Elaborat energetske efikasnosti i energetski pasoš označavaju dva značajna ali različita dokumenta; Foto: Priručnik za energetsku sertifikaciju zgrada
Arhitektura

Kako do elaborata energetske efikasnosti i energetskog pasoša

Da li ste znali da je Elaborat energetske efikasnosti sastavni deo projektne dokumentacije, a da je energetski pasoš deo dokumentacije za tehnički prijem objekta?

Izgradnja objekata iz dana u dan dobija novo ubrzanje. Rezultat tog ubrzanja jeste veliki broj projekata i procedura koji se odvijaju i odobravaju u isto vreme. Neretko se dogodi da investitori na neadekvatan način dobijaju potrebna pojašnjenja određenih pojmova koji mogu biti ključni u predmetnom projektu.

Situacija je poznata. Investitori tada bivaju uskraćeni za razumevanje pojmova. U tom slučaju važna uloga nekog dokumenta ili procedure, za njih, postaje samo još jedna obaveza u nizu, koju su oni dužni da plate i prilože u nekom postupku.

Elaborat energetske efikasnosti i energetski pasoš jesu pojmovi koji označavaju dva veoma značajna ali različita dokumenta.

Elaborat energetske efikasnosti i energetski pasoš jesu pojmovi koji označavaju dva veoma značajna ali različita dokumenta. Njihova važnost nije samo proceduralna, već se oni sa papira direktno sele na gradilište i od prvog dana, zajedno sa vama, počinju da žive kroz prostor koji ste izgradili. Zato je od velike važnosti i značaja razumevanje uloge svakog od navedenih pojmova pojedinačno i njihove razlike.

Cilj ovog članka jeste da pojasni razliku između dva termina, da ukaže na značaj ovih dokumenata, ali i da pojasni kako i na koji način do njih doći.

Priručnik za energetsku sertifikaciju

Na važnost i kompleksnost teme ukazuje i u 2017. godini pripremljen Priručnik za energetsku sertifikaciju zgrada (ESZ) – Vodič za investitore, izvođače i projektante, koji možete besplatno preuzeti sa sajta Stanovanje i održavanje zgrada. Priručnik, nastao uz podršku projekta srpsko–nemačke saradnje „Konsultacije u oblasti energetske efikasnosti u Srbiji“, od velikog je značaja i koristi svim učesnicima u procesu projektovanja i izgradnje.

Priručnik je organizovan i podeljen u četiri celine. Prvi deo priručnika pruža opšte informacije koje služe svim ljudima koji žele bliže da se upoznaju sa predmetnom tematikom. U samom naslovu ostalih poglavlja naznačeno je kome je namenjeno. Shodno tome, odgovor na pitanja i dileme lako mogu pronaći investitori, izvođači i projektanti.

Priručnik za energetsku sertifikaciju zgrada; autori: dr Maja Todorović i dr Aleksandar Rajčić

Čemu služi elaborat energetske efikasnosti

Elaborat EE je zvanični dokument kojim se uređuju energetska svojstva zgrada. On vam obezbeđuje uvid u potrošnju energije za zadovoljenje životnih potreba, potreba za boravak i rad ljudi u predmetnom objektu.

“Dobro termički izolovana zgrada manje troši energiju za grejanje zimi i za hlađenje leti, a boravak u njoj je ugodniji i kvalitetniji. Drugim rečima, energetski efikasna zgrada čuva energiju, a njen životni vek je duži. Takođe, unapređenjem energetske efikasnosti u zgradama doprinosimo zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova koja nastaju sagorevanjem energenata koje iskoristimo za zagrevanje prostora” – naglašava za naš portal Goran Todorović, stručnjak za energetsku efikasnost.

Kada je potrebno pristupiti izradi elaborata EE

Elaborat EE je elaborat koji se izrađuje kao obavezan deo projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole pri izgradnji novog objekta, ili odobrenja za izvođenje radova pri rekonstrukciji, adaptaciji ili sanaciji. Iako je izrada elaborata EE neophodna u postupku dobijanja građevinske dozvole, arhitekta projektant je dužan da investitoru predoči sve prednosti energetski efikasnog objekta na samom početku.

Kada arhitekta ima jasne smernice prilikom projektovanja debljina fasadnog omotača i svi neophodni sistemi postaju deo početnih skica i samog idejnog rešenja. Na ovaj način investitor donosi odluku na samom početku svestan budućeg ulaganja prilikom izgradnje, ali i uštede prilikom korišćenja objekta.

Elaborat EE ponekad nije obavezan

Na osnovu člana 1, stav 2, Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada („Sl. glasnik RS“, br. 61/2011) elaborat energetske efikasnosti se ne izrađuje za: “zgrade za koje se ne izdaje građevinska dozvola; zgrade koje se grade na osnovu privremene građevinske dozvole, kao i zgrade koje se grade na osnovu građevinske dozvole za pripremne radove; radionice, proizvodne hale, industrijske zgrade koje se ne greju i ne klimatizuju; zgrade koje se povremeno koriste tokom zimske i letnje sezone (manje od 25% vremena trajanja zimske odnosno letnje sezone).”

Mere za unapređenje energetske efikasnosti zgrade

Čemu služi energetski pasoš

Energetski pаsoš zgrаde je dokument koji sаdrži podаtke o energetskom rаzredu zgrаde, koji ukazuje na finаlnu godišnju potrošnju toplotne energije zа grejаnje. “On će svakome ko kupuje stan ili kuću pokazati kakav je kvalitet zgrade sa stanovišta komfora, potrošnje energije i budućih režijskih troškova, što će sve značajno uticati na cenu nekretnine. Energetski pasoš zgrade je bitno sredstvo koje nas vodi ka cilju, a to je izgradnja energetski efikasnih zgrada. Obaveza sertifikovanja zgrada znači da pri kupoprodaji nekretnina energetski pasoš shvatamo (pre svega) kao zaštitu potrošača” naglašava Todorović.

Energetski pasoš je potreban i za postojeće objekte na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije, sanacije ili adaptacije.

Energetski pasoš je potrebno izraditi kako za nove tako i za postojeće objekte na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije, sanacije ili adaptacije.

Od A+ do G

U Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada („Sl. glasnik RS“, br. 69/2012 i 44/2018 – dr. zakon) i članu 10. navodi se da se zgrade svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od A+ do G, s tim da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred. Energetski razred nove zgrade, koji se iskazuje energetskim pasošem zgrade, mora biti najmanje C ili viši. Za postojeće zgrade energetski razred, nakon izvođenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, obnovi, adaptaciji, sanaciji i energetskoj sanaciji, mora biti poboljšan najmanje za jedan razred.

Energetski razred nove zgrade, koji se iskazuje energetskim pasošem zgrade, mora biti najmanje C ili viši.

Na tehničkom prijemu objekta vrši se pregled svih pojedinosti i karakteristika koje su u samom sertifikatu naznačene. Ukoliko se utvrdi validnost svih podataka, energetski pasoš se potpisuje i kao dokument postaje validan na period od 10 godina.

Energetski pasoš vam pruža uvid kako o postojećim karakteristikama i kvalitetu objekta, tako i o predlozima stručnjaka koje možete preduzeti kako biste ustanovljene kriterijume poboljšali. Zato je jako važno da pri pregledu energetskog pasoša obavezno pogledate stranu broj četiri. Na taj način imate jasniju sliku o vrednosti nepokretnosti kao i budućim ulaganjima pri rekonstrukciji objekta.

Upravo visina troškova koji su obuhvaćeni predlozima, koji utiču na moguća poboljšanja, daju vam mogućnost da pokrenete pregovore o visini investicije prilikom kupovine. Zato ovaj dokument zauzima značajno mesto u svetu nekretnina.

Korak po korak do energetskog sertifikata

Šematski prikaz (ispod) na slikovit način govori o samoj proceduri i daje uvid u korake kroz koje jedan novi objekat prolazi od ideje do energetskog pasoša i upotrebne dozvole. Na ovom grafiku jasno je naznačeno da elaborat EE predstavlja sastavni deo projektne dokumentacije, dok energetski pasoš predstavlja deo dokumentacije za tehnički prijem objekta.

Šematski prikaz koraka u procesu energetske sertifikacije novih zgrada

Energetski pasoš je dokument bez koga nije moguće dobiti upotrebnu dozvolu.

Bez elaborata EE ne može se dobiti Rešenje o građevinskoj dozvoli, tj. Rešenje o odobrenju za izvođenje radova (ukoliko je u pitanju preko 25 % rekonstrukcije objekta). Energetski pasoš je dokument bez koga nije moguće dobiti upotrebnu dozvolu.

Značaj elaborata EE i energetskog pasoša ne treba posmatrati samo kroz prizmu procedure već je potrebno proširiti svoje vidike i sagledati širi spektar. U tom spektru treba osvestiti značaj energetski efikasnih zgrada i uspostaviti dobar balans između početnih ulaganja i uštede tokom godina korišćenja objekta.

Iako inicijalna investicija u takav objekat povlači veće troškove za 15% u odnosu na konvencionalnu kuću, već u prvih 10 godina korišćenja ti troškovi se izjednačavaju, i posle toga vi štedite živeći u komforu. Zato je jako važno da na samom početku razumete ove pojmove i njihovu suštinu. Jedino tada možete doneti pravu odluku za vas, kakvu kuću zaista želite da gradite.

Kome se obratiti za stručnu pomoć

Ukoliko imate nekih dilema u vezi energetske efikasnosti, potrebno je da zatražite stručnu pomoć. Konsultacije možete obaviti i za postojeće prostore, u kojima živite i radite. Kod postojećih prostora stručnjak za energetsku efikasnost nakon izvršenog pregleda, može vam dati smernice i sagledati realne mogućnosti za njegovo poboljšanje.

Ako razmišljate o izgradnji kuće ili vikendice dobro je da na samom početku podelite svoja razmišljanja o izgradnji sa stručnim licima. U tom slučaju, stručnjak za energetsku efikasnost u saradnji sa arhitektom, vam mogu pomoći. Iz njihove saradnje vi dobijate maksimalan učinak za sebe, vaš prostor i okolinu u kojoj živite. Tada ćete imati širi pogled na celinu i moći ćete da donesete ispravnu odluku zasnovanu na činjenicama. Tada vi postajete graditelj vaše kuće iz snova, živeći u komforu koji štedi za vas.

Faktografija:

 • naslov: Priručnik za energetsku sertifikaciju zgrada (ESZ) – Vodič za investitore, izvođače i projektante
 • autori: dr Maja Todorović i dr Aleksandar Rajčić
 • izdavač: (GIZ) GmbH
 • Dizajn i priprema za štampu: Vladimir Obradović
 • Tiraž: 350 primeraka

Pravilnici i priručnici

 • Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada („Sl. glasnik RS“, br. 61/2011)
 • Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada („Sl. glasnik RS“, br. 69/2012 i 44/2018 – dr. zakon)

 Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. dmitar stevanovic

  Postovana Sanja,
  potreban mi je tehnicki savet ali nisam sigurn da li sam se obratio na pravu adresu.
  Problem je vezan za energetsku efikasnost.
  Firma raspolaze industrijskim prostorom, objekat sa dve etaze, jedna administrativna druga proizvodna, obe P+1, ukupne povrsine oko 3000m2..
  Podnosi zahtev za gradjevinsku dozvolu da izvrsi manju adaptaciju (zamenu prozora) da bi poslovni orostor izdala odvojeno, za administraciju ili magacin jednom zakupcu, a proizvodni za proizvdnju drugom zakupcu.
  Hoce da ivestira u zamenu prozora energetski efikasnim, na celom objektu ali nema mogucnosti i da radi energetsku rekonstrukciju zidova, tehnickih sistema i dr. Potreban je (trazi se) Elaborat o EE postojeceg stanja objekta. Da li moze Elaborat za gradjev. dozvolu da se radi kao jedan Elaborat? Sta ako proracun pokaze da je postojeci Energetski razred G, da li je dovoljno i obavezno u predlogu resenja spustiti nivo na F razred za ceo ili posebno za svaki od delova objekta. Sta se desava ako zamena prozora ne promeni energetski razred objekta?.
  Problem je aktuelan i molio bih za vasu sugestiju!
  s postovanjem
  dmitar stevanovic, 381 0649 013
  tel. 0641775493

Ostavite odgovor

Obavezna polja *