JAHORINA EXPRESS
Novi objekti

Gondola na Jahorini za 2.000 skijaša

Kompanija „Majneks“ iz Pala, koja je projektant i investitor vertikalnog transporta na relaciji Pale–Jahorina, počela je da priprema teren za izgradnju gondole „Jahorina ekspress“. Trenutno se radi na seči šume za probijanje trase od 6,5 kilometara dužine i 400 metara širine, za koju će biti potrebno dva meseca rada.

Projekat je vredan 15 miliona evra i obezbediće 1.000 radnih mesta za radnike koji će graditi gondolu, kao i za radnike koji će biti potrebni nakon što žičara bude puštena u pogon. Planirano je da izgradnja bude završena do početka naredne zimske turističke sezone.

– Reč je o ekološkom projektu koji je od istorijskog značaja ne samo za opštinu, već i za celi region. Deo projekta finansira Evropska unija sredstvima namenjenih za zaštitu životne sredine, a italijanska kompanija „Lajtner“ pružiće tehničku podršku – kaže generalna menadžerka „Majneksa“ Maja Golijanin.

JAHORINA EXPRESS

Polazna stanica gondole biće u Palama, 600 metara od magistralnog puta, a poslednja će biti na Jahorini iznad hotela Bord na 1.550 metara nadmorske visine. Planirano je da međustanica bude locirana na Ravnoj planini, na 1.405 metara nadmorske visine, gde postoje uslovi za razvijanje centara za nordijsko skijanje. Takođe, planirana je i izgradnja nove skijaške staze od Jahorine do Pala, kao i pratećih turističkih objekata.

– Ovim projektom biće poboljšani turistički potencijali i Jahorine i Pala, a gondola će raditi tokom cele godine. Na ovaj način rešićemo i problem saobraćaja na putu za Jahorinu, kao i problem parking-mesta na planini. Na mestu polazne stanice biće urađen parking za 500 automobila i 35 autobusa – objasnila je Maja Golijanin.

Ukupna razdaljina od polazne do poslednje stanice biće 6.500 metara, i to će biti jedan od najdužih vertikalnih transporta u ovom delu Evrope. Gondola će se sastojati od 36 stubova i luksuznih kabina sa osam sedišta, sa dodatnim delom za skijašku opremu. Žičara će za sat vremena moći da preveze .2000 putnika, a jedna vožnja od Pala do Jahorine trajaće 15 minuta.
Kompanija „Majneks“ je učestvovala i u izgradnji šestosedne žičare na Jahorini.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *