Beograđanka je prodata za 8 miliona evra; Foto: Marera Properties
Aktuelno

Novi vlasnik: Marera vraća Beograđanki stari sjaj

Kompanija Marera Properties se obavezala na investiciju u vrednosti od osam miliona evra, kao i da će radove na objektu realizovati u roku od tri godine.

Marera Properties, jedna od najvećih kompanija na tržištu komercijalnih nekretnina u Srbiji, biće novi vlasnik poslovne kule „Palate Beograd“, poznate kao „Beograđanka“. U okviru postupka javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije Marera Properties dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora.

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke“, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu. U pitanju je blizu 20.000 kvadratnih metara, čime će kompanija uz Resavsku 31, Bulevar 79 i Kalemegdan Business Centar (bivša fabrika Beko) dodatno prošiti svoje poslovanje segmentu kancelarijskog prostora u centru prestonice.

Od 1974. godine kada je sagrađena, „Palata Beograd“ nije podvrgnuta nijednom značajnijem projektu rekonstrukcije. Kompanija Marera Properties se obavezala na dodatnu investiciju u vrednosti od osam miliona evra, kao i da će radove na objektu realizovati u roku od tri godine.

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke“, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu; Foto: Marera Properties

Akvizicija se odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke“, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu.

„Apsolutno smo svesni činjenice da je Beograđanka jedno od obeležja našeg glavnog grada. Uz maksimalnu odgovornost ali i entuzijazam ući ćemo u projekat rekonstrukcije. Zaista imamo bogato iskustvo na ovom polju, uključujući obnovu kultnih arhitektonskih zdanja. Najbolji primer koji je javnosti poznat jeste rekonstrukcija nekadašnje hale Beko, danas Kalemegdan Biznis Centra, urađena uz saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Beograđanka je svojevremeno bila najmodernija građevina u zemlji, a naši planovi su da joj vratimo taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uređenju biznis enterijera. Sigurni smo da će uprava grada i naši sugrađani moći zajedno sa nama da se ponose rezultatom” – izjavila je Milana Srećkov, direktorka kompanije Marera Properties.

“Palata Beograd” će nakon rekonstrukcije otvoriti vrata za poslovnu zajednicu. Zakupcima će na raspolaganju biti atraktivni kancelarijski prostori na prestižnoj lokaciji, urađeni prema najvišim standardima i prilagođeni savremenom konceptu poslovanja.

Prva pametna zgrada u bivšoj Jugoslaviji

Izgrađena prema projektu arhitekte Branka Pešića i svečano otvorena 22. aprila 1974. godine, popularna Beograđanka je zbog jedinstvenog pogleda koji pruža na grad, od prvog dana postala simbol prestonice. Brojne delegacije političara, umetnika, sportista, pa čak i kosmonauta, tragove svojih stopa ostavile su na pločama zgrade visoke 100,23 metara, odnosno čitava 23 sprata.

To je bila jedna od najmodrenijih zgrada svojevremeno. Jedna od prvih pametnih zgrada na Balkanu, a svakako prva u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji. Postojao je kompjuterski program koji je vodio računa o automatici svih parametara zgrade – hlađenju, grejanju, prozorima. Imala je automatsko spuštanje roletni kada je sunce, ili jak vetar, kao i najmodernije i najbrže liftove – rekao je svojevremeno Bojan Grbović, upravnik Beograđanke.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *