Arhitektura

Autsajder pobedio na konkursu za koncertnu dvoranu u Minhenu

Austrijska firma Cukrowicz Nachbaur Architekte osvojila je prvo mesto i pored 30 prijavljenih arhitektonskih biroa svetskog glasa kao što su Zaha Hadid ili David Chipperfield.

Da li i vi volite da navijate za slabije? Niste sami! Zadatak na velikom međunarodnom konkursu bio je da se uradi idejno rešenje slobodnostojećeg objekta na parceli od 5.300 kvadratnih metara, u blizini istočne železničke stanice u Minhenu, koji će služiti kao novo kulturno mesto ovog bavarskog grada. Najbolje rešenje ponudio je potpuni autsajder a ono izgleda ovako:

Staklena fasada objekta ne ističe nijedan sprat posebno već kao celina predstavlja svetionik u okruženju u kojem se nalazi.

Programski sadržaj objekta organizovan je na ukupnoj površini od 9.500 kvadratnih metara, u okviru kojeg se nalazi velika koncertna dvorana od 1.800 mesta, kao i nešto intimnija sala od 600 mesta.

Zadatak konkursa bio je da obe hale moraju ispoštovati veoma precizne zahteve na polju akustike, piše ArchDaily.

I uzdržano i ekspresivno

Osim ove dve koncertne dvorane, u objektu će biti organizovane sale za uvežbavanje namenjene minhenskom koledžu za muziku i dramu, foajei, restorani, maloprodajni prostori i kancelarije.

Ispod objekta biće organizovana višespratna podzemna garaža.

Žiri je pohvalio rešenje firme Cukrowicz Nachbaur i istakao da je istovremeno „i uzdržano i ekspresivno“, jer staklena fasada objekta ne ističe nijedan sprat posebno već da kao celina predstavlja svetionik u okruženju u kojem se nalazi.

Pogledajte i nagrađena rešenja za drugo i treće mesto.

Druga nagrada, PFP Planungs

Treća nagrada, David Chipperfield Architects

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *