Corten Residence u naselju Popovica kraj Novog Sada; Foto: Marko Škrbić
Domaći projekti

Kuća na Fruškoj gori koja je uslove lokacije pretvorila u svoju korist

Na padini velikog nagiba nikao je objekat svedene geometrije sa tri strane ukopan u zemlju, a okružen je platoima za sport, zabavu i rekreaciju.  

Istovremeno i savremena i okrenuta prirodi, kuća Corten Residence na obroncima Fruške gore, smeštena neposredno uz šumu i potok nadomak Sremske Kamenice, sadrži praktično sve što je čoveku danas potrebno.

Naime, želja klijenta je bio objekat savremenog izraza i u enterijeru i u eksterijeru, što je u ovom slučaju arhitekta Goran Obradović, autor projekta iz petrovaradsinskog Numerus Inženjeringa, postigao svedenom geometrijom, primenom savremenih materijala i savremene tehnike, ugradnjom pametnih sistema, koloritom i posebno osmišljenim osvetljenjem.

Pored ovih zahteva, na parcelu u nagibu bilo je potrebno smestiti prostrane platoe koji će se upotrebljavati za sport, zabavu i rekreaciju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Na parceli u nagibu smešteni su i platoi za sport, zabavu i rekreaciju; Foto: Marko Škrbić

Ideju diktirala sama lokacija

Objekat je sastavljen iz niza detalja koji ga čine specifičnim – sauna se, na primer, prozorom otvara ka spoljašnjosti, i iz nje se pruža vizura ka šumi i planini. Pristupna saobraćajnica vodi do najviše etaže kuće, i odatle se daljim spuštanjem postepeno otkrivaju ceo teren i sve funkcionalne celine objekta.

Glavnu ideju za oblikovanje, kako navode autori, diktirala je sama lokacija – kuća se nalazi na padini velikog nagiba i bilo je potrebno uklopiti ga u tako zahtevan teren, te je odgovor bio objekat koji je sa sve tri strane ukopan, a četvrta fasada se otvara ka šumi i pruža vizure na obronke Fruške Gore.

„Ukopavanje je ujedno uticalo i na energetsku efikasnost samog objekta, tako da smo uslove lokacije koji nisu tako jednostavni, pretvorili u prednost i okrenuli u našu korist”, kažu autori za Gradnja.rs.

Presek

Želeli smo da napravimo objekat koji oblikovno i funkcionalno odudara od okruženja, ali tako da ga ne narušava, već oplemenjuje.

Pored samog terena u nagibu koji je diktirao oblikovanje, na objektu su u skladu sa prirodnim okruženjem primenjivani prirodni materijali – kamen, drvo, voda.  

„U kontekstu arhitekture, želeli smo da napravimo objekat koji oblikovno i funkcionalno odudara od okruženja, ali tako da ga ne narušava, već oplemenjuje. U relativno tradicionalno okruženje umetnuli smo potpuno savremen objekat, koji je građen po zahtevima savremenog čoveka i u skladu sa današnjim vremenom”, kažu naši sagovornici.

Kako dodaju, konstrukcija objekta izvedena je od betona, dok je na fasadi primenjena kombinacija prirodnih – drvo i kamen, i savremenih materijala – čelik i staklo.

Osnove po spratovima

Program kuće

Kuća sadrži dnevni boravak koji se otvara ka prostranoj terasi i bazenu, tri spavaće sobe, prostranu garderobu, vešernicu, i saunu koja nije zatvorenog tipa, već se i ona otvara prozorima ka šumi i planini.

Dnevni boravak (sa kuhinjom i trpezarijom) smešten je u suteren objekta i ukopan je sa sve tri strane, a četvrtom fasadom se otvara velikim staklenim portalima ka bazenu i dvorištu. Na spratu se nalaze spavaće sobe sa garderobom, a na najvišem nivou su smešteni sauna, vešernica i ulazna zona.

Konstrukcija objekta izvedena je od betona; Foto: Marko Škrbić

Izazovi u projektovanju i izvođenju

Autori navode da je najveći izazov u projektovanju bio uklopiti objekat u prirodno okruženje, dok je u izvođenju poseban izazov bio uraditi kvalitetnu hidroizolaciju, zbog prethodno pomenutog ukopavanja u planinu.

„Ovaj problem smo rešili tako što je ceo objekat izolovan PVC membranom, koja se inače koristi za hidroizolaciju bazena i ravnih krovova”, objašnjavaju oni za naš portal.

Dnevni boravak se otvara ka prostranoj terasi i bazenu; Foto: Marko Škrbić

Kuća kombinuje kvalitet života u prirodi, sportske aktivnosti na otvorenom i mogućnost za tišinu i odmor.

Ideje kojima su se autori vodili prilikom enterijerskog uređenja bile su udobnost, funkcionalnost, estetika, primena savremenih materijala, kao i korišćenje pastelnih boja koje su samo ponegde “razbijene” umetanjem elemenata u boji. Enterijer je sveden, bez dekorativnih elemenata i oplemenjen savremenim umetničkim delima.

Pejzažno uređenje sastoji iz dva tipa površina – površine u nagibu, koje su ozelenjene i oplemenjene niskim rastinjem, i ravni platoi, takođe ozelenjeni, koji su poslužili da se na njima smeste teren za odbojku, ljuljaška, bazen, roštilj itd.

U dnu dvorišta put vodi do kućice na drvetu sa ležaljkama, koja je smeštena praktično u šumi i direktno iznad potoka.

“Ovo je porodični objekat koji kombinuje kvalitet života u prirodi, sportske aktivnosti na otvorenom, maksimalnu udobnost i mogućnost za tišinu i odmor od svakodnevne gradske buke.” – zaključuju autori.

Površine u nagibu su ozelenjene i oplemenjene niskim rastinjem; Foto: Marko Škrbić

Grafički prilozi

Presek
Presek
Situacija
Situacija

Foto-galerija

Corten Residence u naselju Popovica kraj Novog Sada; Foto: Marko Škrbić
Corten Residence u naselju Popovica kraj Novog Sada; Foto: Marko Škrbić
Na parceli u nagibu smešteni su i platoi za sport, zabavu i rekreaciju; Foto: Marko Škrbić
Na parceli u nagibu smešteni su i platoi za sport, zabavu i rekreaciju; Foto: Marko Škrbić
Corten Residence u naselju Popovica kraj Novog Sada; Foto: Marko Škrbić
Corten Residence u naselju Popovica kraj Novog Sada; Foto: Marko Škrbić

Faktografija

 • naziv objekta: Corten Residence
 • mesto: Popovica, Sremska Kamenica, Srbija
 • investitor: privatno lice
 • autori projekta: arhitekta Goran Obradović; Numerus Inženjering, Petrovaradin
 • godina projektovanja: 2019.
 • godina izgradnje: 2020.
 • površina: 305 m2
 • spratnost: Su+P+1
 • autor fotografija: Marko Škrbić
 • izvođač: Numerus Inženjering

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. cigla i malter

  Zar je moguće da ovakve projekte propagirate i predstavljate kao svetli primer novogradnje na svom sajtu.
  Objekat naguran uz samu susednu parcelu,put isto,pohvale za spretnost zaobilaženja građevinskih uslova i to sve ukopavanjem u zemlju,ceo dnevni prostor u senci betonske nastrešnice…i kakav sklad sa prirodom kad su sve linije prave i paralelne jedne sa drugom.

  1. Ranko Radovic

   Nije ova kuća baš toliko loša… Više mi izgleda kao objekat koji je projektovan za rentiranje nego kao klasična vikendica. Možda grešim.

   Ali, pre svega, jedan istaknuti primer „preteralizma“ u arhitekturi, kombinacije teško spojivih elemenata.

   Što bi rekao Ajzeman – dobra kuća je ona kuća koja se sagradi.

 2. miki

  ma bitan je bazen …. užas čoveče

 3. Dragan

  Objekat je „divan“ i baš se lepo „uklopio“ u ambijent i arhitekturu nacionalnog parka. Otprilike kao da se svemirski brod spustio. Nedostaje malo više čelika, betona, stakla i plastike da bi ugođaj bio potpun. 😛

  1. ljubo

   kao gotivna favela u brazilu

 4. Snezana

  Zabraniti svaku dalju gradnju a objekte koji se ne uklapaju u ambijent porusiti!

 5. Milan

  NE Graditi na Fruškoj Gori! Nije pitanje kako nego ZAŠTO neko dopušta gradnju u okviru nacionalnog parka

Ostavite odgovor

Obavezna polja *