Koliba na 3.026 metara; Foto: Oliver Jaist
Svetski projekti

Bakarni planinarski dom na belim alpskim vrhovima

Utočište je konstruisano tako da izdrži udare vetrova snage uragana i pruži smeštaj planinarima i putnicima namernicima na 3.026 metara nadmorske visine.

U predelu Aurina, u italijanskim Alpima, izveden je objekat Sasso Nero (crni kamen), za čiji naziv su Stifter + Bachmann bili inspirisani izgledom stene koji nastaje pod uticajem jakog vetra. Ipak. jedna od primarnih ideja ovog projekta je bila da se osmisli objekat koji će odolevati jakim naletima vetrova, a u jedno imati što je moguće manji uticaj na prirodnu sredinu, piše Designboom.

Vođeni ovim planom, Stifter + Bachmann su organizovali sadržaje kroz šest nivoa u objektu čija se forma blago sužava kako se ide ka višim spratovima.

Foto: Oliver Jaist

Sadržaji su organizovani kroz šest nivoa čija se forma blago sužava kako se ide ka višim spratovima.

Na prvom spratu objekta nalazi se restoran i gostionica sa kontinuiranim nizom prozora, kako bi se omogućio neometani pogled na planinsko okruženje.

Foto: Oliver Jaist

Prekrasni pogledi

Na sledeća dva nivoa organizovana su kao servisni prostori, dok su poslednja tri u funkciji smeštaja, koji može da ugosti pedeset planinara. Spavaće sobe su organizovane za spavanje od dvoje do deset osoba, a mali i nepravilno raspoređeni prozori i iz ovih prostorija omogućavaju prekrasne poglede.

Foto: Oliver Jaist

Jedan veliki komad nameštaja

Osim unutrašnjeg stepeništa, svi elementi enterijera i nameštaj su izvedeni od smreke ili su obloženi smrekom. Upotrebom jedne iste vrste materijala postignut je homogeni izgled pa celokupni prostor objekta Sasso Nero izgleda kao jedan veliki komad nameštaja. Kada se dizajn enterijera nenametljivo uklopi u arhitektonski koncept, rezultati su uvek dobri.

Foto: Oliver Jaist

Bakar će vremenom promeniti izgled i dobiće tamnu boju na koju se asocira nazivom objekta – Sasso Nero.

Spoljašnjost objekta obložena je bakrom iz dva razloga. Kao prvo, ovaj metal je iskopavan u obližnjoj dolini Aurina sve do kraja 19. veka, a drugi razlog zašto su Stifter + Bachmann odabrali bakar, jeste njegova boja i njene zanimljive promene tokom vremena, kada će zapravo i dobiti tamnu boju na koju se asocira nazivom.

 

Foto: Oliver Jaist

Građevinski izazovi

Građevinski uticaj objekta na okolinu je minimalan, obzirom da struktura ima kontakt sa zemljom samo u formi trakastih temelja koji su usidreni u stene.

S obzirom na nepristupačnost lokacije građevincima je trebalo dva leta da potpuno izgrade objekat Sasso Nero. Strukturalni elementi su prefabrikovani u obližnjoj dolini, odakle su u delovima dolazili žičarom do lokacije na kojoj su zatim podizani dizalicom. Na ovaj način potreba za transportom strukture helikopterom svedena je na minimum. Dva podrumska nivoa izvedena su od prefabrikovanih betonskih elemenata, dok su konstruktivni elementi gornjih spratova izvedeni od drveta.

Foto: Oliver Jaist

Do objekta Sasso nero stiže se nakon tri i po sata planinarenja iz doline, a neposredno pred kraj staze objekat kratkotrajno nestaje iz vidokruga da bi se zatim pojavio kao impresivan arhitektonski simbol.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *