Vikendica DUO u Banji Vrujci
Domaći i regionalni projekti

Savremena vikendica u Banji Vrujci koja teži da se poistoveti s krajolikom

Ova kuća na najbolji način reinterpretira tradiciju šumadijskih objekata.

Sa potrebom da sačuva privatnost svojih korisnika, vikend kuća DUO u Banji Vrujci po projektu beogradskog Unknown Studio teži tome da se poistoveti s krajolikom i da u svoje tkanje unese materijale i postulate tradicije, stare skoro koliko i naseobine. Dispozicija koja se otvara ka vizurama, a zatvara ili stidljivo otvara ka svemu ostalom, stavlja korisnika u prvi plan.

“Tradicija šumadijskih objekata, uzeta je i svedena na nivo apsurda, zatim ponovo sastavljena u novom i modernom maniru. Maniru prilagođenom sadašnjosti, pre nego nasilno uklopljenim u prošlost.” – kažu arhitekte za naš portal.

Prelomljena forma kuće izražena je koliko i podela između doline i planine u šumadijskoj topografiji.

Prelomljena forma kuće izražena je koliko i podela između doline i planine u šumadijskoj topografiji. Ulaz je lociran na lomu dva volumena, istovremeno deleći spavaću od noćne zone.

Objekat se sastoji od prizemlja i potkrovlja, ukupne neto zatvorene površine 123m2 u prizemlju i 77m2 potkrovlja, uz veliki trem povezan dvorištem.

Gradnja lokalnim kamenom

Materijalizacija je podstaknuta lokalnim kamenom, koji klijenti imaju u posedu. Kao takav biva ponovno korišćen, u drugačijem slogu i maniru. Obrada kamena je sirova i gruba što se pokazalo kao dobro rešenje.

Kamen je u simbiozi sa teksturom drveta koje je postavljeno u vidu letvica od sibirskog ariša. Kompozicija je u vizuelnom skadu i sa linijama tamno sivog crepa (Bobrovec, Tondach) koji pored uloge krovnog pokrivača na sebe preuzima i ulogu akcenta i detalja na fasadi. Ova tri materijala zajedno čine izgled kuće i njene ravne linije zanimljivijim, dajući joj dozu morfologije koja postoji u prirodi.

Čelični ramovi oko otvora daju kraj teksturisanim površinama, i najavljuju poziciju staklenih površina.

Čelični ramovi oko otvora daju kraj teksturisanim površinama, i najavljuju poziciju staklenih površina. Otvori su različitih proporcija i u takvom rasporedu da kući obezbeđuju tokom celog dana kao i cele godine dovoljnu osvetljenost, neometenu tremom.

Enterijer prožet eksterijerom

Enterijer je prožet eksterijerom i njihovo povezivanje ostvareno je kroz velike otvore. Visine u enterijeru varira od standardne spratne za noćnu zonu, do duple visine za dnevnu zonu.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Prizemlje
Prizemlje
Sprat
Sprat

Fotogalerija

Vikendica DUO u Banji Vrujci
Vikendica DUO u Banji Vrujci

Faktografija

  • projekat: DUA vikend kuća
  • lokacija: Banja Vrujci, Srbija, 2021.
  • autor: Unknown studio, Beograd
  • projektanti: Jovana Miletić, Miloje Krunić
  • saradnik: Milan Grubanov 3D

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Sremac

    Kuća jeste lepa i funkcionalna, ali na i u njoj nema ni „Š“ od Šumadije. Pre bi se reklo švedski stil…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *