Arhitektura

Sajt o ženama koje su doprinele arhitekturi, a o kojima se malo zna

Žene pioniri u američkoj arhitekturi je zanimljiva internet lokacija koja sadrži detaljne profile manje poznatih žena arhitekata koje su značajno doprinele svojoj struci.

Žene već dugo imaju vitalnu ulogu u oblikovanju gradova Amerike, međutim, samo nekoliko imena arhitektica se zaista pominju u knjigama o istoriji arhitekture.

S ciljem da se naglasi njihov doprinos i da se njihova imena sačuvaju od zaborava, njujorška fondacija Beverly Willis Architecture Foundation pokrenula je sajt posvećen ženama koje su ostavile trag na mnogobrojnim zgradama, enterijerima, kao i urbanističkim planovima.

Arhitektica i maketa buduće kuće; foto: Yale Collection of Western Americana

Norma Merrick bila je jedna od prvih afroameričkih žena koja je uspela da uđe u svet arhitekture.

Projekat, koji nosi naziv Žene pioniri u američkoj arhitekturi, za sada sadrži 24 profila ženskih arhitekata, a planirano je da se u budućnosti arhiva poveća za još 26 profila, piše Smithsonian. Kako bi došli do njihovih biografija, tim stručnjaka oslonio se na stotine intervjua i bezbroj časopisa iz raznih arhiva.

Izvršna direktorka fondacije Cynthia Phifer, ističe da će ovaj sajt omogućiti svim zainteresovanim da steknu sveobuhvatniji uvid u istoriju arhitekture Amerike.

Sve arhitektice rođene su pre 1940. godine i radile su u vreme kada su se, kako je istaknuto na sajtu „žene borile kako bi im se dopustilo da uđu u arhitektonsku profesiju“.

Protiv patrijahalne arhitekture

Posetioci sajta mogu, između ostalog, da pročitaju o Louise Blanchard Bethune, prvoj ženi koja je primljena u Američki institut arhitekata, kao i o Normi Merrick Sklarek, koja je bila jedna od prvih afroameričkih žena koja je uspela da uđe u svet arhitekture. Ona je kroz svoj predan rad uspela da prevaziđe, tada veoma izražen, rasizam i da postane nadzor na velikim arhitektonskim projektima u Kaliforniji.

Jedan od istaknutih profila na stranici pripada Beverly Ann Willis, čije ime nosi ova fondacija. Prema podacima na njenom profilu, ona je osnovala fondaciju 2002. godine u cilju „borbe protiv patrijarhalne kulture u arhitekturi“ i sa željom za „vraćanje žena u knjige o istoriji arhitekturi“.

Sajtu na engleskom možete pristupiti ovde.

FotoBeverly Willis Architecture Foundation

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *