Fakta iz ad akta

Jedino delo koje je Mikelanđelo potpisao

Renesansi umetnik nije potpisivao svoja dela sve dok nije shvatio kako jedan njegov rad pripisuju drugim umetnicima. Znate li o kom delu se radi?

Slikar, vajar arhitekta i poeta Mikelanđelo Buonaroti, čiji genije dominira renesansom u vremenu koje je već bilo puno nadprosečnih umetnika, bio je – uostalom kao i danas – viđen kao jedan od najvećih koji je ikada postojao.

Čuvena je njegova skulptura Pieta koju je uradio s 22 godine i za koju je njegov učenik i prijatelj Đorđo Vazari napisao: „Stvarno je čudo da jedan kamen, u početku bez ikakvog oblika, može postati savršenstvo kakvo i priroda s teškoćom stvara od krvi i mesa.“

Zanimljivost je u tome što je potpis na traci preko Bogorodičinog ramena, Mikelanđelo dodao u toku noći, kad je već bila izložena, jer je čuo kako njegov rad pripisuju drugom umetniku. Tako je Pieta, izložena pod neprobojnim staklenim zvonom u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu, ostala njegov jedini potpisan rad ikada.

Mikelanđelov potpis na Pieti; foto: Jimmy Velleman

Mikelanđelo je dodao potpis u toku noći, kad je Pieta već bila izložena, jer je čuo kako njegov rad pripisuju drugom umetniku.

Mikelanđelo je želeo da bude sahranjen u Firenci, ali je umro u Rimu, gde su mu pripremali veliku sahranu. Međutim, sin njegovog brata Leonarda došao je u Rim da preuzme njegovu zaostavštinu i udesio da se telo ukrade, umota kao obična roba i prenese u Firencu.

Veliki trg ispred crkve Santa Kroče bio je mali da primi ogroman broj umetnika, plemića i građana Firence. Njegov grob izradio je Đorđo Vazari, a pored njega su grobnice Galileja i Makijavelija.

Nije ni čudo što su mnogi to vreme zvali Doba Titana…

Grob Mikelanđela; foto: Apremorca, Flickr

Foto naslovna: Russ2009

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *