Vrata bez falca s vidnim šarkama za moderan enterjer. Foto: Gradnja.rs Enterijer: Sonja Brstina
Nameštaj i oprema

Za bolju zvučnu izolaciju: Sobna vrata sa ili bez falca

Sobna vrata bez falca imaju nižu vrednost zvučne izolacije pa se buka lakše prenosi, međutim ona pritom lepše izgledaju. Kako se odlučiti?

Vrata sa ili bez falca, znate li koja je razlika? Ne, nije samo u izgledu. Glavna razlika između ova dva tipa unutrašnjih vrata jeste je u dizajnu krila. Vrata bez falca imaju krilo koje je potpuno u ravni sa štokom, dok se kod vrata sa falcom krilo vrata naslanja na štok. Dakle, krilo vrata je istureno u odnosu na štok. Takođe, kada pogledate krilo vrata, kod modela bez falca profil je ravan dok ona sa falcom postoji zub.

Zbog svega ovoga, vrata bez falca su u poslednje vreme popularnija jer deluju modernije pa se češće koriste u savremenim enterijerima gde se insisitra na svedenosti detalja. Ipak, nekome je od izgleda bitnije koja su bolja vrata po pitanju zvučne izolacije.

Vrata bez falca, Foto: Gradnja.rs
Vrata bez falca, Foto: Gradnja.rs
Vrata sa falcom, Foto: Gradnja.rs
Vrata sa falcom, Foto: Gradnja.rs

 Falc na sobnim vratima onemogućava da se zvuk direktno prenosi između prostorija.

Kako ističe Bojana Cicmil iz kompanije Hörmann, izbor falca definitivno utiče na zvučnu izolaciju. Sobna vrata bez falca imaju nižu vrednost zvučne izolacije pa se buka lakše prenosi. Bez obzira na dihtunge, zvuk se prenosi direktno kroz zazor između štoka i krila.

Dakle, vrata s falcom imaju bolju zvučnu izolaciju jer sam falc onemogućava zvuku da se direktno prenosi između prostorija što znači da je tradicionalni izgled vrata bolji po pitanju zvučne izolacije.

Vrata levo: Krilo bez falca i sa skrivenim šarkama. Vrata desno: Krilo sa falcom i vidnom šarkom. Foto: Gradnja.rs

Vidne ili skrivene šarke

Još jedna velika razlika je u tipu šarki. Kod vrata sa falcom šarke su vidne dok se kod vrata bez falca one ne vide. Kod vrata sa falcom se najčešće koriste dvodelne šarke tipa V 3420 WF, dok se kod vrata bez falca koriste trodelne šarke V 7888 WF ili skrivene 3D šarke.

Vidna trodelna šarka za vrata. Foto: Gradnja.rs

Koja su skuplja

Razlika u ceni postoji, a vrata bez falca su po pravilu skuplja. Dakle, ako želite moderniji dizajn vrata, iako nude slabiju zvučnu izolaciju, morate ih platiti nešto više. Važno je napomenuti da je cena vrata uvek niža ukoliko se odaberu standardne dimenzije, a treba znati i da cenu diktira i debljina zida, odnosno širina obuhvatnog štoka.

Na primer, HUGA unutrašnja vrata kompanije Hörmann u standardnim dimenzija sa falcom koštaju 232, dok su ona bez falca i sa skrivenom šarkom 316 evra.

Znači, izbor je na vama: moderan izgled ili zvučna izolacija pa birajte.

Korisni linkovi:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *