Imate li talenat ili dajete obećanje?
Aktuelno

Vize za Britaniju posle Brexita samo za arhitekte sa „izvanrednim talentom“

Arhitekte koje pokažu izvanredan talenat ili obećanje dobiće specijalne vize za život i rad u Britaniji posle Brexita, najavili su iz Vlade premijerke Terese Mej.

Od 10. januara 2019. godine, arhitekte će morati da podnose zahtev za visu Tier1 (Exceptional Talent) koja košta 608 funti, što će im omogućiti da žive i rade u Britaniji u periodu od pet godina. Ovaj procedura je uvedena kako bi se arhitektama iz Evrope sa „izvanrednim talentom“ omogućilo da lakše rade u Britaniji nakon što ona napusti EU, piše Dezeen.

Oni koji podnose zahtev za vizu moraće da dokažu da su međunarodno priznate arhitekte ili da imaju potencijal da to postanu.

„Britanija je dom sjajne arhitekture u kojem rade arhitekte svetskog glasa kao što su Amanda Levente ili Renzo Piano“ – rekla je Margot James, ministarka za kreativne industrije, i dodala „da ova industrija vredi 100 milijardi funti. Odlučni smo da učinimo sve kako bi podržali sektor, a ove nove vize olakšaće firmama da zaposle talentovane arhitekte koji će im trebati u poslu.“

Levete je upozorila nadležne u Vladi da će Brexit dovesti do manjka kreativne radne snage, kao i da će biroi preseliti svoja sedišta u Pariz.

Talenat ili obećanje?

Vlada je sarađivala sa značajnim institucijama kao što su Royal Institute of British Architects (RIBA),  Department for Digital, Culture, Media & Sport (DCMS) i Arts Council England (ACE) kako bi razvili imigracionu politiku za arhitekte. Došli su do rešenja pa će podnosioci zahteva imaju dve opcije za dobijanje vize.

Oni koji podnose zahtev na odnosu „izvanrednog talenta“ moraće da dokažu da su međunarodno priznate arhitekte koje su osvajale nagrade. Drugi način je podnošenje vize putem „izvanrednog obećanja“ u kojem će arhitekte morati da dokažu potencijal da će postati lideri u svojoj oblasti.

U međuvremenu, Vlada je povećala broj za izdavanje Tier 1 viza sa 1.000 na 2.000 ali od toga je samo 250 ostavljeno za one koji rade u kulturi i umetnosti, što je kategorija u kojoj pripada i arhitektura.

Strahovi

Norman Foster, Richard Rogers i David Chipperfield su u oktobru zajedno sa 1.000 arhitekata potpisali otvoreno pismo Terezi Mej u kojem su upozorili da će Brexit imati nesagledive posledice na struku.

Postoji takođe i strah da će automatsko priznavanje diploma između Britanije i ostalih zemalja EU prestati, ukoliko Britanci izađu iz EU bez dogovora.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *