Materijali

Providno drvo: Materijal koji bi mogao da promeni građevinarstvo

Transparentno drvo moglo bi da unese potpuno nove perspektive u projektovanju zgrada.

Staklo u kombinaciji s betonom, čelikom ili drvetom nezaobilazna je kombinacija u građevinarstvu. Ono je tu da pruži prirodnom svetlu pa prodre unutar prostora i da učini konstrukcije pogodne za život. Međutim, staklo nam možda uskoro uopšte neće trebati. Naime, inženjeri s univerziteta u Merilendu napravili su providno drvo koje je čvršće i dugotrajnije od netretirane drvene građe.

Tretirano drvo ima čvrstoću na pritisak 10 puta veću nego pre tretmana, a kao šlag na torti, transparentno je!

 

Proces proizvodnje transparentnog drveta sastoji se iz dva, prilično fascinantna, procesa. Za početak, drvo se kuva kako bi se hemijski odstranili tragovi lignina — organske supstance koja se nalazi u vaskularnim biljkama. Međutim, nije samo lignin kriv za braonkastu boju drveta već deo krivice snosi i prirodni lepak koji drvetu daje krutost. Ovaj deo izbeljivanja drveta traje oko deset minuta na malom uzorku dok za celo stablo to može da potraje i 24 časa, piše Architizer.

Dvostrukim tretmanom do dobijanja providnog drveta

Zatezanje drveta

Drugi deo tretmana usmeren je ka ojačanju čvrstoće drveta tako što se u njegova vlakna injektiraju epoksidi. Drvo upija ovaj agens što mu značajno podiže mehaničke karakteristike. Ovaj proces traje oko sat vremena.

Kada se drvo osuši, krajnji rezultat je zaista impozantan. Dobija se veoma čvrsta drvena građa koja je, za početak, lakša od betona i čelika, razgradivija je od plastike, ima čvrstoću na pritisak 10 puta veću nego netretirano drvo, i kao šlag na torti, transparentna je!

Svetlo napred, toplota stoj!

Prema rečima doktora Liangbing Hua s Univerziteta Merilend, ovo je prvi put da su naučnici uspeli da sačuvaju strukturu drveta, ojačaju ga i pritom ga naprave providnim. Neka prethodna istraživanja su davala velike rezultate ali ne na nivou ovih.

Postavlja se pitanje, kako će ovo uticati na građevinsku industriju? Neke početne naznake deluje fantastično. Naučnici su utvrdili da ovo providno drvo sjajno raspršuje svetlost tako da bi enterijerima davalo lepu atmosferu. Takođe, ukoliko bi se ovo transparentno drvo stavilo ispred solarnih panela njihova efikasnost bi se povećala za 30%.

Eksperiment je pokazao da ako se deo ploče na kuće zameni transparetnim drvetom da će ono propustiti tek nešto malo manje svetlosti nego staklo ali da će zato proći daleko manje toplote nego kod klasičnih prozora.

Gde ima da se kupi?!

Samo polako! Pitanje je hoće li ovaj materijal tako brzo stići na gradilišta. Verovatno, neće jer je potrebno još puno ispitivanja kako bi se ovakvo drvo moglo efikasno koristiti u visokogradnji. Naravno, tek naknadnom optimizacijom procesa i njegovim pojeftinjenjem može se razmišljati da bi providno drvo bilo isplativo u praksi. Ali važno je da se nazire budućnost. I to se nazire kroz drvo!

Foto: University of Maryland

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *