Podmladite kuću čišćenjem krovnog pokrivača; Foto: BeoNova Wash
Izvođenje

Čišćenje krovova: kako se pravilno izvodi i koliko košta

Pranjem krova ne samo da će kuća zasijati novim sjajem, već se i produžava njegov životni vek.

U ukupnu cenu jednog objekta ne ulazi samo njegova izgradnja, već i njegovo održavanje. Što ga bolje budete održavali, to ne samo da će vaš krov nad glavom duže trajati već će i naknadni troškovi renoviranja biti znatno manji. A kada ste poslednji put pogledali stanje vašeg krova (nad glavom)?

Stalna izloženost krovnog pokrivača različitim meteorološkim uslovima predstavlja idealnu osnovu za nakupljanje prljavštine, prašine i razvoj mahovina i lišajeva po krovu. Pored estetskog, ovo je i dugoročno gledajući, problem amortizacije kvaliteta krovnog pokrivača. Redovnim pranjem i čišćenjem krovova doprinosi se produženju roka trajanja krovnog pokrivača i sprečava nakupljanje prljavštine u odvodnim sistemima.

Kako nam kaže Viktor Živojinović, iz firme BeoNova Wash koja se bavi održavanjem krovova, uglavnom dobijaju pozive za čišćenjem krovova koji nisu prani duže od 15-20 godina. Međutim, kada se jednom pravilno očiste, krovovi se ne moraju čistiti narednih 10 godina.

Pranje crepova sa vodom pod priitiskom; Foto: BeoNova Wash

Kada se jednom pravilno operu, krovovi se ne moraju čistiti narednih 10 godina.

Čišćenje krovova vrši se mašinom koja na rotacionom vrhu izbacuje vodu pod velikim pritiskom (od 350 do 400 bari). Ovim postupkom mogu se čistiti klasični krovovi sa crepom, ali i svi drugi krovni pokrivači.  Međutim, ukoliko su crepovi malo stariji, odnosno slabijeg kvaliteta, radi se sa manjim pritiskom (od 250-300 bari) kako se oni ne bi oštetili.

Uglavnom se sve nečistoće uklanjaju samo vodom i potrebe za korišćenjem hemija nema. Ipak, ukoliko je neophodno, koriste se hemije na prirodnoj bazi koje ne štete ni krovu, ni životinjama, ni pticama. Hemija odstoji na krovu desetak minuta nakon čega se ispira vodom pod jakim pritiskom. Postoji i hemijska zaštita koja sprečava pojavu algi, međutim ona se retko stavlja.

Vidna razlika između opranog i neopranog dela krova; Foto: BeoNova Wash

100 m2 krovne površine može se oprati za oko sat vremena.

Kada se čisti krov, najbolje da se očiste i oluci. Oluke bi trebalo čistiti češće od krova, barem jednom godišnje. Krovni prozori i badže ne smetaju čišćenju, samo što se oko njih mora pažljivo da se radi. Što se tiče ravnog krova, postupak čišćenja je isti kao i na kosom krovu.

Postupak čišćenja krova teče veoma brzo pa se, kako kaže Živojinović, 100 metara kvadratnih krovne površine može oprati za oko sat vremena. Naravno, sve zavisi od stanja krova ali se ceo postupak pranja krova na jednoj kući može završiti u jednom danu.

Koliko košta pranje krova

Kako nam kaže Vladimir Živojnović iz firme BeoNova Wash, koja se bavi i skidanjem grafita kao i pranjem staza po celoj Srbiji, cena čišćenja krova formira se na osnovu kvadrature krova i ona košta od 150 dinara do 700 dinara po metru kvadratnom krovne površine. Nije velik iznos za da podmladite vašu kuću!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Radoš

  Znači ako košta 700 RSD po metru kvadratnom (najverovatnije kuće sa spratnom etažom jer su visine veće) a prosečna kvadratura krovova na kućama je oko 160 m. kvadratnih i to iznosi ravno 1000€ pa se pitam da to nije
  možda previše. Uz dužno poštovanje prema firmi i izvođačima radova

 2. Vesna

  Za te pare kupicemo novi crep i eto kuca će biti podmladjena

 3. Goran

  700 dinara po kvadratu bolje kupiti drugi crep. Dobiješ NOV i čist crep.

 4. Dalibor

  Mora neko i da montira i da donese crep i da odnese 🙂 ja odradio pranje kod mene vise krovova, biber stari, 222 itd.
  prao sam sa kärcher k7 i sve ok i sa 160bar. uracunajte sve troskove. pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *