Sanacija male sale Kombank arene foto: fb.com/blobitecture
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Kako je sanirana Mala sala Kombank Arene za Evropsko atletsko prvenstvo

Pripreme za ovaj važan sportski događaj podrazumevele su i sanaciju sale koju je ugrožavao jedan veliki problem – vlaga!

Evropsko atletsko prvenstvo 2017. u Beogradu, koje je počelo 3. marta, bilo je prava prilika da se za ovako veliki događaj sanira Mala sala na južnoj strani Kombank Arene. Ona je smeštena u zemlji sa severnim zidom od šest i južni zidom od deset metara ispod nivoa terena, pa je veliki problem bila vlaga. Ovo je prvi objekat u Srbiji koji je saniran na ovaj način!

Pogledajte kako je izvršena sanacija Male sale Kombank Arene:

Po zatečenom stanju, moglo se zaključiti da hidroizolacija nikad nije ni bila u funkciji. Zato se moralo pristupili ozbiljnoj sanaciji hale.

 

Posao je na konkursu dobio GK doo, a on je izvođenje hidroizolacionih radova – injektaže poverio firmi Best Mi Sve doo – Best Invest doo koji je generalni distributer materijala Köster za Srbiju i Crnu Goru.

Izvedena hidroizolacija izvedena je u obliku PVC membrane. Pretpostavljeno je da je PVC folija bila oštećena ili da spojevi folija nisu bili dobro sastavljeni što je dovelo do toga da je voda prolazila na spoju dve folije kao i da je vremenom našla put i kroz betonsku konstrukciju. Stoga je voda počela da puni kasete dimenzija 5×5 metara koje su punjene peskom kao kontrategom za šipove.

Na zidovima su pukotine provodile vodu, i to na delovima gde je bila oštećena PVC membrana. Voda od poda i zidova odvođena je uz pomoć bobičaste folije u dve jame sa vodenim pumpama. Po zatečenom stanju, moglo se zaključiti da hidroizolacija nikad nije ni bila u funkciji.

Materijali korišćeni za sanaciju

U prvom projektovanom stanju bila je predviđena sanacija bentonitnim gelom čiji je viskozitet daleko veći od 10.000 mPa*s. Test injektaže pokazao je da gel toliko velikog viskoziteta ne prolaze u razmake od 2 mm. Stoga je od strane izvođača zahtevana promena materijala. Izabran je akrilni gel Köster Injection Gel G4 sa viskozitetom 4,5 mPa*s, koji je sertifikovan od Nemačkog instituta za građevinu DtiBT, a koji se injektira uz pomoć specijalne pumpe Köster Acrylic Gel Pump.

Materijal KÖSTER Injection Gel G4 je od našeg IMS Instituta dobio sertifikat za vodonepropusnost za pritisak do 7 bara (dokle su mogli da ispituju). Materijal ima i dozvolu za upotrebu u okolini pitke vode. Sertifikati su položeni u najvećem standardu i upotrebaljavaju se više od 20 godina svuda u svetu i naravno isto tako u stambenim objektima.

Kako je tekao postupak injektaže

Ovaj materijal koji je viskozan skoro kao i voda (4,5 mPa*s) može se injektirati i u najmanje strukture kao što su fuge od maltera ili u peskovitu zemlju. Za injektažu u šupljine, kao u ovom slučaju, ovakav materijal može prilično daleko da se potiskuje što je bilo bitno jer je razmak između pakera bio više od pet metara. To je omogućilo da se injektira jedna naknadna membrana od akrilnog gela.

Plan injektaže

Brzina injektaže bila je ograničena pumpom koja ne može da injektira više od jedne tone gela na dan. Stoga, na ovom objektu je injektirano sa dve pumpe. Dodatno vreme potrošeno je na ispitivanjima kao što je, na primer, endoskopija i termografija ili na čekanju da se pakeri postave od strane izvođača. Ukupna sanacija hidroizolacije trajala je 25 dana.

Izazovi na sanaciji hidroizolacije

Glavni problem bio je da se nije moglo pratiti gde se gel kreće. Jedini znak da se popunjavaju fuge čitao se kroz povećanje pritiska mašine i potrošnje materijala kroz određeno vreme. Prve kalkulacije potrošnje materijala su premašene što je bio znak da je jedan dobar deo materijala otišao kroz neke pukotine u okolnu zemlju. Ipak, važno je bilo da se ta pukotina zatvori i spreči dalji dotok vode. Takođe, moguće je bilo da je jedan deo materijala ušao kroz fuge ili pukotine u kasete.

Povezivanje hidroizolacije na objektu bio je glavni izazov i zbog toga je štednja materijala bila nemoguća. Manji problemi nastali su sa postavljanjem pakera u zidovima, jer su se tu nalazile juvidur cevi.

Detalj zida u toploj vezi

U toploj vezi nastali su problemi zbog upotrebe šupljeg betonskog bloka. Šupljine u bloku bile su prostor gde je teoretski gel mogao da se ulije. Zato je bila potebna posebna priprema za injektažu, međutim svi ovi problemi su prevaziđeni.

Sada je Mala sala Kombank Arene konačno hidroizolovana i u njoj se mogu održavati razna dešavanja uključujući i ona sportska kao što je Evropsko atletsko prvenstvo.

Autor, foto, video: dia Aleksandar Petrović

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Firme iz kategorije Izolacija:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *