Cena hoblocanja parketa na tržištu se kreće od 12 do 15 evra/m2. Foto: Gradnja.rs
Izvođenje, Podopolagački radovi, Video

Kako se hobluje, fuguje i lakira stari parket i koliko to košta (video)

Hoblovanjem poda i zamenom lajsni, stari parket može dobiti potpuno novi izgled. Pogledajte kako se to radi i koliko sve to zajedno košta.

Hoblovanje je proces u kojem se pomoću specijalnih mašina (parket hoblerica) skida površinski sloj drveta, odnosno oko 2 mm gornjeg sloja parketa.

Stari parketi su zahvalni za hoblovanje jer su uglavnom napravljeni od punog drveta te se mogu hoblovati više puta. U slučaju novih dvoslojnih i troslojnih parketa, broj mogućih hoblovanja zavisi od debljine gornjeg sloja furnira. Pošto furniri postoji u debljinama od 2, 3 ili 5 mm, ovi parketi se mogu hoblovati jedanput ili maksimalno dva puta.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Pogledajte kako se hobluje i lakira parket:

Hoblovanje parketa – koraci

Na samom početku treba očistiti parket od nečistoća od renoviranja. Potrebno je grubom šmirglom preći preko parketa da bi se skinuli ostaci gleta i farbe. Ovo se radi uz pomoć mašine za hoblovanje na koju se postavljaju šmirgle različite granulacije odnosno finoće.

Parket lajsne se skidaju pre početka hoblovanja. Skidaju se ekseri iz parket lajsni i uglovi se očiste. Ukoliko je parket dosta star, što je bilo u našem slučaju, prilikom odvajanja parket lajsni doći će do odvajanja lamelica parketa od podloge. Odvojene lamele treba očistiti od starog lepka i ponovo zalepiti za podlogu.

Mašinom za hoblovanje radi se prvo šmirglanje i to grubom šmirglom 36. Prelazi se preko cele površine i u ovom postupku se odmah može videti velika razlika između stare boje paketa i čistog drveta koji ostaje nakon šmirglanja. Deo ispod parket lajsni, odnosno u blizini zida, gde ne može da priđe velika mašina za hoblovanje, hobluje se specijalnom manjom mašinom koja može prići skroz do zida ili ispod radijatora.

Hoblovanje prvog sloja parketa grubom šmirglom. Foto: Gradnja.rs

Mašinom za hoblovanje radi se prvo šmirglanje i to grubom šmirglom 36.

Nakon što se završilo šmirglanje prvog sloja cele površine parketa, na parket hoblericu se postavlja finija šmirgla sitnije granulacije 60 i prelazi ponovo cela površina parketa.

Da bi se popunile rupice izmedu dasaka parketa, cela površina parketa se fuguje sa piljevinom od hrasta pomešana sa masom za fugovanje. Piljevina treba da je što sitnija, a ona se dobija šmirglom granulacije 100. Za parkete sa manjim fugama bitno je znati da se masa pravi nešto ređa dok ova masa mora biti nešto gušća ako parket ima veće razmake između dasaka.

Fugovanje parketa da bi se popunili spojevi. Foto: Gradnja.rs

Cela površina parketa se fuguje sa piljevinom od hrasta pomešana sa masom za fugovanje.

Nakon što se fug masa osuši, površina se ponovo fuguje na mestima gde je fuga „upala“ to jest, gde treba da se još zapune rupice i udubljena.

Nakon što su svi prorezi ispunjeni, i nakon što se sve osušilo, cela površina se sve ponovo šmirgla mašinom za hoblovanje sa šmirglom granulacije 100.

Posle šmirglanja, parket se polira sa mrežicom za polir mašinu granulacije 100 ili 120.

Pre lakiranja površina se još jednom čisti.

Poliranje parketa se radi više puta. Foto: Gradnja.rs

Tri sloja lakiranja parketa

Nakon sto je parket hoblovan i fugovan, kreće se sa lakiranjem ili uljenjem parketa. Lakovi postoje u opcijama mat, polusjaj ili sjajne završnice. U našem primeru je korišćen mat lak sa kojim se želeo zadržati prirodna boja drveta. Koristili smo lak na bazi vode proizvođača Pacom.

U ovoj fazi se moze parket i bajcovati odnosno menjati ton, odnosno učiniti ga tamnijim ili ga izbeliti.

Lak se nanosi sa valjkom tako što se izlije na parket. Lakira se prvi sloj i potom je potrebno da se osuši oko 1 do 2 sata (prva ruka se brzo suši).

Nakon sušenja, parket se polira a potom još jednom lakira. Druga ruka se suši oko 24 sata.

Nakon ovoga ponovo ide poliranje parketa sa mrežicom granulacije 120. Zatim sledi usisavanje i još jedno lakiranje.

Nakon što se sušenje laka završilo, postavljaju se parket lajsne. Mi smo koristili Stilbijeve polistiren lajsne u beloj boji.

Mašinsko sečenje parket lajsni sa kojim je moguće izvesi gerovanje ivica. Foto: Gradnja.rs

Cena hoblovanja parketa

Hoblovanje sa lakiranjem se po kvadratnom metru košta od 12 do 15 evra/m2 sa materijalom.

Lepljenje lajsni je od 0,5 evra/m2 za drvene parket lajsne do 1,5 evra/m za visoke bele lajsne od stiropora. Ako je potrebno da se stavi i viner lajsna onda je cena oko 2 evra/m’ jer se postavljaju dve vrste lajsni. Drvene lajsne ako nisu lakirane, onda se lakiraju na licu mesta.

Za montažu lajsni od poliuretana potrebno je najviše izdvojiti i to oko 6 evra/metru dužnom.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *