Konkursi

Prijave u toku: Učestvujte na konkursu za međunarodnu nagradu HERSUS

Nagrada se dodeljuje u četiri kategorije, uključujući i počasnu nagradu za istraživanje, a rok za podnošenje predloga je 15. januar 2023. godine. 

HERSUS Prize on Modern Built Heritage (HERSUS nagrada) je inicijativa koja se razvija i implementira u okviru Erazmus+ projekta Jačanje svesti o nasleđu i održivosti građene sredine u visokoškolskom obrazovanju arhitektonskog i urbanističkog projektovanja (eng. Enhancing of Heritage Awareness and Sustainability of Built Environment in Architectural and Urban Design Higher Education – HERSUS), koji se sprovodi kao strateško partnerstvo u oblasti visokog obrazovanja i koji finansira Evropska komisija.

HERSUS konzorcijum se sastoji od pet evropskih univerziteta i škola arhitekture: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Beograd, Srbija, kao rukovodeća organizacija konzorcijuma; IUAV Univerzitet, Venecija, Italija; Univerzitet sa Kipra – Departman za arhitekturu, Nikozija, Kipar; Aristotelov univerzitet u Solunu – Arhitektonski fakultet, Solun, Grčka; Univerzitet u Sevilji – UNESCO Katedra za urbano graditeljsko nasleđe u digitalnoj eri, Sevilja, Španija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ilustracija: HERSUS

Svrha HERSUS nagrade

HERSUS nagrada se dodeljuje najboljim praksama u Evropi u okviru tematskog okvira održivosti i kulturnog nasleđa u domenu arhitekture i urbanizma. Specifično, HERSUS nagrada se bavi temom modernog nasleđa, koju je UNESCO Program moderne baštine definisao kao „Arhitekturu, urbanizam i dizajn predela 19. i 20. veka“.

Činjenica je da čovečanstvo beleži značajan porast izgradnje u poslednjih 200 godina u odnosu na ostatak svoje duge istorije. Uprkos tome što je sastavni deo našeg okruženja, ovo nasleđe nije dovoljno prepoznato i vrednovano kako na institucionalnom nivou, tako i na nivou društva, što rezultira neadekvatnom zaštitom, čini ga ranjivim i izlaže opasnosti da nestane.

U okviru ovog problema – ne samo u geografskom, već i u vremenskom smislu – UNESCO je usvojio strategiju rada na stvaranju uravnoteženije liste svetske baštine, promovišući proaktivan pristup identifikaciji i dokumentovanju ovog nedovoljno prepoznatog nasleđa.

Činjenica je da čovečanstvo beleži značajan porast izgradnje u poslednjih 200 godina u odnosu na ostatak svoje duge istorije.

U tom kontekstu, početkom 21. veka, UNESCO je u saradnji sa ICOMOS-om i DOCOMOMO-om pokrenuo specifičan program Modernog nasleđa kao jedne od nedovoljno zastupljenih kategorija na kojima UNESCO i države članice moraju da rade. Dvadeset godina kasnije i na 50. godišnjicu Konvencije o svetskoj baštini, uključivanje ove vrste nasleđa i dalje je sporo i bez jasno utvrđenih specifičnosti.

Glavni cilj HERSUS nagrade je da doprinese većoj vidljivosti i svesti o modernom nasleđu nagrađivanjem projekata, istraživanja i inicijativa koje se bave modernim nasleđem na inovativan i održiv način. Nagrađeni radovi biće deo putujuće izložbe i kataloga, što će takođe doprineti da se dopre do šire publike i ostavi trag za dalja istraživanja i delovanje u okviru ove teme.

Kategorije nagrada

Obrazovanje – Studenti

Ova kategorija nagrađuje završne diplomske projekte ili teze razvijene u okviru master studijskih programa i integrisanih akademskih studija iz oblasti arhitekture i urbanizma na visokoškolskim ustanovama u Evropi.

Ilustracija: HERSUS

Obrazovanje – Nastavnici

Ova kategorija nagrađuje inovativne nastavne i pedagoške prakse koje su realizovane kao nastavne aktivnosti u okviru akreditovanih studijskih programa i kurikuluma.

Ilustracija: HERSUS

Praksa – Realizovana dela

Ova kategorija nagrađuje izgrađen projekat koji se bavi modernim nasleđem (19 – 20. vek) koji je realizovan između 2018. i 2022. godine.

Ilustracija: HERSUS

Počasna nagrada za istraživanje

Ova kategorija prepoznaje pojedinačne istraživače ili istraživačku instituciju koja je posvetila svoj rad tematskom okviru i izazovima modernog nasleđa.

Ilustracija: HERSUS

Važni datumi

15. januar 2023. – Rok za podnošenje predloga

Februar 2023. – Žiriranje i selekcija predloga

Maj 2023. – Objavljivanje pobednika, izložba i dodela nagrada

Više informacija o uslovima učešća, kriterijumima, međunarodnom žiriju, sistemu, smernicama i templejtima za podnošenje predloga pogledajte ovde.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *