Fakta iz ad akta

Kada se prvi put u istoriji pojavio toalet s tekućom vodom

A ko drugi nego jedna kraljica imala je tu čast da prva povuče vodu za sobom.

Napredak ljudske civilizacije ne meri se samo naučnim dostignućima, već i poboljšanjem kvaliteta života pojedinca. A jedan bitan faktor koji je uticao na poboljšanje uslova za život jeste i toalet s tekućom vodom koji je omogućio bolje održavanje lične higijene. Ali kada se on prvi put pojavio u istoriji? Vodimo vas u prošlost… daleku prošlost!

Iako je Albert Emil Gebert izmislio prvi vodokotlić pre više od 100 godina, prvi toalet s tekućom vodom se u arhitekturi pojavio zapravo mnogo ranije. Nekih 4000 godina ranije! Priča nas vodi u palatu u Knososu na Kritu koja datira iz vremena oko 2000. godine pre nove ere. Ona je razorena oko 1400, zatim obnovljena a potom i definitivno napuštena oko 1200. godine p. n. e. Sve što znamo o njoj dugujemo engleskom arheologu ser Arturu Evansu koji joj je posvetio 35 godina svog života radeći na njenom iskopavanju. On je svetu predstavio neotkrivenu staru civilizaciju koju je nazvao Minojska.

Palata u Knososu na Kritu; foto: Wikipedia

Voda u palati

Kako se navodi u knjizi „Kad je sunce bilo Bog“ poljskog pisca Zenona Kosidovskog, dvor u Knososu svojom lakom, otvorenom i prostranom arhitekturom podsećao je na renesansnu palatu. Moćna flota branila je ostrvo bolje od bilo kakvih utvrđenja, a akvadukt je povezivao potoke i sprovodio vodu u palatu koristeći cevi od terakote konusnog oblika. Ipak, najveće otkriće bio je izuzetan komfor dvora.

Svi spratovi bili su snabdeveni vodovodnim cevima i kanalizacijom: tu su kupatila, bazeni za pranje nogu i nužnici ispirani vodom. Kraljičina kada, izrađena od alabastera, udubljena je u patosu, a u njenom kupatilu bio je i toalet sa tekućom vodom – koji se smatra prvim u istoriji.

Kraljičina posla… Foto: Charlie Magee

Kako se još navodi u knjizi, „oko centralnog dvorišta ocrtavali su se spratovi, terase i stubovi, a moreplovci su o dvorcu širili najčudnije priče.“ I ova je bila dovoljno čudna…

Foto naslovna: Charlie Magee

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *