Gradilište Papirnog ostrva u Kopenhagenu snimljeno ovog meseca; Foto: Žikica Milošević
Arhitektura

Papirøyen u Kopenhagenu – Tradicija venčana sa novim dizajnom i materijalima

Zgrade sa pogledom na vodu, u kojima će biti smeštena 253 stana, svojim oblikom emuliraju stari danski dizajn kuća – ali sa uprošćenim linijama.

Kopenhagen je mnogo toga: i jedan od najlepših gradova sveta (Deni Kej je pevao u mjuziklu „Wonderful, Wonderful Copenhagen!“, i to s pravom), i grad veličine po meri čoveka (nije, poput većine gradova na Balkanu, veštački „uveličavan“ građenjem beskonačnih stambenih blokova na obodima).

Ali, to je i grad koji poštuje svoju tradiciju, a u isto vreme daje šansu sasvim novoj arhitekturi. U slučaju „Papirnog ostrva“ ili Papirøyena, kako glasi nadimak jednog popularnog ostrva u okviru grada, prisustvujemo svojevrsnom “venčanju” kopenhaške tradicije sa novim dizajnom i materijalima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dizajn kompleksa inspirisan je skladištima i visokim zabatima Kristijanshavna; Foto: Žikica Milošević

Najuzbudljiviji arhitektonski projekat u Danskoj

Zapravo, „Papirno ostrvo“ se zove Kristijansholm, a nadimak je dobilo po velikim skladištima papira za potrebe štamparske industrije Danske.

Danas skladišta više nema, a ovde se nalazi veliki broj kioska i kafana na otvorenom. Sve donedavno, to je bilo samo „ostrvo za izlazak“, a danas je to mesto najuzbudljivijeg arhitektonskog projekta u državi.

Zapravo, po prvi put u istoriji, ljudi će živeti na Kristijansholmu, jer će u okviru ovog projekta nići 253 nova stana u zgradama koje svojim oblikom emuliraju stari danski dizajn kuća, ali sa uprošćenim linijama.

Sve zgrade će imati pogled na vodu i nalaziće se u neposrednoj blizini otvorenih prostora, koji obiluju bogato zasađenim rastinjem.

Sve zgrade će imati pogled na vodu; Render: www.paperisland.dk

Zgrade nalik na kuće dizajnirao je nagrađivani arhitektonski studio Cobe.

U okviru zgrada biće i vrtovi na krovovima, ali će zelenila biti i na gradskim trgovima u nivou ulice. Krovovi će biti, kada se projekat završi, kao privatna dvorišta za stanovnike ovih zgrada, sa travnjacima, terasama i sadnicama, slično unutrašnjim dvorištima tipičnog stambenog bloka u Kopenhagenu.

Kuće ili zgrade nalik na kuće, bolje reći, dizajnirao je nagrađivani arhitektonski studio Cobe i inspirisan je skladištima i visokim zabatima Kristijanshavna.

Krovovi se razlikuju po visini, dodajući novi i raznolik horizont luci. Za sve je bio zadužen Arhitekta Dan Stubergor, a Biro Cobe je izradio projekte za brojne značajne projekte u Kopenhagenu.

Planirani izgled „Papirnog ostrva“; Ilustracija: paperisland.dk

Skladišta oživljena za javne funkcije

Kao prva kompanija koja se preselila na Papirøyen 2013. godine, Cobe ima „dubinsko znanje” o ostrvu na kome gradi i dobro razume šta je potrebno za stvaranje nove urbane strukture i atmosfere.

Stubegor kaže: „Inspirisani smo istorijom Papirnog ostrva i želimo da na neki način ponovo stvorimo skladišta, da ih oživimo, ali ovaj put, za različite javne funkcije – na primer, izložbe i događaje. Kombinovali smo izgled bivših skladišta sa stambenim prostorom.” Cilj je izgradnja društvene i održive infrastrukture u kojoj će svi uživati, kažu u Cobeu.

Ostrvo će projektom dobiti novu urbanu strukturu i atmosferu; Foto: Žikica Milošević

Malter svetle boje između opeka odgovara betonu na balkonima i drugde u zgradi.

Fasade novog stambenog prostora inspirisane su starim zgradama za skladištenje od opeke iz četvrti Holmen i Kristijanshavn, kao i bivšim skladištima papira.

Opeka za zgrade napravljena je u saradnji sa Petersenom Teglom, porodičnim proizvođačem cigle, poznatim po proizvodnji jedinstveno izrađenih cigli i pločica kroz generacije.

Opeke koje su napravljene u pećima koje „starinski” rade na ugalj su grube i teksturirane, stvarajući dinamičnu igru boja i senki na fasadi. Malter svetle boje između opeka odgovara betonu na balkonima i drugde u zgradi.

Enterijer jednog od projektovanih stanova u kompleksu; Render: paperisland.dk

Kada “grad silazi na reku”, ali sa malo više mašte

Prozorski okviri, balustrade i plafoni imaju grubu metalnu završnu obradu sa tamnim, toplim premazom koji pruža različite refleksije u zavisnosti od uslova dnevne svetlosti.

Drvene podne ploče na balkonima i terasama ostaće čvrste, ali će vremenom posiveti, kažu u Cobeu. Očekuje se da će prve kuće biti spremne za useljenje do kraja 2023, ceo projekat treba da bude završen tokom 2024. godine.

Da kažemo za kraj da zgrade nose slikovita imena, kao što su Operske kuće, Operska kula, Pozorišna kula, Kristijanova kuća, Papirna kuća i Kanalske kuće.

Eto šta se sve može uraditi kada “grad silazi na reku”, ali sa malo više mašte.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. T

    Jao mnogo mi se svdja ovo ubacivanje reference na pesmu na početku teksta. Ovaj tekst svakako zvuči kao pravo novinarstvo

    1. Zikica Milosevic

      Hvala! Toliko je lep Kopenhagen da sam se setio te pesme i scene cim sam krocio u njega!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *