Aktuelno

Reakcija britanskih arhitekata na rezultate referenduma

Breksit će promeniti Britaniju i Evropu, a kakve će to posledice imati na velike arhitektonske biroe ostaje tek da se vidi.

Jučerašnji rezultati referenduma su jasni: 52 posto Britanaca želi da Britanija izađe iz Evrope. Arhitekte i dizajneri uključujući Richarda Rogersa, Amande Levete, Ilse Crawford, Philippe Malouina i Benjamina Huberta su među onima koji su duboko razočarani rezultatima Breksita.

„Kakva noćna mora,“ kaže Roger Hawkings, koosnivač arhitektonske firme Hawkins\Brown. „Nedostatak konstruktivne debate o referendumu bila je više nego očigledna. Breksit je u nekim ljudima iznedrio ono najgore, a kod nekih drugih ono najbolje.“

Veoma sam razočaran i onim što se dogodilo ali i mentalitetom ljudi u zemlji u kojoj živim.

– prokomentarisao je dizajner Benjamin Hubert, osnivač studija Layer, za Dezeen.

 

Svaki arhitekta i dizajner s kojim je Dezeen pričao protekle nedelje bio je za ostanak Britanije u Evropskoj uniji. Njihova gledišta dele i građani koji žive u Londonu, Škotskoj, Severnoj Irskoj… Građani van velikih gradova (u skoro svakom regionu u Engleskoj) uglavnom su glasali za izlazak.

Mnoge arhitekte i dizajneri izrazile su svoju zabrinutost zbog neizvesnosti koja će doći u narednom periodu što će direktno uticati na posao.

„Breksit neće samo doneti promene za našu firmu već će umnogome uticati na naše zaposlene iz cele Evrope kojima je ovo signal da Britanija više nije toliko otvorena zemlja“, navodi se u saopštenju kompanije Roger Stirk Harbour.

Neki su dali i optimističku notu Breksitu, gledajući ceo referendum kao pozitivnu stvar.

„Naravno, veoma sam razočarana rezultatima referenduma. Ali debata je pokrenula naciju, posebno mlade generacije, da razmišlja više o svojoj budućnosti“, kaže Amanda Levete.

Ilustratori i kreativci, naravno, rekli su šta misle o Breksitu na svoj način:

https://www.instagram.com/p/BHB6fr0jArQ/?taken-by=dianekruger

https://www.instagram.com/p/BHB3_1Nh1Mn/?taken-by=chadedgecombe

https://www.instagram.com/p/BHB0BMuA7ln/?taken-by=andreaangeli_

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *