Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem „Zagrebačke škole“ arhitekture; foto: Bosnić+Dorotić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kuća u Istri s bazenom, mostićem i tunelom

Zahtev klijenta bio je da se kuća za odmor od 250 kvadrata sagradi na terenu u padu. Arhitekte iz zagrebačkog studija NFO su ovaj zadatak rešile na jako domišljat način.

Izgradnja objekta na hrvatskom primorju namenjenih odmoru i turizmu ne jenjava. No, posle više godina dominacije krupnog kapitala, velikih hotela i rizorta, privatni investitori se sve češće odlučuju za izgradnju objekata manjih formata, projektovanih za ličnu upotrebu i povremeno kratkoročno iznajmljivanje.

Primer jednog takvog objekta jeste Kuća KNL, koju potpisuju Kata Marunica, Nenad Ravnić, Filip Vidović i Sara Vulić iz zagrebačkog studija NFO. Kuća KNL nalazi se u Istri, u blizini Poreča, a smeštena je u mirnoj zelenoj oazi, okružena šumom.

Zadatak je bio sagraditi kuću za odmor sa 4 spavaće sobe sa svojim kupatilima, kao i prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, te ostvariti snažnu i direktnu vezu između kuće i dvorišta, unutrašnjih prostorija i okolne prirode.

Oblikovanje Kuće KNL je u modernom stilu; foto: Bosnić+Dorotić

Mostić i tunel

Parcela je smeštena na terenu blagog nagiba i pogledom prema šumi. Sa ciljem maksimalnog uklapanja novog volumena u okoliš, arhitekti iz NFO studija su to ograničenje preokrenule u prednost. Prizemna etaža je utopljena u teren sa prilazne strane dok se sa druge (dvorišne stane kuća) otvara prema bazenu i velikom travnjaku.

Kuća se s ulične stane čita kao monolitni beli kubus sa fokusom na mesto ulaza do kojeg se dolazi mostićem iznad zelenila. „Kako se korisnik približava kući, otvaraju mu se dodatne prostorne senzacije, spoljašnje stepenište ‘tunel’ koje prolazi ispod prvog sprata i prozor ‘svetlarnik’ prema kuhinji“ – navode arhitekti iz NFO-a za naš portal. Prolaskom kroz „tunel“ izlazi se direktno na dvorišnu stranu u natkrivenu zonu i terasu s otvorenim bazenom.

"Tunel" vodi direktno do bašte; foto: Bosnić+Dorotić
U kuću se ulazi preko mostića; foto: Bosnić+Dorotić
U kuću se ulazi preko mostića; foto: Bosnić+Dorotić

Kuća se s ulične stane čita kao monolitni beli kubus sa fokusom na mesto ulaza do kojeg se dolazi mostićem iznad zelenila.

Glavni izazov je bio kako uklopiti objekat u teren u padu; izvor: NFO

Organizacija prostora

Suteren je maksimalno otvoren prema pejzažu. Programski, on obuhvata zonu zajedničkih aktivnosti (dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju). Dnevni boravak se preko velikih prozorskih direktno povezuje sa dvorištem i otvorenom terasom sa roštiljem.

Centralna tema dnevnog boravka je stepenište koja su vezana za konstruktivni „V“ stub od natur betona koji je zadržan i na plafonu kuhinje i trpezarije. Podovi su od terazzo pločica, te se protežu i na spoljašnju terasu. S druge strane, bazen je obložen nešto tamnijim tonom istih pločica, a sve kako bi se postigao utisak veće dubine.

Centralni motiv enterijera je „V“ betonski stub; foto: Bosnić+Dorotić

Centralna tema dnevnog boravka je stepenište koja su vezana za konstruktivni „V“ stub od natur betona.

Na gornjoj etaži (prizemlju) se nalaze 4 spavaće sobe sa svojim kupatilima. Sobe su grupisane oko zajedničkog hodnika, a svaka od njih ima pristup otvorenoj lođi u rustičnoj obrati i staklenom ogradom.

Podovi su od terazzo pločica, a stepenici od masivnog drveta; foto: Bosnić+Dorotić

Moderno oblikovanje

„Kuća je spolja definisana belim kubusom koji je postavljen na bazu koju čini teren i kamene zidove koji otvara prizemlje prema dvorištu. Na belom kubusu svi otvori su locirani u tamnim balkonskim nišama na koje izlaze spavaće sobe“ – navodi Kata Marunica.

Kuću KNL karakteriše čista, gotovo apstraktna geometrija. Dominiraju ravan krov, prave linije i prostrane lođe trapezastog oblika. Likovnost se postiže kroz snažne kontraste crnog i belog, glatkih i rustičnih površina, te igru prirodnih i artificijalnih elemenata.

Kuću KNL karakteriše čista, gotovo apstraktna geometrija; foto: Bosnić+Dorotić

Zen bašta

Vrt je svedenog oblikovanja, gotovo minimalistički. Otvoreni travnjak pruža se u dubinu parcele i u kontrastu je sa šumom koja ga okružuje. Plac je ograđen u fizičkom, ali ne i u vizuelnom smislu. Posebna pažnja je posvećenja uređenju i oblikovanju prednjeg dvorišta sa pristupnim platoom i parkingom.

Opremu zadnjeg dvorišta čine bazen, popločana terasa, roštilj na otvorenom i kamenje grupisano po ugledu na zen bašte. Oblikovanje partera je nepravilno, sa puno oštrih i izlomljenih linija, a koji svoj pandan pronalaze i u tretmanu enterijera.

U suterenu kuće se nalaze bazen i roštilj na otvorenom; foto: Bosnić+Dorotić

Opremu zadnjeg dvorišta čine bazen, popločana terasa, roštilj i kamenje grupisano po ugledu na zen bašte.

U parteru dominiraju oštre i nepravilne linije; izvor: NFO

Kontinuitet moderne tradicije

Zagrebačka škola arhitekture, kao što je to opšte poznato, označava specifičnu arhitektonsku kulturu prostora koja podrazumeva racionalnost, funkcionalnost, ekonomičnost i primenu novih tehnologija. S druge strane, reč je o intelektualnoj tradiciji koja objedinjuje i kritička promišljanja elemenata tradicionalne, regionalne arhitekture, datosti podneblja, logike materijala i tehnika građenja.

Može se reći da NFO kroz svoju arhitekturu, a naročito kroz Kuću KNL nastavlja tradiciju zagrebačke škole arhitekture koju su uspostavili velikani hrvatske arhitekture XX veka, kao što su Viktor Kovačić, Boris Magaš, Aleksandar Dragomanović, Drago Ibler i Stjepan Planić.

Snažni efekti u enterijeru; Foto: Bosnić+Dorotić

Faktografija

  • naziv objekta: Kuća za odmor
  • mesto: Istra, Hrvatska
  • investitor: privatni
  • autori projekta: NFO
  • autorski tim: Kata Marunica, Nenad Ravnić, Filip Vidović i Sara Vulić
  • saradnici: Termoporojekting, Under Hill Studio, PBG, K–TIM i IF Projekt
  • godina projektovanja: 2017.
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina: 250 m2
  • spratnost: Su + P
  • fotografija: Bosnić+Dorotić

Grafički prilozi

Fotogalarije

Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem
Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem "Zagrebačke škole" arhitekture
Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem
Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem "Zagrebačke škole" arhitekture; foto: Bosnić+Dorotić
Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem
Ova kuća u Istri je pod snažnim uticajem "Zagrebačke škole" arhitekture; foto: Bosnić+Dorotić
U suterenu kuće se nalaze bezen i roštilj na otvorenom
U suterenu kuće se nalaze bezen i roštilj na otvorenom
Centralni motiv enterijera je
Centralni motiv enterijera je "V" betonski stub; foto: Bosnić+Dorotić
Podovi su od terazzo pločica, a stepenici od masivnog drveta; foto: Bosnić+Dorotić
Podovi su od terazzo pločica, a stepenici od masivnog drveta; foto: Bosnić+Dorotić
Snažni efekti u enterijeru; Foto: Bosnić+Dorotić
Snažni efekti u enterijeru; Foto: Bosnić+Dorotić
"Tunel" vodi direktno do bašte; foto: Bosnić+Dorotić
U kuću se ulazi preko mostića; foto: Bosnić+Dorotić
U kuću se ulazi preko mostića; foto: Bosnić+Dorotić

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *