Dizajnirati objekat koji stoji u potpunoj harmoniji sa prirodnom okolinom nije nimalo lako. Ipak, kanadske arhitekte nastavljaju da pobeđuju u tom izazovu.

Vila L’Accostée House nalazi se nadomak Montraela na obali tamošnjeg jezera. Vlasnici kuće su dugo živeli na tom placu, ali su zbog lošeg stanja u kojem se nalazio njihov prvobitni dom odlučili da ga rekonstruišu iz temelja. Za konačno rešenje postarao se studio Bourgeois/Lechasseur architects.

Temelji stare kuće zadržani su da bi se napravilo veliki skladišni prostor, uključujući i spa terasu čije stepenice vode do jezera.

Klijenti su želeli da novo zdanje bude u skladu sa prirodom, da ne remeti okolinu, kao i da se ostavi otvorena zona koja vodi ka jezeru.

Jezero kao početna tačka

Temelji stare kuće zadržani su da bi se napravilo veliki skladišni prostor, uključujući i veliku spa terasu čije stepenice vode do jezera. Ovaj momenat predstavljao je početnu tačku za razvoj ostatka dizajna. Sa ulične strane vidljivi su samo garaža i gornji sprat, dok se sa jezera vide sva tri elegantno poređana nivoa kuće.

Grede na plafonu

Struktura kuće izgrađena je mahom od drveta. Ogoljeni plafon sa drvenim gredama stoji u harmoničnom odnosu sa prirodnom okolinom, a krov dobrim delom prekriva prozore na severnoj strani kuće kako bi pružio dobar hlad i tokom toplih dana. Fasada kuće izgrađena je od drveta bež boje i lestvica od kedra.

Nagib placa takođe je vrlo bitan za celokupan dizajn, pogotovo u enterijeru gde su sve prostorije povezane tako da daju utisak da prolazeći kroz kuću zapravo silazite niz padinu.

Struktura prostora

Što se tiče enterijera, on je podeljen u nekoliko karakterističnih celina. Posebno je zanimljiva geometrija prostora u prizemlju gde se nalaze dnevni boravak sa trpezarijom na više nivoa, kuhinja i ostale zajedničke prostorije, dok su pojedinačne sobe članova porodice smeštene na spratu i povezuje ih hodnik.

Zatvoreni bazen

No, na spratu se nalazi i jedno skriveno blago – zatvoreni bazen u samom središtu kuće. Bazen je obasjan kako prirodnim svetlom tako i elegantnim svetiljkama na plafonu, dok zid od betona pored pravi odličnu izolaciju.

Do bazena se dolazi kroz veliko kupatilo čiji su zidovi ukrašeni „paleotskim“ mozaikom.

Grafičke podloge

Foto: Adrien Williams via V2com

Kad ste već ovde…