Izvođenje

Kuća koja se sastavlja šrafcigerom

Zaboravite na mešalice, beton i armaturu! Sve što će vam uskoro biti potrebno da napravite kuću jeste odvijač… barem tako tvrdi arhiteta Ian Kent koji stoji iza ovog projekta.

Da li ste ikada mislili da ćemo biti u mogućnosti da gradimo kuće samo uz pomoć odvijača? Ako je suditi prema nedavno predstavljenom projektu Nomad Micro Home, male i održive kuće koje su toliko jednostavne za izgradnju da ih bilo ko sa osnovnim „uradi-sam“ veštinama može sastaviti mogle bi vrlo brzo niknuti i u vašem komšiluku, piše Croenergo.

kuca-srafciger-3

Na površini do samo 10 kvadratnih metara, Nomad Micro Home sadrži sve što je potrebno prosečnoj osobi, a to su dnevni boravak, kuhinja i kupatilu u prizemlju kao i spavaća soba u potkrovlju. Neki elementi u ovoj mikro-kući imaju dvostruku svrhu pa tako stepenice koje vode do potkrovlja imaju i ulogu kuhinjskih polica, dok je celo kupatilo oformljeno u u tuš kabini. Kuća je namenjena za život jedne ili dve osobe, dok se zbog svoje multifunkcionalnosti više Nomad mikro kuća može spojiti kako bi se dobilo na kvadraturi i komforu.

kuca-srafciger-2

Osnovni model kuće, bez dodataka kao što su solarni paneli, stoji manje od 30 hiljada dolara. Uz pomoć jednostavne akumulatorske bušilice, kupac može vrlo brzo sastaviti celu kuću.

Mala veličina, u kombinaciji sa izdržljivim materijalima, čini ovaj dom vrlo otpornim na oluje i potrese, a uz dodatnu izolaciju moguće je izgraditi je i u polarnim predelima.

Kuća koristi minimalne količine energije, te dolazi sa integrisanim sistemom za sakupljanje kišnice i upotrebu tehničke vode.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *