Hotel Bristol u novom sjaju; Foto: Bureau Cube Partners
Domaći projekti

Secesija pod svetlima: Ovako će izgledati hotel Bristol u Beogradu nakon rekonstrukcije

U toku je opsežna obnova čuvenog hotela Bristol, a monumentalno zdanje sa jedinstvenim fasadnim platnom, uskoro će zasijati novim sjajem.

U okviru kompleksa Beograd na vodi, trenutno se izvode radovi na obnovi hotela Bristol iz 1912. godine, koji se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.

Projekat spratnosti Po+Pr+Me+3+Pk bruto površine 15.350 kvadrata uradio je beogradski Bureau Cube Partners na čelu sa arhitektom Milanom D. Raškovićem, koji potpisuje i projekat krivudave zgrade koja je podigla veliku prašinu.

Srodni članci na portalu Gradnja

Projekat spratnosti Po+Pr+Me+3+Pk bruto površine 15.350 kvadrata; Foto: Bureau Cube Partners

Jedinstveno fasadno platno, izvedeno u duhu secesije zajedno sa bogatom arhitektonskom plastikom, odaje utisak kompaktnog prostora.

Uprkos tome što je hotel Bristol koncipiran kao objekat dvostruke namene u okviru kojih su smeštene različite funkcije, jedinstveno fasadno platno, izvedeno u duhu secesije zajedno sa bogatom arhitektonskom plastikom, odaje utisak kompaktnog prostora, navode arhitekte.

Аrhitektonskim rešenjem predviđena je restauracija i sanacija uličnih postojećih fasada ka Karađorđevoj ulici, Hercegovačkoj ulici, fasadi ugla Karađorđeve i Hercegovačke ulice, fasadi u Zvorničkoj ulici i ka ulici Hadži Nikole Živkovića.

Bogata floralna dekoracija

Bazu objekta čine veliki, otvoreni izlozi lokala, iznad kojih se formira jedinstveno fasadno platno, koje je širokim i plitkim bezornamentalni pilastrima podeljeno u polja koja se u ujednačenom ritmu naizmenično ponavljaju.

Prozorske otvore, približno istih dimenzija, karakteriše dekorativna obrada koja se razlikuje po etažama.

Parapetna polja definiše floralna dekoracija koja je na nižim etažama svedena, dok svoj puni sjaj doseže u najvišim zonama fasadnog platna.

Fasada

Zidane terase i ograde od kovanog gvožđa

Posebna likovnost fasade izražena je u postizanju različitih efekata dobijenih varijacijom istih oblikovnih i dekorativnih elemenata, kao što su terase koje se superponiraju po veličini i obradi, kao zidane i ograde od kovanog gvožđa.

Celokupnu fasadnu kompoziciju završava duboko ispušten krovni venac, iznad koga se uzdiže reprezentativna i bogato dekorisana atika sa maskeronima u najvišoj tački centralne osovine i dodatno akcentovana kupolama na svih pet uglova objekta, navode arhitekte.

Dva panoramska lifta

Rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom hotela Bristol na prizemnoj etaži su, pored horizontalnih i vertikalnih komunikacija, predviđeni poslovni prostori za izdavanje, recepcija, lobi, restoran i kuhinja, toaleti, tehničke prostorije, kao i prostorije za zaposlene.

Glavni ulaz u hotel ostvaruje se sa ugla Hercegovačke i Karađorđeve, gde je predviđena recepcija sa garderoberom, lobi i restoran namenjen za posetioce.

Dva panoramska lifta, koja povezuju prizemnu etažu sa tipskim i potkrovnom etažom, namenjena su korisnicima hotela i pristupa im se iz lobija, odakle se pruža pogled na revitalizovano unutrašnje dvorište koje je stavljeno u funkciju hotela u skladu sa likovnim karakteristikama spomenika kulture, gde je projektom postignuto da atrijumski prostor hotela Bristol čini jedinstvenu celinu sa volumenom objekta, pišu arhitekte na sajtu.

Celokupnu fasadnu kompoziciju završava duboko ispušten krovni venac; Foto: Bureau Cube Partners

Ukupno 150 soba

Smeštajne jedinice su predviđene na etažama od prve do treće, ukupno 150 jedinica, gde se pored pomenutih nalazi još i prostorija za „room service“, pomoćne prostorije, prostorije za čist i prljav veš, prostorije za osoblje i tehničke prostorije.

Multifunkcionalnih, odnosno konferencijskih sala, koje su orijentisane ka Karađorđevoj ulici, ima ukupno pet, sa kapacitetom od šest do 34 mesta.

Na preostalom delu potkrovne etaže nalazi se bar-restoran sa pripadajućom terasom, i administrativni blok sa 7 kancelarijskih prostora namenjenih upravi hotela.

Enterijer hotela; Foto: Bureau Cube Partners

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Fasada
Fasada
Fasada
Fasada
Fasada
Fasada
Faktografija
projekat:

Hotelski kompleks HOTEL BRISTOL

lokacija:

Karađorđeva br.50, Savski venac

autor rekonstrukcije:

BUREAU CUBE PARTNERS

BRGP:

15.350 m2

investitor:

PD “Beograd na vodi” DOO

godina projektovanja:

2020.

spratnost:

Po+Pr+Me+3+Pk

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Beograđanka

  Da se razumemo – hotel Bristol je u Savamali, ne deo Beograda na vodi a to što ga je vladajuća ekipa otela, isto kao i Zadrugu je podjednak zločin kao i rušenje u Hercegovačkoj.

 2. miki

  da se razumemo u potpuosti se slažem sa beograđankom

 3. Bata

  Dobar članak! Mlade generacije vide otimanje nacionalne kulture iz ruke žute bande socijalista i potomaka komunista.. ispada da bolje Arapi čuvaju srpsku baštinu nego neki etnički korpusi ne-slovenski, koji su se sjatili u Beogradu da ga brane od stranaca.. hahaha, paradoks ne takav za srpsku sudbinu

  1. Beograđanka

   Beograd na vodi Arape video nije… možda samo u projektovanju masterplana jer je svakom urbanisti jasno da je to radio neko bez ijedne informacije o urbanizmu Beograda.
   Zločin nad zločinima.

 4. Мила

  zašto je fasada tako tamna, da ne kažem depresivna, ili mi se samo tako čini?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *