Potražnja za porodičnim kućama i vikedicama u Srbiji je sve veća i veća; Foto: Relja Ivanić
Arhitektura, Izdvojeno

25 najboljih kuća i vikendica u Srbiji za 2022. godinu

Želite da gradite novu kuću ili vikendicu, a niste sigurni kako i od čega početi? Ovi primeri dobre prakse vam mogu poslužiti kao početna inspiracija.

U 10 najčitanijih tekstova na portalu Gradnja.rs u 2021. godini bilo je čak 7 projekata kuća. Interesovanje za kućama i vikendicama od pojave pandemije koronavirusa do danas samo raste. Sudeći prema trenutnoj potražnji i interesovanju, sasvim je sigurno da će se ovaj trend u budućnosti samo nastaviti.

Klijenti koji se odluče na izgradnju ili renoviranje susreću se sa brojnim dilemama. Od čega početi? Za kog arhitektu se odlučiti? Da li se opredeliti za kos ili ravan krov? Da li odabrati montažnu gradnju ili zidati kuću od solidnih materijala? I još mnogo, mnogo toga.

Izbor nikad nije lak. Baš zato, uredništvo portala Gradnja napravilo je izbor od 25 najboljih kuća i vikenica čiji su autori arhitekte iz Srbije, a koji su bili predloženi za Kuću godine 2020. (13 objekata) i Kuću godine 2021. (12 objekata). Lista će se dopunjavati svake godine novim projektima koji budu nominovani za našu nagradu.

Korisni linkovi:

1. Kuća na litici u Novim Banovcima – ADVACON

Foto: Miloš Martinović

Ova moderna ali nenametljiva kuća iskoristila je pun potencijal atraktivne lokacije. Međutim, njena gradnja bila je pravi izazov za arhitekte i izvođače.

Na samoj litici iznad Dunava u Novim Banovcima, po projektu beogradskog biroa ADVACON, izgrađena je luksuzna kuća od 375 metara kvadratnih sa predivnim pogledom na reku i banatske ravnice.

Želja klijenta je bila  da se izmesti iz vračarske gužve i gradske vreve u prostor povezan sa prirodnim okruženjem. Do ove kuće se stiže za 15-ak minuta vožnje auto-putem od Novog Beograda.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

2. Kuća MFL u ŠapcuStudio Architehna

Foto: Marko Ranđelović

Uklapanje svih sadržaja u prizemnu spratnost objekata i pronalaženje pravog odnosa visina sa pozicijom terena veće denivelacije glavne su karakteristike ove moderne porodične kuće.

Studio Architehna stoji iza projekta pod nazivom Modern Family Living (MFL). U pitanju je porodični dom u Šapcu koji kroz moderan i pročišćen arhitektonski izraz ujedno predstavlja i mesto za beg od svakodnevnog ubrzanog i modernog načina života.

Pored želje klijenta da čitav kompleks poseduje svoju privatnost, zahtev je bio i da se pored sadržaja potrebnih za svakodnevni život dodatno isprojektuju i sadržaji koji pružaju potpuno opuštanje i čine boravak kvalitetnijim i sadržajnijim (Welness & Spa).

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

3. Kuća od konoplje na Homoljskim planinama – Arsić i Fuks

Vanredna u svakom smislu, ova kuća je vesnik novih tendencija u arhitekturi; Foto: Marko Milovanović

Kuća od konoplje na farmi Bela Reka na najbolji mogući način promoviše upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje veruje da nisu lako spojivi sa savremenom arhitekturom.

U nepreglednom i pomalo dramatičnom pejzažu Homoljskih planina, klijent je želeo kuću za odmor u čijoj bi se izgradnji koristio građevinski materijal od industrijske konoplje. Taj ključni aspekt projektnog zadatka je svojim mogućnostima i ograničenjima autorima projekata Ljubici Arsić i Danielu Fuksu definisao temu, konstruktivni sistem i oblikovanje kuće.

Projektni zadatak je prvobitno predviđao izgradnju tipske kuće koja je bazirana na principima gradnje od konoplje. U početnim fazama projektovanja, definisani su principi modulacije fleksibilne prostorne konfiguracije koja bi pružala mogućnost varijacija u odnosu na broj modula.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

4. Kuća Bigovo 3 u Crnoj Gori – Grupa autora

Foto: Vladan Stevović

Projektom se težilo ka očuvanju prirodnog ambijenta, kao i da se uklapanjem u samom terenu odgovori na izuzetno veliki pad lokacije.

Objekat po nazivom Bigovo 3, smešten u istoimenom mestu na crnogorskom primorju, deo je celine od tri stambena objekta na tri susedne parcele, projektovane i izvedene u sekvencama u toku 15 godina. Projekat potpisuje troje autora – Verica Krstić, Vasilije Milunović i Jelena Ivanović Vojvodić.

Svi objekti projektovani su kao slobodnostojeći i predstavljaju samostalne namenske celine.  Kuće su obradom partera i načinom organizacije pojedinačnih platoa povezani u funkcionalnu celinu. Na idejnom nivou kuće formiraju svojevrstan „arhitektonski trpitih“, odnosno tradicionalno „stanište“.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

5. Kuća u Sremskoj Kamenici – Studio M+

Foto: Relja Ivanić

Ova vikendica nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, već da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i uvek zanimljiv.

Po projektu arhitekte Dragana Marinčića sa saradnicama Anom Gojković i Aleksandrom Marinčić iz novosadskog Studio M+, u Sremskoj Kamenici nikla je kuća za odmor čiji je položaj objekta od početka bio najveća inspiracija i vodilja prilikom projektovanja.

Pozicija ove vikendice od 373 kvadrata odlikuje se na prvom mestu izuzetnim položajem. Ova kuća za odmor smeštena je na padini zapadne orijentacije sa panoramskim pogledom na Novi Sad.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Korisni linkovi:

6. Kuća Mirka u Zasavaci – Katarina Škrbić

Foto: Buzzoffski Cabins

Sa samo 15 m2 veličine, ali smeštena u specijalnom rezervatu prirode, ova kućica idealno je mesto za tišinu i osamu u društvu domaćih životinja.

Na kvalitete Kabine Mirka možda najbolje ukazuje činjenica da je ovaj projekat na 43. Salonu arhitekture u Beogradu dobio Pohvalu u kategoriji Arhitektura. Reč je o malom projektu ali velikom trudu i ideji Katarine Škrbić – arhitektice i preduzetnice koja stoji iza brenda Buzzoffski.

Konstrukcija objekta je skeletna i sastoji se od drvene građe, dok je oslonac od čeličnih profila. Celokupna kabina napravljena je u radioničkim uslovima, a potom postavljena na odabranu lokaciju.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

7. Kuća i73 u Nišu – KontraStudio

Foto: Relja Ivanić

Ova kuća od 500 kvadrata, sa teretanom i bazenom, projektovana je za petočlanu porodicu i jednog psa i to tako da je u njenom središtu kuhinja.

Na tradiciji 20. veka i principima za koje se još zalagao i Milan Zloković, KontraStudio je u Igmanskoj ulici u Nišu isprojektovao i sagradio Kuću i73.

„Klijent je od početka imao jasne zahteve i očekivanja. U projektovanje kuće ušli smo sa preciznim smernicama, što u našoj praksi nije uobičajen slučaj. Iako se u početku činilo da će proces projektovanja biti lagan i brz, ispostavilo se da su ambiciozni zahtevi i visoki standardi investitora projekat u završnoj fazi učinili teškim, kompleksnim i zahtevnim“ – navode arhitekte.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

8. Kuća u Petrovaradinu – Lazar Kuzmanov

Foto: Lazar Kuzmanov

Jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, lamelirana krovna konstrukcija i pasarela čine ovaj projekat nesvakidašnjim.

Po projektu novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova iz biroa „Kuzmanov & Partners“ u Mažuranićevoj ulici u Petrovaradinu nikla je kuća u kojoj je postignuto jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ideja klijenta i projektanta bila je da granica između prostora unutar kuće i dvorišnog prostora bude minimalna.

“Kada se otvore staklene stene, pogotovo u letnjem periodu, ta se granica potpuno gubi. Dobija se ambijent kakav je upravo želeo investitor na prvom sastanku kada smo dogovarali koncept kuće” – kaže Kuzmanov.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

9. Kuća u Železniku – Milena Zindović

Foto: Milena Zindović

Porodična kuća u Beogradu svojim kubičnim oblikovanjem, materijalima i detaljima odudara od svog tradicionalno izgrađenog komšiluka.

Po projektu Milene Zindović, u Železniku je nikla kuća specifična po tome što prkosi okolini beogradskog predgrađa. Odmah se uočava da je objekat (za razliku od drugih kuća u istoj ulici) dobro proporcionisan – ne samo volumetrijski, već i u pojedinačnim elementima i detaljima.

Oblikovanje kuće proisteklo je iz urbanističkih ograničenja. Neobično plitka parcela koja svojom dužom stranom izlazi na ulični font zahtevala je podužnu osnovu. Planom definisane građevinske linije dale su kući maksimalnu širinu, a raspored sadržaja potrebnu dužinu i visinu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

10. Kuća na Čardaku – Miloš Kovačević

Foto: Nemanja Mandić

Vikendica sa bazenom maksimalno se otvara ka fruškogorskim brežuljcima, dok se sa druge strane suptilno zatvara od komšijskih pogleda.

Ideja Kuće na Čardaku, popularnom vikendaškom naselju u neposrednoj blizini Novog Sada, krenula je od jednostavnog zahteva da se pozicija placa sa pogledom ka susednom brdu Popovici i samom gradu maksimalno iskoristi za „beg iz grada“.

Izazova u projektovanju bilo je mnogo. Sam profil placa koji je prilično strm, uslovio je autoru kuće Milošu Kovačeviću iz novosadskog biroa K2 – Kovačević Konstrukcije, pristup projektovanju kao i samu ideju da se sva ekstrovertnost objekta pokaže sa dvorišne strane, ali da se sa druge strane ne ograniči željena privatnost.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Korisni linkovi:

11. Kuća Visum u Petrovaradinu – Modelart Arhitekti

Foto: Miloš Martinović

Smeštena na izuzetno zahtevnom terenu, ova kuća predstavlja odgovor na izazove lokacije, uz istovremeno korišćenje pogodnosti dominantnog položaja u odnosu na okruženje.

Po projektu novosadskog biroa Modelart Arhitekti u Petrovaradinu podignuta je kuća zvana Visum (Pogled) od 260 kvadrata. Zahtev klijenta bio je da se što bolje iskoriste prednosti lokacije, pre svega fantastičan pogled na grad.

Kako bi se što bolje iskoristile vizure, kuća je izdignuta u odnosu na teren, sa konzolno prepuštenom terasom. Time je ostvaren dobar pogled i stvoren je osećaj dominantnosti u odnosu na okolinu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

12. Kuća Krasica IB u Istri Predrag Milutinović

Foto: Miloš Martinović

Nova kuća na uzvišenju je kao savremeno utvrđenje koje nadzire stare vidike i vinograde, utemeljujući novu vrednost i ne poništavajući tradiciju.

Želja klijenta bila je izgradnja porodične vile za odmor i druženje sa prijateljima u istarskom mestu Krasica. Tako je na osnovu projekta Predraga Milutinovića iz beogradskog MAPA Architects nastala Villa Krasica IB u kojoj svi apartmani imaju jednako dobar pogled ka istarskim vinogradima i Motovunu.

Ovaj objekat od 357 metara kvadratnih naizgled je uobičajeni savremeni odgovor na slične programe, ali postoje specifičnosti koje mu daju autentičnost. “Objekat je koncipiran kao jednostavna štangla koja je oslonjena na potporni zid izgrađen od kamena sa urušenog objekta na parceli” – naglašava Milutinović.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

13. Pametna kuća na Kosmaju – Dejan Todorović

Foto: Relja Ivanić

Skelet ove kuće u Šumadiji napravljen je od čeličnih profila sa obostranom oblogom od čamovog drveta i izolacijom od Lupotherma i kamene vune.

Porodična kuća za odmor se nalazi u reonu sela Koraćica na južnim obroncima planine Kosmaj, na nadmorskoj visini od oko 360 metara. Parceli od 50 ari se pristupa sa izolovane javne saobraćajnice od makadama sa malobrojnim objektima stanovanja i bogatim zelenilom.

Na predmetnoj lokaciji nalazila se stara kuća koja je svojim oblikom arhitekti Dejanu Todoroviću, koji je autor i rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, poslužila je kao inspiracija za novi objekat.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

14. Kuća u Tivtu – MADA Studio

Foto: MADA Studio

Šta se dogodi kada se tim mladih arhitekata upusti u preduzetničke vode? Ova kuća nam govori o tome kako je to kada arhitekte postanu investitori.

U autentičnom mediteranskom ambijentu, gde bura duva i sa otvorenog mora i iz zaliva, gde se sva mesta nazivaju po porodicama koje tu žive vekovima, MADA Studio prisutan je već više godina kao autor više porodičnih kuća.

Međutim, luksuzna vila UPHILL iznad Tivta posebna je iz mnogo razloga. Naime, na ovom projektu tim mladih inženjera koji čine Nikola Andonov, Aleksandar Ristović i Stefan Stojanović oprobao se u ulozi koinvestitora – što je bila nesvakidašnja odluka.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

15. Kuća na Senjaku – Studio OBE

Foto: Relja Ivanić

Kuća K House u elitnom delu Beograda ima fasadu od grafitnog stiropora, ali i brojne rekreativne sadržaje kao što su zatvoreni bazen, teretana, spa i prostor za masažu.

Tipologija urbanih vila oduvek je podrazumevala preplitanje stambenih i rekreativnih sadržaja, dnevnih aktivnosti i svečanosti, rada i razonode. Reč je o kući gde se reprezentativno susreće sa svakodnevnim, a porodično sa svečanim.

O tome možda najbolje svedoči K House, urbana vila od 370 kvadrata na Senjaku, čiji su autori Jasna Kavran i Ksenija Pantović iz beogradskog Studija OBE. Pored komfornih dimenzija, ova vila ima teretanu, spa i zatvoreni bazen, a projektovana i građena po Eco Lux standardu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Korisni linkovi:

16. Vikendica u Šijakovcu – TAKT Studio

Foto: Relja Ivanić

Kuća iz 70tih godina prošlog veka nadomak Beograda dobila je veliku terasu od sibirskog ariša s ulogom vidikovca nad parcelom i voćnjakom.

Kuća se nalazi u Šiljakovcu, naselju u blizini Beograda. Parcela ima oko 13 ari i u padu je prema jugoistoku. Zatečeni objekat, stara kuća sa dvovodnim kosim krovom, sagrađen je oko 1970. godine. U originalnom stanju projektovan je sa manjim pristupnim tremom, tri balkona i garažom u suterenskoj etaži do koje vodi strma zemljana rampa.

Pored kuće na parceli zatečena su i dva manja pomoćna objekta koji su usled neodržavanja i nekorišćenja dovedeni do ruiniranog stanja. Ideja arhitekata iz beogradskog TAKT Studio bila je da se manjim intervencijama uredi zatečeno stanje, a dodavanjem veće terase kuća prilagodi za ponovno korišćenje kao vikendica za petočlanu porodicu.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

17. Kuća u Beogradu – Lojanica i Macanović

Foto: Vladimir Lojanica

Ovu urbanu vilu od čak 845 m2 projektovali su arhitekta i klijent zajedničkim snagama i to tako da ispunjava najviše standarde pasivne gradnje.

Polazeći od jedinstva ekonomske i ekološke održivosti, prateći najsavremenija tehnokratska načela, Vladimir Lojanica (arhitekta) i Saša Macanović (klijent) zajedničkim snagama osmislili su i realizovali prvu, potpuno pasivnu kuću u Srbiji. „Principi planiranja i projektovanja ove kuće išli su u susret želji klijenta da se napravi savremena i udobna kuća za život, a koja je istovremeno energetski efikasna, uz upotrebu najnovijih materijala i u izvođenju i u opremi“ – ističu njeni autori.

U cilju da se postigne nulti energetski balans, kuća je opremljena najsavremenijom tehnološkim rešenjima i alternativnim izvorima energije. Ona poseduje čak 80 krovnih solarnih panela i 406 fasadnih solarnih panela, ali i niz naprednih inžinjerskih detalja koji utrošak energije za održavanje, grejanje i hlađenje svode na najmanju moguću meru.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

18. Kuća u Rakovcu – Modelart Arhitekti

Foto: Dušan Petković

Ova kuća nadomak Novog Sada nikla je na temeljima stare, te je glavni izazov u projektovanju bilo kako iskoristiti postojeću osnovu već započetog objekta.

Autori ove nesvakidašnje kuće su Dejan MitovJelena Mitov i Krsto Radovanović iz novosadskog studija Modelart Arhitekti. Ova kuća sa nezaboravnim pogledom na Frušku Goru nikla je na temeljima stare, što je u velikoj meri opredelilo njenu poziciju na parceli ali i mnoge druge stvari.

Zahtev klijenata bila je da pronađu mesto koje će im pružiti mirnu svakodnevnicu, zaklon od gradske buke, ali i neposrednu vezu sa prirodom. „Parcela u Rakovcu pokazala se kao idealna lokacija za zadovoljenje njihovih želja i potreba. Bilo je potrebno samo iskoristiti njene prostorne potencijale i konkretizovati ih arhitektonskim jezikom“ – navode Modelart Arhitekti.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

19. Kuća na Dunavu u Novom Sadu – Synthesis Quatro

Foto: Synthesis Quatro

U kontekstu novih trendova, na sve prednosti izgradnje projekta po meri konkretnog korisničkog iskustva možda najbolje upućuje ova porodična kuća na Dunavu, čiji dizajn potpisuje novosadski biro Synthesis Quatro.

Početna želja klijenta bila je da se sve prednosti lokacije iskoriste u najvećoj meri, a na način da se omoguće različiti režimi korišćenja objekta i dvorišta naročito tokom letnjih meseci. Iz tog razloga, arhitekte su odlučile da isprojektuju kuću koja je snažna veza između korisnika i predela, porodičnog života i prirode. Dakle, pravi mali raj.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

20. Kuća u Sremskim Mihaljevcima – Studio Architehna

Foto: Relja Ivanić

Posle adaptacije ove porodične kuće nadomak Beograda, pojam „luksuzno stanovanje“ u Srbiji dobija sasvim novo značenje.

Kolko autentičnosti i luksuza arhitektura može uneti u život jednog korisnika možda najbolje ilustruje adaptacija kuće u Sremskim Mihaljevcima, čiji projekat potpisuje beogradski Studio Architehna.

„Uspešna i dugogodišnja saradnja našeg biroa i klijenta je implicirala da smo od početka bili upoznati s njegovim senzibilitetom i zahtevima, tako da smo brzo došli do kvalitetnog funkcionalnog rešenja i estetike objekta“ – ističe Marko Ranđelović, jedan od arhitekata. Adaptacija ove kuće od preko 1.000 kvadrata trajala je svega dve godine.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Korisni linkovi:

21. Kuća u Hektorovićevoj Miloš Đurasinović 

Foto: Miloš Martinović

Porodična kuća u Hektorovićevoj ulici svedoči da arhitektura u Beogradu polako ulazi u zlatno doba svog savremenog razvoja.

Prilikom rekonstrukcije ove kuće koja se nalazi na Zvezdari, u neposrednoj blizini Cvetkove pijace, „zadržano je kompletno prizemlje, dok je, uz neophodna ojačanja, podignuto potkrovlje, a urađena je i dogradnja“ – ističe Miloš Đurasinović, arhitekta. Prizemlje i sprat funkcionišu kao dve zasebne jedinice i imaju dva odvojena ulaza.

Prizemlje se sastoji od pet prostorija: 1) prolazne dnevne sobe, 2) izdvojene kuhinje sa trpezarijom, 3) spavaće sobe, 4) predsoblja i 5) kupatila. Prostor u potkrovlju je samostalna funkcionalna celina namenjena za stanovanje ili za poslovni prostor.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

22. Vikendica u Kamenici – Filip Rašković

Foto: Mihajlo Čkovrić

Vikendica Kamenica nam skreće pažnju na velike potencijale drveta – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu njegove estetike, primene u enterijeru i eksterijeru.

Početni zadatak podrazumevao je izgradnju kuće za odmor u takozvanom „etno stilu“. Namera je bila da se nova intervencija skladno uklopi u tradicionalni planinski ambijent, te je izbor materijala i tehnika građena bio od presudnog značaja.

„Moja ideja je bila da se u formi zadrži deo te tradicije, ali da se u obradi drveta ipak pristupi na malo drugačiji način. Tokom rada na projektu, uspeli smo da transformišemo taj etno momenat i da unesemo specifičan skandinavski vajb“ – ističe arhitekta Filip Rašković.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

23. Kuće na Staroj planini – Alterno Inc

Foto: Mladen Jovanović

Vlasnik Pekare Branković, u ambijentu poznatom po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciji i biciklizmu, napravio je nesvakidašnji objekat za turzam i smeštaj svojih radnika.

Izuzetno vešt primer povezivanja arhitekture i okolnog ambijenta predstavlja Branković Mountain Resort, ostvarenje projektnog biroa Alterno Inc iz Niša, autorskog tima Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Već nagrađivani projekat ovog biroa (velika nagrada Trijenala u Nišu 2018. godine) oslikava pravi pristup rešavanju problematike klastera kuća u prirodnom krajoliku.

Klijent je hteo da u ambijentu u koji je poznat po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciju i biciklizam napravi objekte za smeštaj radnika Pekare Branković, čiji je i vlasnik. Planirano je kao mesto koje bi poslužilo odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga. Ukupan smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

24. Kuća na Zlatiboru – N Martin Studio

Foto: Nikola Martinović

Ova kuća na našoj planinskoj lepotici spoj je kombinovanog inženjerstva i vrhunskih materijala od kojih je podignuta.

Da li sagraditi zidanu ili montažnu kuću – večita je dilema. Međutim, Nikola Martinović iz novosadskog N-Martin Studija smatra drugačije. On nam skreće pažnju da postoji „treći način“ – oličen u ideji „kombinovanog inženjerstva“. Ovaj poznati arhitekta smatra da trebamo iskoristiti najbolje od oba sveta.

U svom novom projektu, porodičnoj vikendici na Zlatiboru, Nikola Martinović primenio je kombinovani konstruktivni sistem, ali i princip ventilisane fasade. Na taj način, ne samo da je brzo sagrađena, već je vikendica čvrsta, energetski efikasna i trajna.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

25. Kuća na Avali – Studio TEN

Kuća na Avali pomera ustaljenja shvatanja šta vikendice jeste; Foto: Miloš Martinović

Nakon završetka izgradnje ove kuće, ideja o odmoru i vikendici dobijaju jedno sasvim novo značenje u našoj zemlji.

Zoran Spasojević, naručilac projekta, želeo je vikendicu kakvu niko drugi nije imao u Srbiji. Iako su želje bile velike, budžet je (ipak) bio mali. Rešenje problema ponudili su Nemanja Zimonić i Ognjen Krašna, arhitekte iz Studija TEN, i to nesvakidašnjim odnosom otvorenog i zatvorenog prostora, kuće i terase.

Lagana struktura od čelika i stakla elegantno se nadvija nad kućicama sa malim prozorima i dvovodnim krovom. Suprotno svom okruženju, ova kuća je otvorena i promenljiva. Kroz sistem pomerljivih panela i tendi kuća menja svoju namenu, oblik i pojavnost. Kroz par transformacija, korisnik ima potpunu moć kontrole osunčanosti, otvorenosti i provetrenosti prostora.

Celokupni prikaz projekta možete pogledati OVDE.

Kada bi arhitekta bio klijent?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

15 komentara

 1. Ana

  Da to su kuce koje ste vi pravili, pa su najbolje, a druge ne postoje . Meni je moja najbolja, kad je zavrsim bice extra…

 2. Marinko

  Iskreno ove kuce bar gledajuci fotografije i nisunnestonposebno a verujrm i da cena nije za obicne smrtnike.

  1. Milanče

   Ima ovih skupih, a ima i ovih pristupačnih. Koja ti se najmanje sviđa?

 3. Branka

  Uzas koje to fakultete zavrsise arhitekte. Valjda se kuca pravi izgledom prilagodjena sredini. Posto je neka navodna moda gradnje ovo mi izgleda kao da cipele obujem na glavu a kapu stavim na noge. Uzas ni malo estetike

  1. Pele

   Ja pravim kucu po svom ukusu i zelji a ne za selo ili grad

 4. Crni

  Ukucajte na internetu vila Perisic Tara i pogledajte tu kucu

  1. Dragan Marković

   Nisam vas razumeo. Vila Perišić Tara je primer dobre ili loše prakse?

   1. Samke

    Ono je koliba a ne vila…

 5. Aleksa Pufta

  Otkud su kuce u Istri i Crnoj Gori kuce u Srbiji?
  Ako su ih projektovali Srbi onda ok sli naslov treba da bude drugaciji.
  Kuca u Rekovcu i Zlatiboru su lepe taman koliko i gradilisni kontejneri. I da ima neka lepsa strana opet bi kuca morala da bude lepa sa sve cetiri strane da bi je hvalili.

 6. Boban

  Ovo su kuće koje su se ove godine bile nominovane, a to je ono što su urednici sajta imali kao ponuđene opcije.

  Ako imate neki bolji predlog, ne ustručavajte se za sledeću godinu…

  1. Dragan Marković

   Da. Bilo je par izuzetno dobrih kuća koje smo želeli da predložimo za nagradu i 2020. i 2021. godine. No, njihovi vlasnici nisu želeli da ekponiraju svoju privatnost. Što jeste za razumevanje.

   No, konkurs za dodalu Nagrade za 2022. godinu je otvoren. Već imamo 4 sjajne nominacije. Ove projekte ćemo prikazati tokom februara i marta meseca.

   Interesovanje za kućama je ooogromno. Primera radi, ovaj članak (za 3 dana) pročitan je 18.800+ puta.

   Objava članka za arhitekte, arhitektonske biroe i dizajnere na portalu Gradnja je BESPLATNA. Arhitekte nam mogu slati svoje projekte vikendica i kuća ([email protected]), ali i objekte drugih arhitektonskih tipologija.

   Kao i do sad, rado ćemo ih objaviti.

   Projekat može biti realizovan ili u planu.

   1. Boban

    „No, njihovi vlasnici nisu želeli da ekponiraju svoju privatnost. Što jeste za razumevanje.“

    Tako je. Kao na izboru za miss – najlepše od onoga što se prijavi :-).

    „Objava članka za arhitekte, arhitektonske biroe i dizajnere na portalu Gradnja je BESPLATNA.“

    Više nego korektno.

    Sve je rešeno, predlažite sad do mile volje…

 7. Užas

  I vama ovo lepo, ma dajte ljudi, hladno,da hladnije ne može biti. Umesto topline doma vi pokazujete neke tako tužne, da ne kažem nešto drugo, kuće, bez imalo duha i topline.UKUCAJTE ADROVAC I UPRAVNA ZGRADA MAKSI CO, e to vam je skad svega što jedna zgrada mora da ima

  1. Dragan Marković

   Hvala na komentaru. Koja kuća vam je najgora?

 8. Milanka Prapas

  O ukusima ne treba raspravljati ! !
  Jedno je sigurno: videli smo ì nešto novo ì nešto drugačije….
  Ne postoji ružna kuća – postoje samo oni koji ( na njihovu žalost ) Ne mogu ni da vide, niti da osete njihovu lepotu. .. Svaka kuća je lepa na svoj način, meni lično se najviše svidela kuća od konoplje …
  Ponudjeni su novi modeli gradnje kao ì rešenja ( za uštedu energije..za veću prozračnost ili više svetlosti tokom celog dana…za manje toksične materijale …za veću tehničku izdržljivost…itd.)
  Sve pohvale za arhitekte koji su osmislili (svih 25 kuća), kao ì za sve izvodjača radova. ….! Jedno Veliko BRAVO!
  A Vama Hvala što ste sve to podelili sa Nama. …
  Veliki Pozdrav ì svako dobro.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *