Aktuelno

Preko hiljadu arhitekata uputilo otvoreno pismo britanskom ministarstvu protiv Bregzita

Među potpisnicima pisma nalaze se neka od najvećih imena savremene arhitekture kao što su Norman Foster, Richard Rodgers i David Chipperfield.

Preko hiljadu arhitekata uputila je otvoreno pismo britanskom ministru u kojem se navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije ostavilo užasne posledice po njihovu profesiju.

„Mi smatramo da nema dobrog Bergzita„, piše u pismu upućenom Theresi May. Kreiranje pisma organizovao je Piers Taylor, osnivač biroa Invisible Studio, a šira publika ga najbolje zna kao voditelja popularne BBC serije o arhitekturi The World’s Most Extraordinary Homes o kojoj smo nedavno pisali.

Taylor je u svojim nastupima još ranije govorio o negativnim posledicama Bregzita. Prema njegovom mišljenju, uspeh britanske arhitekture ne bi bio moguć da ona nije bila članica EU, a očigledno je da se brojni predstavnici struke slažu s njim.

Rok do 29. marta

Među potpisnicima pisma nalaze se neka od najvećih imena savremene arhitekture kao što su Norman Foster, Richard Rodgers i David Chipperfield.

Pored njih, magazin Dezeen navodi još nekoliko imena, a to su: Alison Brooks, Peter Clegg, Alan Stantonm, Peter St John, Steve Tompkins, Graham Haworth, Niall McLaughlin, Cindy Walters, Paul Monaghan, Andrew Waugh i Anthony Thiselton-Smith.

Velika Britanija je referendumom u junu 2016. godine odlučila da napusti Evropsku uniju, a zvanično je proces istupanja započet krajem marta prošle godine.

Shodno tome, Velika Britanija će 29. marta naredne godine istupiti iz Unije, bez obzira bude li postignut dogovor između Brisela i Londona o uzajamnim obavezama i budućim odnosima. Prelazni period predviđa rok do kojeg će Velika Britanija ostati vezana za pravila Europske unije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *