Predmetna lokacija se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne Morača; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Velika imena arhitekture na konkursu za master plan novog kulturnog središta Podgorice

Među pozvanim učesnicima našli su se i Sou Fudžimoto, Snohetta i Henning Larsen, dok su u žiriju arhitekte iz Zaha Hadid Architects, ARUP-a, White Arkitekter…

Ministarstvo, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje objekta muzeja savremene umetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture u Podgorici.

Konkurs je otvoren do 15. februara 2024. godine,  dok je nagradni fond od 200.000 evra raspodeljen na prvu (100.000 €), drugi (50.000 €) i treću nagradu (26.000 €), kao i tri jednakovredna otkupa od po 8.000 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lokacija na centralnoj poziciji u gradu

Predmetna lokacija se nalazi na prostoru nekadašnje kasarne Morača i zauzima centralnu poziciju u Glavnom gradu Podgorici, kako od 2005. godine glasi naziv nekadašnje opštine Podgorica.

„Stoga je od izuzetnog značaja valorizacija ovog prostora kroz uspostavljanje novih prostornih sadržaja i kreiranje zone koja će postati kulturni centar grada“ – navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Lokaciju čine dve zone – jedna je u državnom vlasništvu, druga u privatnom vlasništvu. Ukupna površina obuhvata konkursa i kontakt zone iznosi 81.577,49 m².

Obuhvat konkursa se poklapa sa katastarskom parcelom broj 2211/1 KO Podgorica II, površine 50.685,94 m², koja je u državnom vlasništvu.

Zona obuhvata konkursa i kontaktna zona

Muzej savremene umetnosti u prvoj fazi

Konkursnim rešenjem treba uraditi master plan za konkursnu lokaciju i kontakt zonu. Na prostoru obuhvata konkursa, na katastarskoj parceli broj 2211/1 KO Podgorica II je neophodno planirati:

 1. Muzej savremene umetnosti
 2. Prirodnjački muzej i botaničku baštu
 3. Park kulture i umetnosti
 4. Kuću arhitekture

„Potrebno je prikazati faznost izgradnje kompleksa tako da svaki od gore navedenih objekata predstavlja posebnu fazu koja se može graditi nezavisno, sa pripadajućim uređenjem terena. Prvu fazu izgradnje predstavlja Muzej savremene umetnosti“ – navodi se u dokumentaciji.

Dodaje se da je u kontakt zoni potrebno je planirati različite sadržaje u funkciji kulture kao što su konferencijski centar sa smeštajnim kapacitetima (do 50 soba), galerije, centri za kulturu i drugi objekti kulture, zatim ugostiteljski objekti, parkinzi i garaže za smeštaj vozila korisnika (zaposlenih i posetilaca).

„Učesnici konkursa treba da, u odnosu na moguće sadržaje, predlože najbolje urbanističko i funkcionalno rešenje za kontakt zonu, dopunjujući osnovnu namenu i objekte koji se nalaze u zoni obuhvata konkursa“ – kaže se u raspisu.

Ukupna površina obuhvata konkursa i kontakt zone iznosi 81.577,49 m²; Foto: Konkursna dokumentacija

Članovi konkursnog žirija

 1. Vladan Stevović, M.Arch, glavni državni arhitekta u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore – predsednik Žirija;
 2. Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore – stručni član;
 3. Dominique Perrault, Dominique Perrault Architecture – stručni član;
 4. Odile Decq, Studio Odile Decq – stručna članica;
 5. Maurizio Meossi, Zaha Hadid Architects – stručni član;
 6. Robert Schmitz, White Arkitekter – stručni član
 7. Mike Wood, studio ARUP – stručni član.

Pozvani učesnici

Konkursni rokovi

Rok za predaju radova je četvrtak, 15. februar 2024. godine u 23.59 h (lokalno vreme u Crnoj Gori).

Rezultati konkursa biće objavljeni do utorka, 26. marta 2024. godine. na zvaničnoj internet stranici konkursa.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do utorka, 12. decembra 2023. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici www.arhitecturalcompetitions.me do petka, 29. decembra 2023. godine.

Pitanja se šalju na adresu: [email protected].

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Marko

  Gde? CG? Totalno fiksno 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *