BIM Corner je u svom izveštaju izneo rezultate istraživanja visine plata u BIM sektoru za 2020. godinu. Cifre su zapanjujuće!
Softver

Plata od 120.000 franaka – Koliko zarađuju BIM stručnjaci

„Danas je teže pronaći BIM menadžera nego iskusnog programera“ – izjavio je Veljko Janjić, iz kompanije BEXEL Consulting, na konferenciji BuildUp – Digitalna gradnja. Kada su toliko retki, kolika je plata jednog BIM Menadžera? BIM Corner je u svom izveštaju izneo rezultate istraživanja visine plata u BIM sektoru za 2020. godinu. Cifre su zapanjujuće!

Međunarodni praznik rada, svake godine, aktuelizuje isto pitanje: Koliko arhitekte zarađuju? U duhu prvomajskih praznika, cilj ovog članka jeste da pruži odgovor na pitanja: koliko BIM stručnjaci u svetu zarađuju, zašto je BIM tako profitabilan i kako domaći inžinjeri mogu povećati svoja mesečna primanja pomoću BIM alata.

Zašto je BIM tehnologija toliko profitabilna?

BIM implementacija je jako profitabilna jer investitoru štedi novac i vreme. Uspešna BIM implementacija može uštedeti i do 15% finansija na jednom projektu. Za projekat od 10 miliona evra ušteda je, dakle, neverovatnih 1.500.000. Uspešna BIM implementacija (zakup softvera, kupovina računara, plata zaposlenih) samo je fragment mogućeg profita.

Svakom investitoru je od ključne važnosti da BIM implementira što pre i na što bolji način. S druge strane, kompanije koje ne implementiraju nove BIM alate nestaće sa tržišta pod pritiskom konkurencije. To je selekcija po liniji efektivnosti. U ovom trenutku, primena BIM-a alata je istovremeno pitanje opstanka i pitanje prosperiteta.

Plata BIM menadžera, koordinatora i tehničara u Švajcarskoj; Izvor: BIM Corner

Znanje je moć, znanje je profit

Znanje je profit kada se konkretizuje u oblik proizvoda i usluge koji rešava određeni problem. Investitori imaju problem male zarade u odnosu na veliki rizik. Kompanije imaju problem pojave opstanak na tržištu. Rešenje oba problema su BIM stručnjaci.

Na ovu činjenicu upućuje nedavno objavljen godišnji izveštaj udruženja BIM Corner. Cilj istraživanja bio je da prikaže visinu zarade koju BIM stručnjaci ostvaruju u građevinskoj industriji. BIM Corner je profesionalna organizacija, osnovana od strane šest mladih inžinjera iz Norveške sa ciljem promocije primene informacionih tehnologija u građevinskoj industriji.

Prosečni BIM tehničar u Austriji zarađuje 3.000, dok prosečan BIM menadžer skoro duplo više – 5.000 evra mesečno.

Izvor informacija prikazanih u izveštaju bili su oglasi za posao objavljeni na portalima za zapošljavanje, godišnji izveštaji BIM udruženja, kao i svedočanstva lokalnih BIM profesionalaca. Razmatrani su minimalni, prosečni i maksimalni iznos zarade. Visina zarade prikazana je za tri pozicije: BIM menadžera, BIM koordinatora i BIM tehničara.

Prosečni BIM tehničar u Austriji zarađuje 3.000 evra mesečno, dok prosečan BIM menadžer skoro duplo više – 5.000 evra mesečno. Slična situacija je i u Nemačkoj. Na vrhu liste su Norveška i Švajcarska. BIM Menadžeri u Švajcarskoj zarađuju i do neverovatnih 120.00 franaka godišnje! Za sticanje prave slike najbolje je detaljno pogledati godišnji izveštaj bruto plata BIM stručnjaka u analiziranim zemljama.

BIM Corner – Uporedni prikaz plata BIM stručnjaka u različitim državama Evrope

Da li je svetska kriza prilika za domaće inžinjere?

Pandemija koronavirusa sigurno će dovesti do krize u svetskoj ekonomiji i građevinarstvu. Projektni biroi širom sveta biće primorani da traže alternativna rešenja i jeftiniju radnu snagu. Honorarni saradnici biće na ceni. To može biti šansa sa BIM stručnjake iz Srbije koje svoja znanja, sposobnosti i veštine mogu ponuditi na svetskom tržištu usluga. Da li će to uraditi kao honorarno ili puno radno vreme – stvar je ličnog izbora. Prilika je tu. Treba je iskoristiti.

Pitanje novca pitanje je ozbiljnosti. Po ugledu na BIM Corner, možda bi domaća udruženja mogla da objave sličan izveštaj minimalne, prosečne i maksimalne zarade BIM stručnjaka u Srbiji.

Kad ste već ovde…

 • Pogledajte najnovije članke na temu BIM.
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Slobodan

  Evo, kao arhitekta u Srbiji sa par godina iskustva, od toga 3-4 u Revitu, trenutno na poziciji BIM modelar, bez problema 1500 evra, mesecno u domacoj firmi. Bolje u Srbiji 1500 nego u Svici 3000. (Ovo je prosecna plata u firmi za Revitasa, ima i vecih) Kolege koje rade freelance imaju i dosta vise na mesecnom nivou.

  1. Dragan Markovich

   Slobodane, hvala što ste ove informacije podelili sa nama. Imam par pitanja: da li je u pitanju bruto ili neto plata i da li u domaćoj firmi radite za domaće ili strane klijente?

   1. Slobodan

    Neto plata, radi se za strane klijente u glavnom.

    1. Denis

     Postovane kolege,

     Kako doci do posla Bim tehnicara/modelara/kontrolora kao mladi inzenjer gradjevine? Ima li nade? Ako ima, gde se obratiti, od cega poceti? Kako se obucavati za rad obzirom da su nasi studijski programi nedovoljno posveceni BIM modelovanju?

     Srdacan pozdrav

 2. Denis

  Poštovane kolege,

  Ima li nade za nas mlade inženjere da se zaposlimo kao BIM tehničari/modelari/kontrolori u svojoj državi? Ako da, od čega početi, gde tražiti posao, gde se obučavati?
  Zahvalan unapred.

  Srdačan pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *