Museu Ibere Camargo, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil. Projeto do arquiteto portugues Alvaro Siza.
Arhitektura

Lična arhiva Alvara Size dostupna za besplatno pretraživanje

Želite da zavirite u crteže slavnog portugalskog arhitekte? To možete uraditi potpuno legalno.

Zahvaljujući kolaboraciji tri institucije – Fondacije Serralves iz Oporta, Fondacije Calouste Gulbenkian iz Lisabona i Kanadskog centra za arhitekturu (CCA) iz Montreala – lična arhiva izgrađenih i neizgrađenih projekata arhitekte Alvara Size dostupna je potpuno besplatno. Siza je 2014. godine donirao svoju arhivu ovim institucijama, i nakon tri godine rada, prva tura podataka dostupna je za pretraživanje.

Arhiva sadrži više od 60.000 crteža, 500 modela, 282 skica kao i veliku kolekciju digitalnih materijala.

Kompletna arhiva sadrži više od 60.000 crteža, 500 modela, 282 skica kao i veliku kolekciju digitalnih materijala koji ilustruju izgrađene i neizgrađene kuće, muzeje, kulturne centre, univerzitete i urbanističke planove gradova širom sveta po kojima je ovaj Portugalac poznat.

Fondacija Calouste Gulbenkian i Serralves nudi Sizine projekte u Portugalu od 1958. do 2006. godine, dok će CCA opsluživati međunarodne projekte od 2006. godine pa nadalje.

Od 1. februara 2018. godine, podaci su postali dostupni za onlajn pretragu na ovoj lokaciji, a među njima su i poznati projekti poput urbanističkog plana Haga, muzeja Fondacije Ibere Camargo u Porto Alegre, Arhitektonskog fakulteta u Portu i drugi.

Foto naslovna: Flickr user bauhausler

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *