Mala montažna kuća u prirodi
Mini home

Mala montažna kuća na Zavojskom jezeru obložena pločama od recikliranih PVC prozora

Ekološki održiv objekat u svojoj unutrašnjosti krije pokretne zidove koji rotiranjem mogu napraviti različite konfiguracije prostora.

Arhitektica Aleksandra Cvetanović je na konkursu Mini home učestvovala sa malim montažnim objektom smeštenim u blizini Zavojskog jezera, na devedesetak kilometara od centra Niša. Ideja je bila projektovati fleksibilan i moderan prostor, u skladu sa svojim bogatim prirodnim okruženjem, inspirisan kućama sa kamenim krovovima u selu Gostuša.

Kuća je jednostavne forme, sa kosim krovom i obložena je savremenim materijalom “Pretty Plastic” koji asocira na kamene krovove sela. Ovaj materijal u obliku šindre napravljen je recikliranjem građevinskog PVC otpada poput iskorišćenih okvira prozora i oluka.

Objekat je obložen Pretty Plastic materijalom

Ovaj materijal u obliku šindre napravljen je recikliranjem PVC prozora i oluka.

Osnova je jednostavnog oblika površine 38 kvadrata. Ideja je da postoje samo neophodni pregradni zidovi, a da se čitav prostor menja u skladu sa potrebama stanara. Veća funkcionalnost se postiže tako što se dve pregrade rotiraju horizontalno i stvaraju dve spavaće, odnosno, radne sobe po potrebi.

Različite konfiguracije prostora

Gotovo prazan prostor izgleda kao da u njemu postoji samo jedan ormar uz podužni i jedan poprečni zid. Međutim, on krije dva kreveta, opremljenu kuhinju, dva radna i veliki trpezarijski sto, dodatnu klupu za sedenje, garderobere, prostor za skladištenje stolica, namirnica i kućnih aparata. Rotiranjem zidova može se postići mnogo kombinacija u prostoru.

Rotiranjem zidova do različitih konfiguracija prostora

Objekat je opremljen stolarijom sa niskoemisionim staklom i njegov veći deo je od prirodnih i recikliranih materijala.

Objekat je opremljen stolarijom sa niskoemisionim staklom i njegov veći deo je od prirodnih i recikliranih materijala. U enterijeru su korišćeni bukva, kako za nameštaj, tako i za oblaganje plafona, i teraco za pod i radnu površinu.

Enterijer kuće od 38 kvadrata obložen je bukvom

Pogodan za sve lokacije

Objekat je potpuno zaštićen uz pomoć sistema AXHub i zbog svoje jednostavnosti i modernog izgleda može se montirati na bilo kojoj lokaciji.

Konstrukciju čini skelet od drvenih ramova. Postoji mogućnost dodavanja solarnih panela, rezervoara za vodu i septičke jame.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Aleksandra Cvetanović je s projektom ove kuće učestvovala na konkursu Mini home – mala montažna kuća u prirodi koji je organizovao portal Gradnja.rs.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. miki

  dajte coniću više sa tim konkursima, nagradama, renderima, idejnim projektima i sl. dajte nešto što je realno napravljeno, gotovo, u kome se živi pobogu ako ne naše onda iz inostranstva repera kakvi su holandija, norveška i danska!

  1. Dragan Marković

   Imate neki predlog?

 2. Radmila Tadić Vicenticradmila

  Nešto divno.Interesuje me cijena te kuće.Svaka čast veliki pozdrav

 3. Bojana Petkovic

  Cena kucice i kvadratura ?

  1. Dragan Marković

   Da li ste zainteresovani da vas povežemo sa arhitektima?

 4. arhitekta

  simpatično
  čudno da ovaj projekat
  nije osvojio neku nagradu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *