Velikani koji su nas napustili u godini za nama; Foto: Dezeen
In Memoriam

Ove sjajne arhitekte, građevinci i dizajneri napustili su nas u 2019. godini

U godini za nama napustili su nas IM Pej, Karl Lagerfeld, Ingo Mauer ali i naš Nikola Hajdin.

Kada se rekapitulira jedna godina, uvek ima i onih lošijih lista, koje se, na primer, poput ove odnose na poznate ličnosti koje su napustile ovaj svet. Tako su nas protekle godine napustili i velikani iz oblasti arhitekture, građevine i dizajna.

Pre svega, u julu nas je napustio Nikola Hajdin, izuzetna ličnost koja je ne samo svojim bogatim opusom naučnih radova i projektima građevinskih konstrukcija, već i svojim uticajem i delovanjem u akademskom i javnom životu u našoj zemlji, aktivno obeležila protekli period od sedam decenija; što je nadasve teško dostižan fenomen.

Nikola Hajdin (1923-2019); Foto: Fonet / SANU

Što se tiče svetskih okvira, napustila nas je pionirka iz oblasti dizajna nameštaja Florence Knoll Bassett, industrijski dizajner i konceptualni umetnik Syd Mead, grafički dizajner Vaughan Oliver, kalifornijski modernista Ray Kappe, jednog od osnivača Superstudia Cristiano Toraldo di Francia, arhitekta Philip Freelon, predavač Pierre Keller, arhitekta Stanley Tigerman i dizajner Joe Casely-Hayford, piše Dezeen.

U daljem tekstu se prisećamo još deset velikana čije će ime i delo nastaviti da žive kroz istoriju.

IM Pej

Rođen 1917. godine ovaj dobitnik Pritzkerove nagrade bio je poznat po odvažnom modernističkom stilu koji je eksperimentisao sa geometrijom i oblicima. Neka od njegovih najznačajnijih dela koje nam je ostavio su Muzejm islamske umetnosti u Dohi, stakleno-čelična piramida u pariskom Luvru i Biblioteka Kenedi u Bostonu.

IM Pei bio je dobitnik prestižnih nagrada kao što su AIA Gold Medal(1979), Pritzkerova nagrada (1983), Praemium Imperiale for Architecture(1989) i RIBA’s Royal Gold Medal for architecture (2010). IM Pei je preminuo u 102. godini života, a arhitekturi je bio posvećen do samog kraja.

 

Karl Lagerfeld

Čuveni modni dizajner bio je na čelu modnih kuća Chanel i Fendi, dok nije preminuo u svojoj 85. godini.

Karl Lagerfeld rođen je 1933. godine u Hanburgu, a kroz svoj životni vek bio je prepoznatljiv po dugoj kosi skupljenoj u rep, kao i crnim sunčanim naočarima i kožnim rukavicama. Njegova sedam decenija duga karijera imala je prvi značajan uspon 1965. godine kada se priključio modnoj kući Fendi, gde je 1973. godine postao i umetnički direktor. On je 1983. godine postao i glavni dizajner u modnoj kući Chanel.

 

Alessandro Mendini

Italijanski arhitekta i dizajner Alessandro Mendini bio je ključna figura radikalnog dizajnerskog pokreta koji se odvijao tokom 60ih, a zatim i u postmodernom pokretu tokom 80ih.

Allessandro Mendini rođen je 1931. godine, a protekle godine je preminuo u svojoj 87. godini. Ostaće poznat po čuvenoj stolici Proust  iz 1978. godine, koja predstavlja jednu od najviše pravljenih i najrevolucionarnijih stolica prošlog veka. Iz oblasti arhitekture najviše će biti pamćen po holandskom muzeju Groninger

 

Kevin Roche

Biće zapamćen kao jedan od prvih dobitnika Pritzkerove nagrade 1982. godine. Rođen u Dablinu 1922. godine, Kevin Roche je svoju karijeru započeo u kancelariji Eero Saarinena u Detroitu, koju je nakon Saarinenove smrti 1961. godine zajedno preuzeo sa John Dinkeloo i Joseph Lacy. Oni su završili dvanaest značajnih američkih projekata poput JFK’s TWA Flight Center, Dulles International Airport Terminal i St Louis Arch. Kasnije, Roche je radio na velikim projektima u Njujorku, kao što su zoološki vrt Central parka, neboder 60 Wall Street i aneks Jevrejskom muzeju.

