Honorarni poslovi preko onlajn platformi moraju se oporezovati. A kako državi platiti što manje?
Aktuelno

Kako da legalno budeš arhitekta freelancer

Porez na honorarne poslove preko UpWorka i sličnih onlajn servisa se mora platiti, ali na koji način je moguće umanjiti obaveze prema državi.

Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta, logičan sled karijere bilo bi zaposlenje u kompaniji – dve godine stažiranja, kuvanja kafa i rascrtavanja projekata ‘velikih arhitekata’ u birou. Međutim, podatak da se arhitektura nalazi na vrhu liste honorarnih – freelance zanimanja i da se Srbija nalazi kao visoko pozicionirana po broju freelancera u odnosu na ukupno stanovništvo, dobija se zaključak da se mnoge arhitekte odlučuju za ovakav tip poslovanja.

Ekspanzijom globalne Internet mreže sa otvorenim pristupom informacija o tržištu rada, kao i onlajn platformi poput Upworka, Freelancera, PeoplePerHour i drugih, olakšava se pristup inostranim poslovima bez mnogo traganja. Zanimljivi poslovi, prikupljanje referenci i solidan honorar jeste ono što je privuklo mlade i starije profesionalce da zakorače u maraton honorarnog rada. A zašto i ne bi? Nemate šefa koji vam stoji nad glavom i sami se odlučujete za poslove koji vam odgovaraju, uz to, ukoliko ste dovoljno vredni i uporni možete da zaradite značajno preko prosečne plate zaposlenog arhitekte. Sve to zvuči kao ostvarenje snova, međutim, šta se dešava kada se vaša zarada, korak po korak, kruni sa više strana, a vi na kraju ostanete s manjim delom svog honorara?

Platfoma Upwork je veoma popularna u Srbiji za dobijanje honoranih poslova

Pucanje balona

Kako Ministarstvo finansija navodi, poreska uprava je pre nekoliko nedelja ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa. Te, poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da samoinicijativno to urade, kako bi izbegli potencijalnu prekršajnu ili čak krivičnu odgovornost. Veliki deo ove zajednice, među kojima su i arhitekte, našli su se u negodovanju. Izdato rešenje može dovesti do egzodusa freelancera. Neminovno je da porez mora da se plati, a pravo pitanje je kako naći rešenje koje će zadovoljiti obe strane?

Na temu o pooštravanju mera, ekonomista i osnivač knjigovodstvene firme Probiznis centar, Dejan Savić kaže da je plaćanje poreza državi – našem nevidljivom partneru, neophodna dužnost.

Porezi se moraju plaćati jer jedini način kako da ih izbegnete jeste ili da ništa ne radite ili da varate.

„Jedina sigurna stvar u ovom životu jeste smrt i porezi.“ Ovo je Bendžamin Frenklin uočio pre više od dva veka i nema ničeg novog što se tiče trenutne javne ‘hajke’ kako je većina freelancera sa kojima sam razgovarao u prethodnih par nedelja nazivaju. Država je svima nama nevidljivi partner i svaki dinar koji zaradimo, dužni smo da joj damo u vidu nekih poreza. Da li je ovo fer i da li bi pomoglo biti povoljnije? To definitivno! Ali ono što ja savetujem ljudima koji dolaze kod nas na konsultacije jeste da prihvate ovu činjenicu da se porezi moraju plaćati jer jedini način kako da ih izbegnete jeste ili da ništa ne radite ili da varate. A kao što znate, ova druga opcija ima svoje prilično negativne posledice“ – kaže Savić u razgovoru za naš portal.

Koliki su porezi

Ukoliko ste dosad zarađivali preko UpWork-a i sličnih portala, znate da se vaš ugovoren honorar u startu umanjuje za oko 20% koji preuzima platforma za svoje posredničke usluge. Zatim kada biste kao fizičko lice plaćali porez, taj porez bi iznosio 20% na već umanjenu zaradu. Sledi još veća zavrzlama, ukoliko ste nezaposleni, odnosno honorarni posao vam nije sporedna zarada, od uplaćene cifre morate uplatiti penziono i invalidsko osiguranje – 25,5%, zdravstveno osiguranje – 10,3% i osiguranje za slučaj nezaposlenosti 0,75%. Od vaše prvobitne, dogovorene zarade, ostanete sa nešto više od 30%. Da li vam se ovo isplati?

Dejan Savić, na pitanje ‘koje bi bilo najbolje rešenje za arhitekte koji ‘posluju preko interneta’?’ ukazuje na mogućnosti izbegavanja gubitka velikog dela honorara.

Dejan Savić: Najnepovoljnija opcija sigurno jeste da poreze i doprinose plaćate kao fizičko lice

Otvorite preduzetničku agenciju ili čak i d.o.o. jer na taj način možete legalno plaćati dažbine koje mogu biti i više nego duplo manje nego što bi plaćali kao fizičko lice.

“Druga stvar koja savetujem ljude nakon što se pomire sa istinom da poreze moraju plaćati umesto da ispravljaju „krivu drinu“, jeste da ne moraju plaćati najveći iznos poreza jer definitivno postoje bolji načini za optimizaciju obaveza prema državi. Najnepovoljnija opcija sigurno jeste da poreze i doprinose plaćate kao fizičko lice jer ste tu najviše oporezovani. Mnogo bolja opcija jeste da otvorite preduzetničku agenciju ili čak i d.o.o. (društvo sa ograničenom odgovornošću) jer na taj način možete legalno plaćati dažbine koje mogu biti i više nego duplo manje nego što bi plaćali kao fizičko lice.” – kaže Savić.

Povoljnosti plaćanja poreza kao fizičko lice, paušalno ili oporezivanje dobitka zavisi od količine, načina zarade i poslovanja. Dejanov predlog je konsultovanje stručnih lica – poreskih savetnika.

“Ukoliko ostvarujete mesečne prihode preko 1.000 evra i ukoliko prolazite test samostalnosti, moj predlog je da se registrujete kao preduzetnik i da poreze plaćate kao paušalni obveznik. U suprotnom, ukoliko imate više od 5 potvrdnih odgovora od ukupnih 9 koliko je potrebno da padnete test samostalnosti, tada je d.o.o. isto opcija gde možete ostvariti značajne poreske olakšice. Šta je najbolje za vašu konkretnu situaciju, predlažem da uzmete pomoć poreskih savetnika jer se tako možete osigurati da izaberete najpovoljniju opciju za vas.” – savetuje Savić.

Ne dajte se obeshrabriti

Činjenica je da je vrlo često, teško biti preduzetnik čak i ako ste ‘one man show’. Svaka poslovna aktivnost nosi sa sobom obavezu plaćanja poreza i prema Dejanovim rečima to ne treba da obeshrabri mlade arhitekte.

“Freelance poslovanje je odlična prilika za mlade ljude da počnu da zarađuju novac radeći nešto u čemu su dobri i da imaju slobodu da se sami organizuju. Internet i tehnologija su danas uklonila mnoga fizička ograničenja i nema boljeg vremena da zakoračite u privatne vode jer vam je ceo svet tržište. Poznajem osobe koje zarađuju mesečno i po nekoliko hiljada evra jer im je ovaj način poslovanja to omogućio i veoma su zadovoljni.” – zaključuje Savić.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *