Banovina
Aktuelno

Novi Sad: Kako će izgledati parterno uređenje iznad podzemne garaže kod Banovine

Traži se projektant za pejzažno uređenje prostora u centru Novog Sada, a ponude se primaju do 17. juna.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) u Novom Sadu raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije parternog uređenja prostora na uglu ulica Žarka Zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića.

Navedena lokacija deo je kompleksa Skupštine i Vlade AP Vojvodine, popularne Banovine, gde su početkom marta ove godine započeti pripremni radovi na izgradnji javne podzemne garaže od 6.280 kvadratnih metara i sa 167 mesta za parkiranje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks je izgrađen prema projektu slavnog Dragiše Brašovana; Foto: DaNS

Kompleks predstavlja kulturno dobro i jedan je od najvažnijih graditeljskih simbola Novog Sada.

Kompleks Banovine u Novom Sadu, koji čine zgrade Banovine i Većnice (danas Izvršnog veća i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine) izgrađen je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana (1887–1965) u periodu od 1936. do 1939. godine. Banovinski kompleks projektovan je u stilu moderne sa diskretno primenjenim tradicionalnim arhitektonskim detaljima.

Kompleks predstavlja kulturno dobro i jedan je od najvažnijih graditeljskih simbola Novog Sada. Ukupna površina oko kompleksa banovine (južna, jugoistočna i jugozapadna strana u odnosu na objekat) koja je predmet obrade tehničke dokumentacije iznosi cca 10.500 m2 pejzažne površine.

Kako se na jednom delu prostora gradi podzemna garaža, njen zeleni krov je osnov za parterno uređenje koje uz određene arhitektonske i pejzažno-arhitektonske veze čini jedinstvenu pejzažnu celinu parka oko Banovine tj. prostora na uglu ulica Žarka Zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića u Novom Sadu, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Situaciono-nivelacioni plan

Karakterističan vizuelni identitet

Projektnim rešenjem potrebno je predvideti parterno uređenje uz korišćenje arhitektonskih elementata partera koji oblikuju predmetni prostor, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

To podrazumeva završni sloj kaskadnih žardinjera na kolsko-pešačkim ulazima (čija je konstrukcija obrađena projektom podzemne garaže), pergolu iznad pešačkih i kolskih ulaza u garažu, upotreba različitih vrsta obloga tj. završnih obrada konstruktivnih elemenata garaže koji su sastavni deo partera.

Urbani mobilijar potrebno je ukomponovati u okolni prostor; Render: UGZI

Obrađivani prostor treba da ima karakterističan vizuelni identitet koji se uklapa u neposredno okruženje.

Takođe, potrebno je projektovati i stilski objediniti i ukomponovati u okolni prostor urbani mobilijar, česme, klupe, korpe za otpatke, javno i dekorativno osvetljenje, kao i hortikulturno uređenje.

„Obrađivani prostor treba da ima karakterističan vizuelni identitet koji se uklapa u neposredno okruženje. Kompletnu tehničku dokumentaciju potrebno je uraditi na osnovu urbanističkog projekta“ – navodi se u projektnom zadatku.

U okviru postavke urbanog mobilijara potrebno je razmotriti mogućnost izgradnje česme, a u istu svrhu potrebno je rešiti i kanalizaciju za odvođenje upotrebljene vode sa česme, navodi se u dokumentaciji.

Vrednost ove javne nabavke je 7.000.000 dinara; Render: UGZI

Cilj je formiranje jedinstvenog i povezanog sistema zelenih površina grada Novog Sada.

Kompletno novoprojektovano zelenilo treba da je u skladu sa postojećim zelenilom okolnog prostora, naročito u odnosu na odabir kao i zastupljenost vrsta. Pejzažno-arhitektonskom koncepcijom i upotrebom biljnih vrsta sa izraženom dekorativnošću i funkcionalnošću potrebno je akcentirati arhitektonsko rešenje samog partera.

Zaštitno zelenilo, odnosno zelene površine uz granicu obrade, kao i zelene površine partera – krovno zelenilo podzemne garaže, eventualno zelenilo za tzv zeleni zid, multistem sadnice i drugo – potrebno je projektovati u skladu sa postojećom pejzažno-arhitektonskom koncepcijom zelenila Banovine.

Projektom je potrebno definisati i kvalitet sadnog materijala (vitalnost, busen, obim debla i druge karakteristike), a cilj postojećeg i novoprojektovanog zelenila je formiranje jedinstvenog i povezanog sistema zelenih površina grada Novog Sada.

Projektom je potrebno definisati i kvalitet sadnog materijala; Render: UGZI

Ponude do 17. juna

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, projekat parternog uređenja budućeg prostora na uglu ulica Žarka Zrenjanina, Vladike Platona i Jovana Đorđevića i projekat podzemne garaže je neophodno sagledati kao jedinstveno rešenje sa okruženjem.

Takođe, novoplanirano parterno uređenje ne sme da ugrozi konstrukciju novoprojektovane podzemne garaže, kako u smislu nosivosti, tako i u smislu atmosferskih voda.

Osim toga, projektnim zadatkom traži se i ukomponovanje video-nadzora, kontrole pristupa, vaj-faj mreže, LED displeja i drugih softverskih opcija.

Vrednost ove javne nabavke iznosi 7.000.000 dinara, a ponude se primaju do 17. juna 2022. godine u 11 časova.

Foto-galerija

Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina
Banovina

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *