Ledinci; Foto: V.Velickovic
Urbanizam

Kad građani uzmu stvar u svoje ruke: Novosađani uredili 12 malih javnih površina

Građani su dobili priliku da oblikuju grad i dobiju sredstva za realizaciju. Rezultati su očigledni.

Važnost aktivnog učešća lokalne zajednice i podizanje njenih kapaciteta za uređenje malih javnih površina prepoznat je u konkursu „Nova mesta – Mikrogranting”, u okviru kojeg su ove godine na 12 lokacija širom Novog Sada i okoline stvoreni novi kreativni prostori i oaze za uživanje.

Da su članovi lokalnih zajednica najkompetentniji da daju najadekvatnije predloge i rešenja za njihovu okolinu potvrđuje i Jovana Jarić iz Centra za multidisciplinarna istraživanja i komunikaciju, čiji je projekat realizovan ove godine na Novom naselju (Kaće Dejanović) i podrazumeva novo mesto za druženje i kreativno provođenje slobodnog vremena, odnosno mobilijar sa klupama i stolom sa šahovskom tablom:

„Prilika koju konkurs „Nova mesta – Mikrogranting” pruža lokalnim zajednicama je veoma dobra, baš zbog toga što one tačno znaju šta je to što je specifično i najneophodnije u njihovom mikro okruženju. Sigurno je da postoji niz korisnih i lepih projekata koje je moguće sprovesti, ali samo lokalno stanovništvo može sa sigurnošću da kaže šta je to što će se najviše eksploatisati”, kaže Jarić, sa kojom je saglasna i Sara Pavkov iz Ekološkog udruženja Zeleni Sad:

Konkurs je važan jer uključuje građane u procese promena za bolje okruženje i životnu sredinu na čitavoj teritoriji Grada.

„Konkurs je veoma važan jer direktno uključuje građane u procese promena za bolje okruženje i životnu sredinu na čitavoj teritoriji Grada. Namenjen je civilnom sektoru, ali takođe je obuhvatio i skupštine stanara zgrada, što je posebno važno, jer smo svedoci da postoje prepreke, koje zbog urgentnosti drugih problema na nivou Grada, ne stižu da se reše u mikro lokalnoj zajednici, poput zgrade”, smatra Pavkov.

Novo Naselje; Foto: V.Velicković

Realizovani projekti

Projekti njenog udruženja Zeleni Sad prepoznati su čak dva puta na konkursu „Nova mesta – Mikrogranting”. Na Detelinari su 2018. godine postavili „Našu vertikalnu baštu”, a ove godine „Našu oazu” na Šodrošu. Pored ovih, projekti su ove godine obuhvatili postavljanje pergole u Ledincima (Zmaj Jovina ulica), uređenje novog kutka na Adicama (ulica Marije Bursać), saletlu na Detelinari (Omladinskog pokreta), urbane klupe u dvorištu kod Turgenjeve ulice i Bulevara oslobođenja. Nove i čistije oaze stvorene su i na Limanu 1 (iza kafea „Beza”), Klisi (Sentandrejski put BB), Novom naselju (Partizanskih baza), u Petrovaradinu (Zlatarićeva/Božidara Adžije), Rumenki (okolina FK „Jedinstva”) i Stepanovićevu (Milunke Savić). Samo je uređenje na lokaciji Beogradski kej 39 pomereno za proleće 2021. godine, zbog drugih radova u toj ulici.

Omladinskog pokreta; Foto: V.Velicković

Za vertikalnu baštu uključili smo arhitekte, kao i stolare sa dugogodišnjim iskustvom, koji su nam pomogli oko definisanja sistema „kap po kap”.

Konkurs „Nova mesta – Mikrogranting” pokrenut je u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada, pa tako građanima, odnosno udruženjima i stambenim zajednicama koji imaju pravo da se prijave na konkurs, struka pomaže u definisanju projekata.

„Dobili smo mnogo sugestija od ljudi iz Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i DaNS-a koje smo uvažili jer su bile veoma konstruktivne. I nakon završetka projekta, Fondacija vodi računa o održivosti, a sa naše strane postoji volja da sugestije uvažimo i unapredimo održivost projekta. S obzirom na to da je ovo relativno novi koncept uređenja, svi zajedno treba konstantno da radimo na unapređenju cele ideje, koja je odlična”, kaže Jovana Jarić, dok su u udruženju Zeleni Sad otišli i korak dalje i potražili sugestije i pre prijavljivanja na konkurs:

„Za „Našu vertikalnu baštu” uključili smo arhitekte, kao i stolare sa dugogodišnjim iskustvom, koji su nam pomogli oko definisanja sistema „kap po kap” samoodržive vertikalne bašte i odabira materijala koji može da stoji godinama napolju. U slučaju „Naše oaze Šodroš”, od starta definisanja projekta smo uključili studente pejzažne arhitekture, kako bi i oni stekli iskustvo iz svoje buduće struke, zatim stručne saradnike iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, biologe i dendrologe za odabir vrsta drveća najpogodnijih za lokaciju, kao i saradnike iz JKP Gradsko zelenilo kako bismo proverili da li je na javnoj površini planirana sadnja u narednom periodu, kako ne bismo kvarili bilo kakve planove”, prepričava Sara proces rada na projektima.

Adice; Foto: V.Velicković

Struka i konkurs

Konkurs je tako postao prilika da građani zajedno sa arhitektama kreiraju neku vrstu scene – urbanog prostora, kako kaže predsednik DaNS-a i predsednik komisije na konkursu, Miljan Cvijetić:

„Konkurs je izuzetno važan zato što podrazumeva participaciju građana u jednom procesu, što je prilično redak slučaj. Konkurs „Nova mesta” je jedan mali, ali zapravo veliki pomak i nama iz Društva arhitekata Novog Sada je jako drago što imamo priliku da učestvujemo u jednom takvom procesu. Takođe, građani nisu do sad imali priilku da učestvuju u oblikovanju grada, a sada imaju poziv da neku svoju ideju pretoče u stvarnost i dobiju sredstva za to. Novi Sad će biti daleko lepši grad, ukoliko građani budu zadovoljni svojim prostorima. Ovo je deo borbe da se neposredno okruženje sugrađana obogati i osveži”, istakao je Cvijetić.

Novo Naselje; Foto: V.Velicković

Građani imaju priliku da oblikuju grad i da dobiju sredstva za realizaciju.

Upravo ti novi, urbani prostori su pored svega navedenog i novi prostori za kulturu širom grada i njegove okoline pa je tako Bici oaza, prostor iza Rektorata sređen 2018. godine, bila lokacija za Knjiško veče Milana Mumina u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, dok je, takođe u okviru Kaleidoskopa kulture, u nedelji arhitekture održana tribina o konkursu „Nova mesta – Mikrogranting”, na kojoj se diskutovalo o rezultatima i prednostima tog konkursa i to baš na lokaciji koja je uređena ove godine – u dvorištu ulice Kaće Dejanović.

Celu tribinu možete pogledati ovde:

Pored Društva arhitekata Novog Sada članovi žirija su i iz JKP Gradsko zelenilo Novi Sad i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Konkurs „Nova mesta – Mikrogranting” prvi put je realizovan 2018. godine, u sklopu priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, kroz projekat iz Aplikacione knjige „46 urbanih džepova”.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *