Nikad manje nebodera; Foto: Noise
Građevinarstvo

Drastičan pad izgradnje nebodera u svetu zbog pandemije

Tokom 2020. godine zabeležen je pad u izgradnji visokih zgrada za 20% što je u direktnoj vezi s pandemijom koronavirusom koja je uticala na investicije i izgradnju.

Prema navodima iz godišnjeg izveštaja Saveta za visoke zgrade (CTBUH), tokom protekle godine je izgrađeno 106 zgrada visine iznad 200 metara, dok je u 2019. godini taj broj iznosio 133. Prošlogodišnji broj izgrađenih nebodera najmanji je od 2014. godine, kada ih je na godišnjem nivou u svetu bilo 105.

Smanjen broj izgrađenih nebodera u svetu tokom protekle godine, ovaj savetodavni odbor pripisuje uticaju pandemije koronavirusa na investicije.

 

Moramo imati na umu da se ekonomska kriza iz 2008. nije odrazila na izgradnju nebodera sve do 2010. i 2011. godine

„Kako je globalna pandemija zahvatila već i prvi kvartal godine, brojni projekti širom sveta, koji su bili u različitim fazama, zaustavljeni su kada su ograničenja okupljanja stupila na snagu. Stoga nije iznenađujuće što je 2020. godina donela 27 manje završenih zgrada viših od 200 metara u odnosu na prethodnu godinu, što je pad od 20 procenata“, navodi se u izveštaju odbora.

Najviši neboderi u 2020.

Protekla godina je prva od 2014. godine tokom koje nije izgrađen objekat viši od 500 metara, a Central Park Tower, koji su projektovali Adrian Smith + Gordon Gill, sa visinom od 472 metra najviši je izgrađeni neboder u 2020. godini.

Takođe, ovo je prvi put počev od 2014. godine da najviši izgrađeni objekat nije u Kini, pa čak ni drugi po redu, jer se neboder One Vanderbilt visine 427 metara takođe nalazi u Njujorku.

Iako je polovina prošlogodišnjih nebodera izgrađena u Kini taj broj je ipak znatno manji u odnosu na 2018. godinu kada je u ovoj zemlji izgrađeno 92 objekta viša od 200 metara. Nakon Kine, prošle godine je najviše nebodera izgrađeno u Emiratima, gde se beleži 12 objekata, zatim slede SAD sa 10 i Velika Britanija sa 5.

Central Park Tower – novi najviši stambeni neboder na svetu

Uticaj Bregzita

Zanimljivo je da je u Britaniji izgrađen veliki broj nebodera sa visinom iznad 200 metara i to baš u godini Bregzita, kada se Velika Britanija kreće ka finalizaciji izlaska iz Evropske Unije, što predviđa smanjenje potražnje za kancelarijskim prostorima.

„London je ranije u celoj svojoj istoriji dovršio samo pet takvih zgrada i to nikada više od jedne u jednoj godini.“, stoji u izveštaju.

Prema istraživanju CTBUH, identifikovano je najmanje devet projekata koji nisu završeni uticajem pandemije, a veruje se da je taj broj znatno veći.

Ipak, navodi se da je protekla godine druga po redu u kojoj se beleži pad broja izgrađenih nebodera visine preko 200 metara, te se može pretpostaviti da pandemija korona virusa nije jedini uzrok.

Rast u 2021.

Uprkos prošlogodišnjem padu broja, CTBUH predviđa da će u 2021. godini biti završeno između 125 i 150 novih nebodera. Međutim, upozoravaju da bi nakon ove godine moglo doći do smanjenja završenih objekata ovog tipa, tek nakon što uticaj pandemije na ekonomiju postane očigledan.

„Kako period izgradnje visokih zgrada često zaostaje za ekonomskim pokazateljima, ostaje da vidimo da li će se pojaviti neki drugi uticaji koji bi mogli imati uticaj na gradnju nebodera. Moramo imati na umu da se ekonomska kriza iz 2008. nije odrazila na izgradnju nebodera sve do 2010. i 2011. godine.“, navode u CTBUH.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *