Testna vozila stigla iz Nemačke; Foto: Infrastruktura železnice Srbije
Građevinarstvo

Kako će izgledati dinamičko testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad

Dinamičkim testiranjem ispitivaće se geometrija novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametri kontaktne mreže, kompatibilnost opreme i sistema, kao i izvedeni građevinski radovi.

Specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica „Deutsche Bahn Systemtechnik“ stigla su u Beograd, odakle je juče počelo dinamičko testiranje pruge Beograd – Novi Sad, pišu iz Infrastrukture železnice Srbije.

Sa mernim kolima su u železničku stanicu „Beograd centar“ u Prokopu, stigle iz Nemačke i dve lokomotive osposobljene za brzine od 230 kilometara na sat.

Ukoliko pruga Beograd – Novi Sad položi test, saobraćaj na brzoj pruzi trebalo bi da bude osposobljen od marta meseca.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad.

Dinamičkim testiranjem obuhvaćene su ispitivanje geometrije novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametri kontaktne mreže, ugrađena oprema za velike brzine, kompatibilnost opreme i sistema, kao i ostali izvedeni građevinski radovi.

Dinamična ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavlja Infrastruktura železnice Srbije, u saradnji sa specijalizovanom kompanijom DB Systemtechnik koja je angažovana za realizaciju ovog posla

Mašinovođe su upoznate sa trasom i da su sve procedure i protokoli za ispitivanje definisani. Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad.

Testiranje sprovodi kompanija DB Systemtechnik; Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Obustava saobraćaja

Obustava saobraćaja uključuje vozove iz sistema beogradske gradske železnice „BG voz“, kao i vozova na relacijama od Beograda za Rumu, Šid i Zvornik, – poručio je Stanisavljević, uz izvinjenje putnicima zbog izmena u organizaciji železničkog saobraćaja.

Tokom dinamičkih ispitivanja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž cele pruge.

Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd – Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica (Ulica Carice Jelene i Šangajska) i u Kamendinu (Ulica Jurija Rakitina). Prelazi će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima će se obavljati dinamičko testiranje brze pruge. Na ova dva putna prelaza biće angažovana Saobraćajna policija MUP-a Srbije, koja će biti zadužena za nesmetano funkcionisanje drumskog saobraćaja preko pruge.

Dinamičko testiranje trajaće do 4. februara; Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Zabrana pristupa

Iz Infrastrukutra železnica Srbije napominju da kineski izvođači na delu od Beograda do Stare Pazove i ruski od Stare Pazove do Novog Sada finiširaju sve što je neophodno kako bi počela da radi brza pruga.

Dinamičko testiranje na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada trajaće do 4. februara, a obavljaće se u periodu od 6.30 do 17.30 sati bez saobraćaja vozova.

Samo testiranje će se obavljati svakog dana od 7.00 do 17.00.

Prve vožnje u martu po ceni od 1.000 dinara

Merna kola će prekontrolisati sve parametre brze pruge i pa bi komercijalna upotreba deonice brze pruge Beograd – Novi Sad mogla da počne već u martu.

Kako je ranije najavljeno, od Beograd do Novog Sada stizaće se za 30 minuta, dok će karta koštati 1.000 dinara.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *