U pitanju je šed hala (objekat broj 5 ) koju uveliko rekonstruiše kompanija Ljuba Invest iz Paraćina, a koja će postati kreativni hub za umetnike sa zajedničkim community holom u kojem će se organizovati izložbe. Testerasti krov koji pruža ambijentalno osvetljenje u kombinaciji s opekom i drvetom, pružiće dobru atmosferu za kreativni rad umetnika i zanatlija.

Šed hala će postati kreativni hub za umetnike sa zajedničkim community holom u kojem će se organizovati izložbe.

Kreativni distrikt

Osim rekonstrukcije postojećih objekata, u planu je izgradnja i novih objekata uz kej, na mestu nekadašnjih baraka i ostava. Planirana su tri objekta (objekti a, b i v), u planu predviđeni kreativne industrije IT i tehnološkog sektora, sa preporukom da se, na tenderu, mogu ustupiti privatnim investitorima. Oblikovanje ova tri objekta je u skladu sa duhom Kineske četvrti, a zato što su novi, mogu biti novi funkcionalna i oblikovna nadgradnja prvom novosadskom kreativnom distriktu u Kineskoj četvrti.

Plan detaljne regulacije kineske četvrti sa češkim magacinom u novom sadu; Izvor: Salon urbanizma Kragujevac

Nagrada iz Kragujevca

Plan detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom u Novom Sadu, kojeg potpisuju dr Darko Polić, dipl.inž.arh., Marija Maljković Grigorov, dipl.inž.geod., mr Aleksandar Jevđenić; dipl.inž.saob., Olja Tolmač, dipl.inž.građ., Vladimir Marković, dipl.inž.el., Dejana Negovanović, mast.inž.zašt.živ.sred i Duško Marković, dipl.ek., Nada Vinokić, dipl.prav. iz JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam Novi Sad dobitnici specijalne nagrade u kategoriji PDR na 29. međunarodnog Salona urbanizma u Kragujevcu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. cica

    Odakle naziv „kineska četvrt“ kada tu nikada kinezi nisu živeli? U tekstu se spominju samo stari industrijski objekti i češki magacin. Logičan naziv bio bi industrijska četvrt ili fabrička četvrt ili slično. Možda treba novosađane pitati kako bi nazvali ovaj deo grada.

    1. Igor Conić

      Prema urbanoj legendi, građani Novog Sada su govorili da tamo ima radnika kao Kineza, misleći na brojnost, pa je najverovatnije tako i nastao naziv Kineska četvrt. – Mirko Sebić

Ostavite odgovor

Obavezna polja *