 

Cesar Pelli

Najznačajnije građevine ovog argentinsko-američkog arhitekte su nekadašnja najviša zgrada sveta Petronas Towers u Kuala Lumpuru, Canada Square u Londonu, World Financial Center u Njujorku i National Museum of Art u Osaki.

Cesar Pelli je rođen 1926. godine u Argentini, a karijeru je otpočeo u studiju Saarinen, da bi zatim osnovao i sopstvenu firmu Cesar Pelli & Associates 1977. godine, koja je 2005. godine promenila ime u Pelli Clarke Pelli Architects.

 

Luigi Colani

Nemački industrijski dizajner najpoznatiji je po svojim zakrivljenim organskim oblicima u dizajnu, za koje se pretpostavlja da su imali uticaja na mlađe stvaraoce poput Zahe Hadid.

Colani je rođen 1928. godine i tokom svog radnog veka imao je raznovrsnu karijeru. Počeo je sa dizajniranjem automobila za kuće Fiat, Alfa Romeo i BMW tokom 50-ih, da bi 60-ih godina prešao u industriju nameštaja, pre nego što je svoju praksu proširio na druge aspekte industrijskog dizajna. Colani je imao više od 4.000 ideja na papiru koje nikada nisu realizovane…

 

Wim Crouwel

Rođen u Holandiji 1928. godine, tipograf i grafički dizajner Wim Crouwel bio je zaslužan za grafički identitet muzeja Stedelijk u periodu od 1963. do 1985. godine. Svoju praksu osnovao je u Amsterdamu 1963. godine koja se može pohvaliti značajnim klijentima, a bio je poznat i po svom tipografskom dizajnu. Među njegovim nedavnim projektima izdvajaju se novi logo za The Foundry, kao i novi logo FIFA Svetskog prvenstva.

 

Ted Cullinan

Arhitekta Edward Cullinan, poznatiji kao Ted, osnivač Cullinan Studio bio je dobitnik RIBA Royal Gold Medal nagrade.

U njegovom opusu nalaze se mnogobrojni projekti rezidencija. Jedna od najpoznatijih je i njegova kuća u Camdenu. RIBA nagradom 2008. godine bio je pohvaljen za svoju“veliku svest o prirodnom okruženju“.

 

Charles Jencks

Charles Jencks je bio pejzažni arhitekta i istoričar arhitekture, koji se smatra vodećim misliocem postmodernizma u arhitekturi, što je i definisano njegovom knjigom The Language of Post-Modern Architecture.

Rođen je 1939. godine u Baltimoru, u SAD, a preminuo je u 80. godini u svojoj kući u Londonu. Njegov najznačajniji uticaj verovatno je ispoljen kroz projekat s dobrotvornom organizacijom Maggie koju je osnovao 1995. godine. Kroz svoje projekte sarađivao je sa arhitektama koji su dizajnirali mesta utehe za obolele od raka, u znak sećanja na njegovu suprugu Maggie Keswick Jencks.

 

Ingo Maurer

Nemački dizajner Ingo Maurer bila je međunarodno poznat po svojim skulpturama, kao i razigranom dizajnu rasvete. U kolekciji njujorškog muzeja MoMA čuva se nekoliko njegovih dela, poput Bulb Lamp iz 1969. godine, Lucellino lamp iz 1992. godine, kao i Porca Miseria! Fixture koji je napravljen od razbijenog posuđa.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *