Aleksandar Deroko – veduta varoši
Konkursi

Stari grad u fokusu: Objavljen konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“

Izbor dobitnika odnosiće se na delo objavljeno ili realizovano u toj beogradskog opštini u protekle dve godine, a predlozi se primaju do 15. avgusta. 

Beogradska Ustanova kulture „Parobrod“ objavila je konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“. Nagrada je ustanovljena 2021. godine i sada se dodeljuje po drugi put sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo u Opštini Stari grad.

Izbor dobitnika ovog priznanja, koje nosi ime našeg čuvenog arhitekte, umetnika i akademika, odnosiće se na delo objavljeno ili realizovano u toj beogradskog opštini u protekle dve godine, od aprila 2021. do aprila 2023. godine, a novčani iznos nagrade je 120.000 dinara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ko sve može da konkuriše

Kako se navodi u raspisu, za nagradu mogu konkurisati pojedinac ili grupa autora projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma u Opštini Stari grad.

Projekat može biti samo idejni, kao i već realizovan, a u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova, spomenika, kao i arhitektonske celine u ovoj opštini.

Konkurisati mogu i autori izložbe ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u relevantnoj kulturnoj instituciji (galeriji, muzeju, kulturnom centru…) u Opštini Stari grad.

Takođe, u konkurenciji se mogu naći i autori monografija koje se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe u Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela u Opštini Stari grad.

Za nagradu se mogu prijaviti državljani Republike Srbije, kao i strani autori.

Čuveni Aleksandar Deroko u izgradnji Vile Laura; Foto: glassrpske.com

Članovi žirija

  • Prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu
  • Prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti
  • Dr Marina Pavlović, istoričarka arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
  • Dr Marija Pavlović, istoričarka umetnosti i direktorka UK „Parobrod“

Predlozi najkasnije do 15. avgusta

Predlozi se dostavljaju elektronskom poštom na adresu [email protected] i/ili pisanim putem na UK „Parobrod“, sa naznakom Konkurs za nagradu „Aleksandar Deroko“, najkasnije do 15. avgusta 2023. godine.

Predsednik Opštine Stari grad svečano će dodeliti nagradu 4. septembra 2023. godine u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Goran

    Ljupkost izbija iz njegovih crteža a ljepota jednostavnosti iz fino zaokruženih raznovrsnih tipova Crkvi. A enciklopedijski opisi narodnog neimarstva i sakralne gradje su nacionalno blago.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *