Subvencija za zamenu fasadne stolarije je odlična prilika da ugradite nove PVC prozore i vrata; Foto: Gradnja.rs
Izvođenje

Ugradnja PVC stolarije – Koliko košta i kako se izvodi

Ukoliko planirate zamenu spoljašnje stolarije u kući ili stanu, te ugradnju novih PVC prozora i vrata – ovaj mini vodič vam može biti od velike koristi.

Sa pokretanjem teme energetske efikasnosti na našim prostorima – povećalo se interesovanje prvenstveno za promenu dotrajale stolarije na stambenim objektima, a zatim i teme termoizolacije, solarne energije i grejanja.

Država je iz budžeta za 2021. godinu izdvojila 224 miliona dinara za subvencionisanje renovacija na stambenim objektima u svrhu povećanja energetske efikasnosti. Početkom februara 2022. godine najavljen je konkurs za opštine (jedinice lokalne samouprave) radi nastavljanja projekta, gde je pretpostavljeni iznos sa kojim će država učestvovati 2 milijarde dinara (zavisi od broja prijavljenih opština i interesovanja). Za naredne godine, najavljeno je formiranje posebnog dela budžeta države za ovu svrhu – gde će fond biti i do 100 miliona evra.

Deo koji država nosi u subvencionisanju je 25% od ukupne cene, drugih 25% pokriva jedinica lokalne samouprave, dok preostalih 50% troškova snose vlasnici domaćinstava.

Iskustva domaćinstava na proteklom projektu su različita. Iz tog razloga, formiramo mini vodič kroz proces naručivanja i ugradnje PVC prozora i vrata. Naglasak je na detaljima na koje treba obratiti pažnju u procesu, kao i sa bonus trikovima za testiranje gotovih proizvoda radi provere kvaliteta.

Planirate zamenu spoljašnje stolarije? Obavezno pročitajte:

Kako sastaviti upit za ponudu?

U Srbiji postoji oko 5.000 firmi koje se bave proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije. Neke od njih možete pronaći na Gradnja Adresar. Naša preporuka je da pri izboru prodavca/saradnika obratite pažnju na iskustvo, vremenski period garancije koju firma daje na svoje proizvode, kao i na same sisteme koje koriste pri izradi stolarije (bilo u PVC, aluminijumskim, drvenim ili kombinovanim sistemima).

Za objašnjenje procesa, preporuke sistema i primer cena zamene stolarije, obratili smo se firmi TEHNOPLAST iz Lapova, koja u ovoj branši uspešno posluje više od 20 godina.

Naravno, velika većina firmi dostupna je za onlajn saradnju, te okvirne cene i ponudu možete dobiti i na osnovu mera koje sami izračunate, pre zvanične ponude i premeravanja stručnog lica na licu mesta.

Upit je formiran na primeru prizemne porodične kuće sa standardnim rasporedom stolarije za naše područje – čija je osnova data na prikazu ispod.

Kao primer proračuna zamene PVC stolarije korišćena je prizemna porodična kuća; Foto: Gradnja.rs

U Srbiji postoji oko 5.000 firmi koje se bave proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije.

Izbor PVC profila – Roloplast ili Decco?

Pre samog izbora, konsultovali smo se sa stručnjacima iz tima TEHNOPLAST-a, koji su nam za ovu vrstu objekta, zahtevane normative energetske efikasnosti, obim posla i izdvojeni budžet redom preporučili elemente po kategorijama.

 • PVC PROFIL
  Između dva ponuđena proizvođača profila (Roplasto i Decco) izabrali smo poljsku opciju – šestokomorni Decco profil sa ugradnom dubinom od 71 mm u standardno beloj boji. Iz iskustva prodavca, ovaj sistem pokazao se kao idealno rešenje za stambene objekte, a iz svih dostupnih karakteristika i atesta utvrđeno je da zadovoljava propisane normative energetske efikasnosti, termike i statike. Uz to je ekonomičnija varijanta u odnosu na nemački Roplasto – sa jednakim karakteristikama. Značajna je i činjenica da je vremenski period garancije koja se dobija na ove profile – isti (što može samo po sebi govoriti o kvalitetu i istrajnosti u odnosu na cenu).
 • STAKLO
  Za proračun je takođe uzet termo paket stakla – termopan – 4/16/4 (dvoslojno staklo od 4 mm sa vazdušnim prostorom od 16 mm između njih) koje se preporučuje za izabrani tip objekta (standardni zahtevi), a čiji je koeficijent provodljivosti toplote: Ug= 1,1W/m2K.
 • OKOV
  Okov je domaće proizvodnje za PVC sisteme – Vabis.
Poređenje Roloplast i Decco šestokomornih profila; Foto: Tehnoplast

Izabrali smo šestokomorni Decco profil sa ugradnom dubinom od 71 mm u standardno beloj boji.

Cena PVC stolarije

 Kako biste dobili ponudu – cene, vreme proizvodnje i ugradnje za vaš specifični slučaj, potrebno je da se sve pozicije izmere na licu mesta i preračunaju nakon izbora sistema.

U slučaju posmatranog objekta (osnova data na prikazu iznad), sa 8 pozicija i izabranim karakteristikama (Decco šestokomorni profil 71 mm, termopan staklo 4/16/4 i Vabis okov), dobili smo okvirne cene proizvodnje za svaku od pozicija:

 1. Jednokrilni prozor 80×80 cm – 105 evra
 2. Jednokrilni prozor 80×100 cm – 120 evra
 3. Jednokrilni prozor 120×140 cm – 190 evra
  (Kod ove pozicije preporučuje se dvokrilni sistem, iako je moguće proizvesti jednokrilnu opciju – jer su maksimalne preporučene dimenzije jednokrilnih prozora 120×120 cm radi optimalnog rada i korišćenja)
 4. Dvokrilni prozor 140×140 cm sa balkonskim vratima 70×200 cm – 430 evra
 5. Ulazna vrata u PVC sistemu sa standardnim ukrasnim panelom 100×220 cm – 550 evra

Često se uz PVC prozore kombinuje opcija aluminijumskih ulaznih vrata – radi naglašavanja, ali je PVC varijanta jednako zastupljena. Na ukupnu cenu, od oko 2.350 evra – par pozicija se dupliraju u projektu, još može uticati izbor drugačijeg stakla (punjeno argonom, niskoemisiono, troslojno staklo..), boje profila na svim pozicijama i dizajn dekorativnog panela na ulaznim vratima.

Dok je uz doplatu moguće izabrati komplikovaniji ili dizajnirati panel po želji – u drugoj boji, sa dodatkom peskiranog stakla…

U cenu ne ulaze i drugi elementi koji mogu da utiču na finalni obračun, i to okvirno:
– podprozorske daske (standardne) – 10 evra po metru dužnom
– roletne (standardne aluminijumske) – 60 evra po m2
– komarnik (rolo) – 30 evra po m2
– komarnik (plise) – 35 evra po m2

Najmanja obračunska mera za plise komarnike je 1,8 m2, za ostale se računa od 1 m2.

Cena ugradnje PVC stolarije zavisi najviše od dimenzija, izabranih profila, stakla i okova; Foto: Tehnoplast

Za izabrani slučaj, cena spoljašnje PVC stolarije iznosi 2.368 evra.

Postupak ugradnje PVC prozora i vrata

 Nakon odluka i prihvaćene ponude, sledi proizvodnja pozicija. Vremenski period potreban za proizvodnju gore navedene liste je maksimalno par nedelja, u zavisnosti od doba godine i zauzetosti proizvođača. Za specifične sisteme, boje ili dizajn – potrebno je srazmerno više vremena.

Montaža stolarije izvodi se po sledećoj vremenskoj liniji u idealnom slučaju:

 1. Priprema otvora za montažu, odnosno demontaža starih ugrađenih pozicija ukoliko se ne radi o novogradnji
 2. Razdvajanje krila i štoka na gradilištu – skidanje sa šarki (zbog težine koju krila sa staklima nose – otežavaju ugradnju, tiplovanje, nivelaciju)
 3. Postavljanje štoka u otvor u idealno ravnoj poziciji korišćenjem libele i privremeno fiksiranje drvenim konusnim kajlama u najmanje 4 tačke
 4. Tiplovanje štoka u zid u minimum 4 tačke
 5. Zaptivanje rupe između štoka i zida pur penom
 6. Nakon stezanja, vade se konusne drvene kajle i pur penom se popunjavaju i preostale rupe
 7. Ustakljena krila prozora ili vrata vraćaju se na šarke
 8. Proverava se funkcionalnost prozora: krila, roletni, komarnika, ručica – pri otvaranju, zatvaranju, dihtovanju, kipovanju
PVC prozori i vrata imaju mnogobrojne prednosti – zato je njihova primena velika; Foto: Tehnoplast

U većini slučajeva ugradnja stolarije ne ide po idealnoj vremenskoj liniji zbog raznih prepreka ili specifičnih situacija koje se mogu javiti na gradilištu (kao i kod ostalih izvođačkih radova).

Cena montaže pozicija zavisi od obima posla, elemenata i specifičnosti sistema koji je potrebno montirati. Očekivane cene su okvirno:
– ugradnja PVC stolarije – 3,3 evra po dužnom metru štoka
– ugradnja aluminijumske stolarije – 3,6 evra po dužnom metru štoka
– montaža ulaznih vrata – 50 evra
– montaža roletne – 15 evra
– montaža rolo komarnika – 8 eura
– montaža plise komarnika – 10 evra
– montaža okapnica – 3 evra po dužnom metru

U obzir treba uzeti i putne troškove – u slučaju da se gradilište/objekat nalazi da udaljenosti većoj od 30 km od proizvodnje.

Što se vremenskog perioda tiče, možete očekivati da će postavljanje svih pozicija, na objektu kao na primeru, trajati par sati – i da će već u toku istog dana stolarija biti spremna za standardno korišćenje.

Prilikom zamene PVC prozora potrebno je da uračunate i troškove ugradnje i transporta; Foto: Sonja Brstina

Ugradnja PVC prozora na gradilištu traje par sati.

Planirate ugradnju PVC stolarije? Izdvojilo smo za Vas:

Prednosti ugradnje PVC stolarije

Osim povećane energetske efikasnosti objekta i plaćanja samo polovine cene nove stolarije (ukoliko učestvujete u aktuelnom programu subvencionisanja) – prednosti koje PVC stolarija pruža su brojne i vidljive već nakon prvih dana korišćenja.

Ovi prozori su jako laki za održavanje, dugotrajni i izdržljivi. Polivinil hlorid (PVC) je otporniji na mehaničke uticaje od drveta – te nećete imati situacije sa vidljivo izgrebanim profilima na balkonskim vratima ukoliko imate psa (kod drvene stolarije su ove ogrebotine vidljive odmah) ili probleme sa promenom boje drveta, truljenjem ili spadanjem krila – kao kod drvene stolarije (i prozora i vrata od punog drveta).

Svaka promena koju primetite sa vremenom, nastala je pod uticajem korišćenja prozora i vrata – ali je apsolutno popravljiva i to za jako kratko vreme.

Ukoliko ste zagovornik reciklaže – PVC pruža veliki spektar mogućnosti: Postoje profili od “reciklata”. Svaka fabrika koja proizvodi PVC profile ima dužnost da povratnu plastiku i reciklira (što su uglavnom otpaci iz proizvodnje ili demontirane već korišćene pozicije) i ponovo ekstrudira u standardne preseke/oblike profila koji se ponovo koriste u proizvodnji. PVC na ovaj način ne gubi svoja svojstva i tako dobijeni profili imaju jako slične karakteristike kao i standardno proizvedeni.

Naravno, da biste dobili ponudu za prozore izrađene od recikliranih profila, potrebno je to naglasiti firmi – oni su dostupni na srpskom tržištu i jeftiniji od standardnih.  Na isti taj način, uvek je moguće reciklirati vaše stare pozicije kada odlučite da ih zamenite za neki noviji sistem.

 

Planirate renoviranje kuće ili stana? Ovi članci Vam mogu biti korisni:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Goran

  Kako izvršiti prijavu za subvencije?

 2. Naopako

  Ko stoji iza tih 5000 firmi? Većinom ne ni građevinski inženjeri, ima gomila priučenih dunđera, a nikom ne pada na pamet da konsultuje i arhitekte. I kad im se daju crteži i zahtevi ne znaju da ih tumače. O tehničkim svojstvima dopiru samo do nivoa koliko ima komora i da li dvoslojno ili troslojno staklo. Nije stvar samo u tome da se prozor promeni već bi MORAO da prati originalnu arhitekturu objekta uz podele krila i boje profila i roletni. To se ne radi i gladovi nam liče na favele. Kao i u svakom delu građevinske struke, sve je naopako.

  1. Jovan

   To si upravu 100%.Samo i Arhitekte gledaju sto jeftinije i veci procenat.Nekad si imao Betonski Zub za unutrasnju Kutiju Roletne,danas se to pokriva Stiroporom nema blage veze sa izolacijom.Na neadvekatan Pvc profil se Trpa troslojno staklo,okov najjeftiniji Vabis i eto problema sa vlasnika novog stana.Nazalost onaj ko zna da radi nema posla jer Dundjeri -Konkurencij trpa sta stigne od Pvc stolarije-samo sto jeftinije.Nazalost takvih je bar 70% u Srbiji.

 3. Jovan

  Montiraj sam sa 3,3e po duznom metru prozor.U tu cenu se ne uklapa 4 Tipla i purpena.Za te pare Da isnesem Alat i prozor na 2-3 sprat,Nisam LUD.Montiraj Bato sam po toj ceni!!! 25e cist Otvor,Plus 15e vadjenje i odnosenje postojece stolarije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *