Izvođenje

Cene montažnih kuća i razlike u odnosu na zidane

Da popularnost montažnih kuća u regionu raste govori i pitanje koje smo nedavno dobili od našeg posetioca Nebojše, a ono glasi:

Prvo da pohvalim sajt, zaista je najbolji. Mene interesuju Ytong kuće koje sam video na vašem sajtu. Intresuje me koliko izađe cena po kvadratu kada se ona skroz izvede? Takođe me interesuje vaše mišljenje o kvalitetu montažnih kuća. Jesu li bolje zidane ili montažne? Šta se dobija uz Ytong kuće? Da li je to sve sa pločicama, sanitarijama, kuhinjom? Pozdrav,
Nebojsa, Ripanj

Pitanje smo prosledili kompaniji Xella Srbija – Ytong pa je menažer prodaje Dejan Mikić dao sledeći odgovor:

Cena kuće je uslovljena sa dosta faktora. Počevši od lokacije i mogućnosti transporta materijala, nagiba i vrste terena do specifičnosti izrade, opreme kuće i nivoa zanatskih radova. Tržište diktira minimalnu cenu od 350 evra/m2, koja može biti veća, što podrazumeva sistem „Ključ u ruke“ i budžetski nivo opreme kuće (stolarija, podovi, obrada, sanitarije…) i naravno, izvođenje objekta.

Donja cena može biti i niža, ali to podrazumeva parcijalno izvođenje, dovijanje i pokušaje da se mnoge stvari urade samostalno. Na taj način je dosta teže predvideti troškove, ali iako deluje da će troškovi biti niži, čest je slučaj da takav način gradnje dosta duže traje i zahteva dosta naknadnih popravki i intervencija, a o opasnostima koje ovom prilikom mogu da nastanu i da ne govorimo.

Cena koju ste videli (pretpostavljam na našem sajtu www.ytong.rs) podrazumeva potreban Ytong materijal za kuću navedene kvadrature. U tu cenu nisu uračunati ostali potrebni materijali ili radna snaga.

Kada je reč o poređenju sa montažnim kućama, ne mogu izneti svoj stav po principu bolje-gore. Zaista zavisi od potreba, namene, ličnog stava ili dugoročnih planova. Zavisi takođe i od toga sa kojim montažnim kućama se sistem poredi. Kao i svaki proizvod, i kod montažnih kuća postoji gornji i donji nivo kvaliteta. Takođe je bitan kvalitet izvođenja. Montažne kuće svakako pariraju na polju brzine gradnje, ali razlika ne mora da bude presudna (Ytong kuća se može završiti za 45 dana).

Zajedničko za oba sistema su temelji, koji imaju svoju dinamiku izrade, a ostatak gradnje je brži kod montažnih kuća. Na polju termičkih karakteristika, montažna kuća može da parira Ytong kući ukoliko je proizvođač ispratio trendove i povećao debljinu sloja termoizolacije na zahtevani nivo propisa. Sve ostalo je stvar ličnih afiniteta kada je reč o izboru između zidanog ili montažnog sistema. Zaista je lakše pričati o prednostima svog proizvoda nego o nedostacima tuđih, tako da je izbor na vama. Mi smo i dalje tu da vam pomognemo pri izboru i pojasnimo sve prednosti našeg sistema i to ćemo vrlo rade činiti i u budućnosti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. skalonja

  molim vas zelim da gradim kucu u banja luci i dali bi vi mogli da vi budete izvodjac radova ali nebih montaznu nego zidanu.unapred hvala

 2. Dragoslav

  Valiki gradovi,kao sto su Beograd i Novi Sad imaju drugu logiku cena. Totalno je drugacija logika cena i konkurentnosti u odnosu na unutrasnjost. Zidana gradnja, tj. u Srbiji su to zidane kuce, u unutrasnjosti po ceni su tu negde, ili malo skuplje od montaznih a nasi ljudi vole cvrst matrijal i to je tacka. U velikim gradovima, montazne kuce su definitivno konkuretnna resenja. najveci problem je naci korektnu firmu, koja ce prema dogovoru uraditi objekat po dogovorenoj ceni. Nemam svoj palc ali kada bih ga imao ne bih razmisljao. Cena i kvalitet zivljenja u montaznoj kuci su faktori koji za svakog treba da budu dovoljni da ako nista, barem razmisli dobor o ovoj investiciji. Za one koji se mozda premisljaju preporuka je hrastmont ili tako nesto. Lako se nadju na Google. Cista racunica je vodilja posla. Kvalitet zivljenja opredeljuje montazne kuce kao favorit izbor u velikim gradovima.

 3. Mikica

  Ako su u pitanju kuće gde treba stalno da se živi, onda zidanim ajem prednost. Kada su u pitanju vikenmdice, odnosno objekti u kojima se provodi manji deo vremena tokom godine, tada su montažne kuće najbolje rešenj. Potražite proverene izvođača, Hrastmont, Jevtic, Ivanjica, odnosno naše firme i izaberite tip kuće koji bi vam odgovarao.

 4. Neda Milankovic

  Zelim zidanu kucu yutog blokovima!Koliko je m2 kljuc u ruke sa temeljom?Hvala unapred!

 5. nikolic petar

  sa uradjenim temeljom zelio bi ozidati vasim blokom ,temelj je10 i 9,koliko kosta blok za 90 kvadratai dali se radi ploca gornja isto vasim blokovima ili da se uradi montazna ploca,,unapred hvala,,,

 6. marija

  koliko traje da se izgradi jedna montazna kuca u ivanovo? treba nam pod hitno.oko 70kvm,

 7. Nikola

  Pozdrav,
  Zainteresirani smo za gradnju obiteljske kuće u Zagrebu.
  Radi se o kuci oko 170 m2
  Molim vas više detalja, te proceduru i kada bi mogli realizirati projekt?
  Hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *