Prva nagrada na konkursu pripala je beogradskom studiju AKVS arhitektura; Rendering: AKVS
Izdvojeno, Konkursi

Rezultati konkursa: Ovako će izgledati arheološki park Belo brdo u Vinči

Prva nagrada pripala je beogradskom studiju AKVS arhitektura koji niže pobede na brojnim konkursima u Srbiji i regionu.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je rezultate javnog međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje arheološkog parka Belo brdo sa idejnim rešenjem objekata centra za posetioce i naučnoistraživačkog centra u Vinči, raspisanog u aprilu.

Predmet konkursa bilo je i idejno rešenje uređenja leve i desne obale reke Bolečice uz zonu konkursnog obuhvata, prostora neposredno uz saobraćajnu vezu između podceline Naučnoistraživačkog centra i priobalja reke Bolečice, kao i prostora priobalja Dunava od granice zone konkursnog obuhvata uzvodno u dužini od oko 600 m, na anketnom nivou.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Autori pobedničkog rada su Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum; Rendering: AKVS arhitektura

Pristiglo ukupno 12 konkursnih radova

Sprovodilac konkursa bilo je Udruženje arhitekata Srbije, a do predviđenog roka predato je, u digitalnom formatu, ukupno dvanaest konkursnih radova.

Žiri kojim je predsedavala prof. Vesna Cagić Milošević, arhitektkinja, činili su i Bojana Višekruna, master filozof, savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i nauku, prof. dr Dubravka Đukanović, arhitektkinja, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i arhitekti prof. Goran Rako i Ilja Mikitišin, dok su izvestiteljke bile njihove koleginice po struci Tamara Petrović i Bojana Mihaljević.

Prva nagrada

Žiri je jednoglasno doneo odluku da prvu nagradu u iznosu od 24.000 evra dodeli radu koji je urađen u okviru studija AKVS arhitektura iz Beograda. Ovaj studio osvojio je prvu nagradu i našem konkursu za Eko kuću, ali i na brojnim drugim u poslednje vreme.

Autori rada su Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, dok su projektanti bili Marija Matijević, Dunja Dedić, Nenad Pavlović i Vuk Zlatković.

Rad pod šifrom MŽ26988; Rendering: AKVS

 

Rad pod šifrom MŽ26988; Ilustracija: AKVS

 

Rad pod šifrom MŽ26988; Izvor: AKVS

Druga jednakovredna nagrada (1)

Druga jednakovredna umanjena nagrada – u iznosu od 10.500 evra dodeljena je radu iza kog kao autor stoji Miloš Paunović, dipl.ing.arh.

Članovi tima, odnosno asistenti na drugonagrađenom projektu bili su Yihong Chen (arhitektura) i Jaden Mialszygrosz (3D vizuelizacija).

Rad sa šifrom MP10101

 

Rad sa šifrom MP10101

 

Rad sa šifrom MP10101

Druga jednakovredna nagrada (2)

Druga jednakovredna umanjena nagrada – takođe u iznosu od 10.500 evra dodeljena je radu koju autorski potpisuju Jelena Miletić i Dejan Miletić.

Rad pod autorskom šifrom SA95209

 

Rad pod autorskom šifrom SA95209

 

Rad pod autorskom šifrom SA95209

Otkup od 3.000 evra

Otkup u iznosu od 3.000,00 evra dodeljen je radu čiji su autori Snežana Vesnić, dia i Vladimir Milenković, dia.

Saradnici na projektu bili su Siniša Savatijević, m.arh, Aleksandra Radovanović, m.arh, Marko Čekanović, b.arh, Jelena Rajović, m.arh, Duška Prodanović, m.arh. i Mila Luković, m.arh.

Rad pod šifrom BC04500

Jednakovredan otkup od 1.500 evra (1)

Otkup jednakovredan umanjen – u iznosu od 1.500 evra dodeljen je radu koji potpisuje Spring StudioMaja Dragišić, dia, Milan Božić, dia i Milica Milosavljević, dia.

Projektantski tim ovog otkupljenog rešenja sačinjavali su Katarina Crljenica, dia, Aleksandar Bojanić, mia i Tamara Koneska, mia.

Rad sa šifrom MP23111

Jednakovredan otkup od 1.500 evra (2)

Otkup jednakovredan umanjen – u iznosu od 1.500 evra dodeljen je i radu iza kog stoji autorski tim u sastavu: Bogdan Đokić, b.arh./MART Architecture, Miloš Komlenić, doc.arh, dr Nemanja Kordić, ass.arh./MART Architecture, Irena Nikolić, mast.arh./MART Architecture, Aleksa Rašić, b.arh, Ivan Rašković, prof.arh, Ilija Srdanović, b.arh. i Nikola Stevanović, mast.arh./MART Architecture.

Rad pod šifrom MV20221

Uređen park i za posetioce i za istraživače

Kako je ranije navedeno, raspisivanje ovog konkursa jedan je od koraka u ostvarenju cilja da arheološko nalazište Belo brdo u Vinči postane dobro uređen arheološki park s različitim namenskim sadržajima.

Idejno rešenje uređenja trebalo bi da omogući posetiocima da sagledaju i razumeju kako su ljudi živeli u doba neolita, a istraživačima da primenjuju i razvijaju savremene metodologije u istraživanju ovog višeslojnog praistorijskog staništa.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. dedovic

    Predivna prva nagrada… Sve čestitke autorima. Ovo je stvarno osveženje na našoj maloj arh. ceni, ali i osveženje od samih autora, koji su ovoga puta podigli sopstvenu lestvicu. Klasa za sebe.

    Trebalo je da žiri napravi presedan i poveća prvu nagradu…

  2. Jelena

    DIvno! Red je bio da se Belo brdo sredi. Bila sam pre 2-3 godine i čula sjajno predavanje tamošnjeg kustosa, ali se još uvek radilo na iskopavanju. Baš mi je drago što će konačno dobiti park kakav zaslužuje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *