Aktuelno, Izvođenje

Najviša zgrada od drveta gradi se u Austriji

Ako ste mislili da je drvena zgrada od devet spratova visoka, varate se jer CREE (Creative Renewable Energy & Efficiency) diže duplo višu zgradu.

Kompanija CREE razvila je hibridni konstrukcioni sistem za podizanje visokih zgrada od drveta. Ovaj sistem biće upotrebljen za zgradu od čak 30 spratova u Dornbirnu, Austrija.

Zašto drvo, a ne beton ili čelik?

Većina proizvoda koje dobijamo eksploatišući prirodne resurse nose sa sobom mnogo više materijala nego što njihova težina upućuje a to je posledica iskopavanja, transporta i prerade. Poznati profesor hemije Friedrich Schmidt-Bleek dodaje još i da svaki materijal zapravo ima svoje „ekološko breme“. Tako na primer, da bi se dobio jedan kilogram čelika potrebno je iskopati 8 kilograma stene i fosilnog goriva, 348 kg za jedan kilogram bakra, dok kilogram aluminijuma zapravo teži 37 kg. Da bi stvar bila još gora za planetu, proces proizvodnje ovih sirovina dovodi do velike emisije ugljen-dioksida.

Korišćenje drveta kao primarnog materijala za gradnju zgrade može na prvi pogled biti neobično, međutim nijedan drugi materijal nije mu ravan u pogledu štednje energije. Drvo je prirodno obnovljiv materijal, ima dobru čvrstoću na pritisak i zatezanje, male je težine, garantuje dobru toplotnu izolaciju a ima i dobre akustične karakteristike. Kao jedan od najstarih građevinskih materijala, drvo i danas zadovoljava sigurnosne zahteve a pritom je i 100% preradivo. U urbanoj arhitekturi, drvo je stoga izvanredna alternativa za budućnu gradnju.

Tavanice su hibrid lameliranog drveta i armiranog betona. Debljine  su 180 mm a prefabrikacija omogućava duplo bržu gradnju od konvencionalne. Prostor između lameriranog drveta iskorišćen je za vođenje instalacija i postavljanje osvetljenja.

Zgrada će biti urađena po Passivhaus standardima i predviđa se da ovakav način izgradnje umanjiti emisiju CO2 za 90% u odnosu na konvencionalnu gradnju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. zoranstubica

    pa to je za sve pohvale – svaka cast –

  2. aco

    Sviđa mi se to.Kako doći do idejnog projekta?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *