Dešavanja, Saloni

Dani zelene arhitekture: Portreti arhitekata

Velika retrospektivna izložba Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a od 1953 do 2010 pod nazivom PORTRETI ARHITEKATA, – koja se održava od 15.oktobra do 15. novembra 2010. godine u velikom i eksponiranom prostoru u prizemlju Robne kuće NAMA, Knez Mihailova 5 na Trgu Republike u srcu Beograda – izazvala je za 20 dana od otvaranja veliku medijsku pažnju i izuzetno interesovanje i veliku posećenost šire javnosti i već sada pretenduje za kulturni dogadjaj godine u Srbiji. U okviru izložbe svakog utorka i petka se odvija prateći program sa:

CENTRALNIM DVODNEVNIM PROGRAMSKIM BLOKOM ZELENIH DANA 29.X I 6.XI 2010. GODINE SA PREDAVANJIMA I TRIBINAMA NA TEMU ZELENA ARHITEKTURA, koje se odnose na različite aspekte ekologije, energetske aspekte i korišćenja obnovljivih izvora energije u arhitekturi, a u funkciji održivog razvoja.

Zgrade troše gotovo polovinu od ukupno proizvedene energije, koja uglavnom potiče iz fosilnih goriva (velikog zagadjivača životne sredine), koji će prema prognozama nestati do kraja ovog veka? Materijali i elementi koji se koriste za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih kuća često su štetni po zdravlje ljudi, a za njihovu proizvodnju takodje se troši velika količina energije.

Kako graditi tzv. zdrave zgrade, kako graditi energetski efikasne kuće, kako u arhitektonskim objektima primenjivati sisteme koji koriste obnovljivu energiju, neke su od tema kojom će se baviti stručnjaci iz različitih oblasti koji su ostvarili značajne istraživačke, naučne, pedagoške i praktične rezultate i koji će svoja dosadašnja iskustva prezentovati široj javnosti kroz predavanja, okrugle stolove, tribine, filmski materijal…

ZELENA ARHITEKTURA U SRBIJI
SOLARNA KUĆA ANDROMEDA

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Architetto

    Mozda su prateca predavanja kvalitetna i dobro posecena (ne znam nisam bio). S druge strane, velik broj plakata predstavljenih arhitekata su katastrofalno lose uradjeni. Sitne necitljive slike… los odabir radova, nedostatak legende ili greske u istim.
    Ako nam je ovo kulturni dogadjaj godine, onda smo u banani!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *