Ikona grada Novog Sada dobija novi život; Foto: Grad Novi Sad
Građevinarstvo

Počela rekonstrukcija Radničkog u Novom Sadu. Radovi do avgusta

Očekuje se da se radovi na površini od 6.500 kvadratnih metara i 13 spratova završe za manje od godinu dana.

Počeli su radovi na rekonstrukciji ikone Novog Sada – objekta Radničkog univerziteta u Novom Sadu čiji je vlasnik kompanija Vega IT. Ona je krajem 2020. godine kupila zgradu na javnoj licitaciji.

Nakon održanog konkursa, odabrano je idejno rešenje za fasadu zgrade koji je kreirao arhitektonski studio Kuzmanov and partners. Idejni koncept nove arhitekture zgrade jeste očuvanje identiteta objekta uz korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

Pobedničko rešenje Lazara Kuzmanova; Foto: Case 3D

Grad će tokom sledeće godine raditi parterno uređenje, a krajem leta sledeće godine očekuje se useljene u zgradu.

Kako je navedeno u saopštenju, očekuje se da se radovi na površini od 6.500 kvadratnih metara i 13 spratova završe za manje od godinu dana. U zgradi će svoje radno mesto imati 550 ljudi, a vrednost investicije je 12 miliona evra.

Grad će tokom sledeće godine raditi parterno uređenje, a krajem leta sledeće godine očekuje se useljene u zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta, navodi se u saopštenju.

Zelena arhitektura

Na rekonstrukciji zgrade Radničkog angažovane su kompanije TIM Inženjering, Dijagonala, Metalogradnja kao i Syntesis Quatro.

Projekat za izvođenje radova uradila je firma TIM Inženjering, a jedan od projektanata Aleksandar Kovjanić.

– Iza mene stoji tim od pedesetak inženjera različitih specijalnosti koji su radili na ovom projektu i koji će od danas učestvovati i kao članovi stručnog nadzornog tima. Drago mi je što je zgrada Radničkog konačno dobila odlučnog investitora, a onda i veoma kvalitetnu i “zelenu” arhitekturu, od strane arhitekte Kuzmanova – izjavio je Aleksandar Kovjanić.

„Fasada podseća na ritam i raspored otvora koje je nekada imala prethodna zgrada“ Projektno rešenje Kuzmanov and partners. Vizuelizacija: Case 3D

Otvaranje u avgustu

Završetak radova na rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta planiran je za avgust 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *